Esra Alici Pedersens frivillige arbejde har for nylig ført hende ind i en ny tilværelse som iværksætter. En bevilling fra Sundheds- og ældreministeriet har gjort det muligt at gå i gang med hendes hjerteprojekt: At oprette legestuer på 10 plejehjem i Aarhus. 1. november åbner de!
Esra Alici Pedersen er egentlig uddannet farmaceut. Men hun fik en god idé og blev frivillig iværksætter – og har taget sit engagement med sig hjem til Brabrand. Projektet med legestuer på plejehjem er nu klar til at gå i gang på 10 plejehjem i Aarhus. Læs mere på projektets hjemmeside
Hun er først og fremmest familiemenneske og mor til tre. Og så er hun blogger med tusindvis af følgere på sociale medier. Og nu er hun også lokal iværksætter med lyst til at få ting til at ske i Brabrand, hvor hun bor.
Det er halvandet år siden, familien kom tilbage til det vestlige Aarhus. Livet var ellers fint i lejligheden i Valby, men de savnede begge familien i Aarhus. Esra er vokset op Skovgaardsparken i Brabrand og Uffe i Hasle.
”Vi havde begge troet, at vi skulle blive i København. Det er en fed by, men efter at vi fik børn, oplevede vi byen og hverdagen som mindre spontan og mere og mere ens. Vi savnede muligheden for spontane besøg og større kontakt til familien. Det der betyder noget er, at være tæt på dem. At have et godt fætter- og kusineforhold. At kunne ses i hverdagen. Få passet børnene.”
”Brabrand rummer bare det hele. Tæt afstand til byen. Mange forskellige slags mennesker. Og så nyder vi virkelig naturen her. Vi har en ladcykel og kan bare køre en tur med børnene i den. Vi finder en legeplads. Det er de små ting, der betyder noget. Det man bare kan gøre.”
”Det der sætter rammen for vores hverdag er jo det lokale. Der er gode legepladser mange steder i byen, og der er Dokk1 – men vi bruger den jo ikke i hverdagen. Vi bruger naturen her i Brabrand. Det er dejligt bare at kunne cykle eller gå en tur, lige her hvor man bor.”
Det gode liv på villavejen
Hun var lidt usikker på, om det nu var en god idé at flytte i hus. Hvordan var det på sådan en villavej? Ville børnene have let ved at finde legekammerater? Som barn i Skovgaardsparken legede de jo sammen alle sammen udenfor på græsset og asfalten foran blokkene.
Men hendes skepsis er gjort til skamme. Alle kender de andre familier rigtig godt, og det er let at lave aftaler om at lege med de andre børn. De er faldet godt til.
Også på Tranebærvej har de nu fået en Facebook-gruppe, hvor det er let at spørge, om man kan låne nogle ekstra havestole, hvis man skal holde en fest. Man kan bare have én hækkeklipper, som alle så låner. Det er nemmest at organisere via Facebook, også selvom man bor næsten dør om dør.
Tilfældigt hun blev iværksætter
Det var lidt af et tilfælde, at hun blev frivillig iværksætter. Eller måske snarere en hurtig beslutning.
Året er 2014, og hun har barselsorlov og går med barnevognen forbi Langgadehus plejecenter i Valby, hvor de bor. Hun har gået den tur ofte før og har kigget ind gennem plejecentrets store glasparti. De har et stort flot lokale. Som regel har det været tomt. Hun har tænkt, at det kunne være et fint sted at holde legestue.
Mødre på barsel savner i dén grad selskab. Det samme gør de ældre på plejehjemmet sandsynligvis. En legestue på ældrecentret kunne glæde begge grupper.
”Da jeg gik forbi den dag, tænkte jeg, at nu skal det være. Man kan altid give sig selv en undskyldning for at udskyde det. Men hvis jeg ikke gjorde noget ved det nu – hvornår ville jeg så ellers få tid?”
”Så jeg tog mig sammen og gik ind og snakkede med forstanderen. Jeg blev simpelthen så motiveret af hendes åbenhed! Hun var bare med på det. Vi var meget velkomne til at bruge deres lokale.”
