Siden midt i 1960’erne har Peter Laugesen afsøgt digtningens grænser og muligheder. I mere end 50 år har han fra hjemmet i Hans Broges Bakker været en søgende digter, som vedholdende og i konstant udvikling har undersøgt sprogets muligheder. Lørdag d. 5. marts fylder han 80 år.
”Jeg accepterer ikke at være finkulturel, men jeg kan ikke gøre noget ved det, hvis nogle opfatter det sådan. Men jeg vil fortsat bestræbe mig på at bidrage til, at litteraturen ikke kommer til at lukke sig om en bestemt opfattelse af, hvad der er smukt, og hvad der er grimt.”
Sådan sagde Peter Laugesen til Kristeligt Dagblad, da avisen i 2017 besøgte ham i hjemmet i Hans Broges Bakker i anledning af, at det var 50 år siden, Laugesen debuterede som forfatter med digtsamlingen ”Landskab”.
Han duplikerede den selv på stencil, fordi han ikke kunne finde et forlag, der ville udgive den.
”Dengang var der jo ikke noget, der hed forfatterskole, eller kurser for folk som mig. Jeg var overladt til mig selv, og det var faktisk et helvedes bøvl. Man skulle virkelig ville det dengang, og det ville jeg så altså,” sagde han til avisen.
Hans forfatterskab omfatter flere end 50 udgivelser. Efter den beskedne start blev Peter Laugesen anerkendt som en af landets førende digtere. I 1992 modtog han Det Danske Akademis Store Pris, og fem år senere blev han selv medlem af Det Danske Akademi.
En svær første tid i forstaden
Peter Laugesen er opvokset i Odder, udlært som typograf. Han og hustruen Inga From Laugesen mødte hinanden i Aarhus og flyttede efter nogle år i Marstrandsgade til Brabrand, hvor de nu bor i Brabrand Bakker med en smuk udsigt til Brabrand Sø.
Peter Laugesen lagde ikke skjul på, at den første tid i forstaden var svær. Han udgav i 1980 digtsamlingen ”Forstad til intet”, der er præget af hans vanskeligheder med at føle sig hjemme i Brabrand.
”Jeg skrev den, lige efter at jeg var flyttet herud. Men fra at man føler, man er lukket inde, åbner lokalområdet sig, og det er blevet en stor glæde at bo her,” fortæller Peter Laugesen, som i 2003 så kunne sende endnu en udgivelse på gaden – denne gang med titlen ”Forstad til alt”.
Det flimrende lys over Brabrand Sø
Brabrands smukke natur har ofte inspireret Peter Laugesen i hans digtning:
en kiste af tåge
en flyvende måge
en borg på en ø
det flimrende lys over brabrand sø
Sådan starter et digt, der siden kom til at lægge navn til albummet ”Det flimrende lys over Brabrand Sø”. Nu afdøde Nicolai Munch-Hansen omsatte Peter Laugesens digte til musik, og albummet, hvor blandt andre Kira Skov og Steen Jørgensen medvirker, fik i 2017 en Grammy som Årets Jazzudgivelse.
Det er et album som stadig har en høj stjerne hos Peter Laugesen:
”Jeg er fantastisk glad for det album. Jeg har det, som om Mozart havde lavet musik til mine digte.”
Musik og poesi opstod spontant
I det hele taget samarbejder Peter Laugesen gerne med musikere. På cd’en Howl on! (2001) læser Peter Laugesen egne digte, akkompagneret af bandet Mindspray. Han har også udgivet albums med blandt andre Singvogel og Christian Vuust og har jævnligt optrådt med blandt andre Jim Black, Nicolai Munch-Hansen, Jesper Zeuthen, Jakob Bro, hvor musikken og poesien typisk opstod spontant og improvisatorisk.
”Mange mennesker har den opfattelse, at de ikke kan forstå digte, eller at de skal kunne forstå dem på en bestemt måde. De fleste mennesker er derimod vant til at høre musik og modtage teksterne dertil på en mere umiddelbar måde. Når jeg læser op til musikledsagelse, går digtene auditivt ind, og der er ikke den barriere, som en bog kan være for mange mennesker. Det samme sker, når jeg eksempelvis skriver digte som billeder på vægge. I den form oplever folk heller ikke, at de ikke kan forstå dem,” siger han i interviewet med Kristeligt Dagblad.
”Musik og poesi har så mange ting, de er fælles om – i klang og rytme. De kompletterer hinanden,” sagde Peter Laugesen i forbindelse med endnu et musikalsk møde – denne gang med Aarhus Symfoniorkester og den østrigske dirigent Bernhard Voss i Aarhus Musikhus i forbindelse med Aarhus Festuge i 2021.
Gåturene i Hans Borges Bakker
Peter Laugesen er kendt af mange i Brabrand, blandt andet fordi han gennem årene har gået mange ture i området i og omkring Hans Broges Bakker. Tidligere var det som regel i selskab med en tibetansk terrier, der dog døde for 8-10 år siden.
Hans oplevelser med naturen i lokalområdet er ofte kommet til udtryk i hans digtning:
ned i skoven
op ad bakken
hen til træet
ned i skoven
op ad bakken
gennem græsset
hen til træet
der hvor slyngen hænger
ned igen
og hen til stien
op forbi den hemmelige
lille sø
Digtet fortsætter og findes også som et af numrene på ”Det flimrende lys over Brabrand Sø”.
Skriver stadig hver dag
Peter Laugesen er ligeledes meget humoristisk og omtalte sig selv som “Kragen fra Brabrand”, da Bjarne Riis vandt Tour de France og blev kendt som “Ørnen fra Herning”.
Produktiviteten er ikke blevet mindre med årene, og han skriver fortsat stort set hver dag, på alle tidspunkter af døgnet.
”Jeg har ikke noget fast skema. Jeg arbejder helst så tidligt, jeg kan. Men jeg går ret sent i seng, da jeg også skriver ret godt om aftenen. Det afhænger lidt af dagene,” siger han.
Hans seneste udgivelse er “Traballante e postvebale” skrevet under et ophold i Rom i 2019.