Så fik hun travlt. Hun kontaktede legetøjsmærket bObbles og butikskæden Fætter BR, og begge donerede legetøj til legestuen. Hun fik også en rytmiklærer til at komme og undervise. Via sin blog og netværk på sociale medier fik hun budskabet ud.
I løbet af to måneder var legestuen oppe at køre – med stor succes. Her knap tre år efter er der stadig legestue på plejecentret hver torsdag. Der er et fast starttidspunkt, men mødrene kan bare komme forbi når og hvis det passer i deres program.
”Det har bagefter overrasket mig, at folk er så imponerede over, at jeg gjorde det. At de syntes, det var stort, at jeg bare gik ind og spurgte. Det er alligevel tankevækkende. Men det gjorde mig bare så glad, at jeg kunne se nogle ting ske på den måde!”
Søgte en pulje i Aarhus
Det var også lidt af et tilfælde, at hun kom i gang med projektet i Aarhus. Hun holdt oplæg på et kommuneseminar om legestue-projektet i Valby, hvor én i salen så gjorde hende opmærksom på støttepuljen til ”Til livskvalitet på plejehjem og plejecentre”
Hun har fået tilsagn om økonomisk støtte til at oprette 10 legestuer på plejehjem i Aarhus Kommune, og hun har nu truffet aftaler med 10 plejehjem, så ordningen kan gå i gang 1. november.
Hun lægger ikke skjul på, at hun nyder sin nye rolle som social igangsætter. Så farmaceut-uddannelsen kommer ikke i brug lige foreløbig.
Hvad bør vi tale med politikerne om op til kommunalvalget?
Vi talte også med Esra Alici Pedersen om det kommende kommunalvalg, og de ting hun er optaget af i Brabrand-området:
”Jeg vil gerne svare bredt. Når jeg tænker på Brabrand som område, synes jeg, det er rigtig vigtigt, at vi kan bevæge os trygt og sikkert rundt. At vi trygt kan lade vores børn cykle i skole. Vi bør have sikker trafik, sikre cykelstier… Det her er vores område, og vi skal allesammen være her. Der er biler, der kører alt for hurtigt, og gør det farligt for vores børn at gå til skole på de ”store” veje som Hejredalsvej og Langdalsvej. For eksempel Langdalsvej, her er cykelstien blevet så smal, at det er nærmest umuligt at komme op ad den.”
Esra Alici Pedersen håber desuden, at ideen om legestuer på plejehjemmene kan brede sig på andre måder, sådan at for eksempel lokalcentrene kan blive samlingssteder for borgere i alle aldersgrupper – også i Brabrand.
”Der er en tendens i vores samfund til at sige: De ældre, de kommet ét sted. Og børn og unge kommer nogle andre steder. Det jeg tænker er, at det er ærgerligt, at vi ikke blander os noget mere. Tag for eksempel lokalcentrene: De bruges især af de yngre ældre. Men de er faktisk ikke kun for ældre. Der er mange yngre mennesker på barsel her i Brabrand. Hvorfor ikke bruge lokalcentret til at mødes. Der er cafe, fitness, osv. Hvorfor ikke udnytte de lokaler, sådan at forskellige aldersgrupper kan mødes der, og at man kan skabe en mere naturlig overgang mellem generationer på tværs i stedet for, at vi prøver skabe relationer på tværs, når det nærmest er blevet for sent?”
Endelig håber hun, at vi i Brabrand kan få en snak med hinanden og med lokalpolitikerne om, hvordan lokalområdets natur kan blive til endnu større glæde for alle.
”Jeg tænker for eksempel på Brabrandsøen. Det er jo det smukkeste naturområde, man kan tænke sig. Men hvorfor er der ikke flere aktiviteter omkring søen? Der kunne for eksempel godt være en kaffevogn, eller et sted hvor man kunne købe is. Man kan se på andre lande, hvor der er masser af liv sådan nogle steder. Det kunne vi godt få prøvet af her også!”
Esra Alici Pedersen og hendes familie var med i tv-serien ”Én vej – to verdener” på DR1 i 2016.