Nasteha Abdullahi Mohamed føler sig som somalisk dansker. Mest dansker. Men med en klar følelse af at have et ben i hver lejr. I landsbyen Ørbæk på Fyn, hvor hun kommer fra, var hun bare Nasteha, og hun undrer sig over, at så mange i Aarhus er optaget af enten at være ”dansker” eller ”somalier”.
Da Stafet for Livet foregik omkring Foreningernes Hus i Gellerup en weekend i september, var Somalisk Sundhedsforbund en central aktør i samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse. 24-timers-arrangementet blev aldrig helt det tilløbsstykke, arrangørerne havde håbet på. Men på mange måder blev det alligevel en manifestation, hun ser tilbage på med glæde.
”Stafet for livet handlede rigtig meget om at være sammen om noget, uanset hvor man kommer fra. Vi har jo de samme følelser og ønsker for livet. Alle vil gerne have et godt liv. Nogle har bare flere ressourcer til at gøre noget ved det,” fortæller Nasteha Abdullahi Mohamed, som er en af dem, der har kræfterne.
I gang med to forskningsprojekter
Hun er næsten færdig som læge – men har forskningsorlov, inden hun gør sit studie færdig, for at arbejde med hele to forskningsprojekter.
Hun er en af de unge forskere, der satses på i Danmark – og har som sådan økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning i, hvordan bestemte bakterier kan være skyld i for tidlige fødsler. Desuden er hun involveret i et forskningsprojekt om kommunikation i sundhedssektoren.
Hendes forskning nu vil senere kunne konverteres til en del af en Ph.d. Og det er den vej, hun vil.
Når man møder Nasteha Mohamed, bliver man slået af den energi og entusiasme, hun udstråler, når hun fortæller om alle de projekter, hun er engageret i. Endnu ikke færdig med medicinstudiet og allerede involveret i to forskningsprojekter. Formand for Somalisk Sundhedsforening og aktiv i en lang række events, blandt andre Stafet for Livet i Brabrand her i efteråret.
Man fornemmer en ekstraordinær energiudladning, som man også kan opleve andre veluddannede med indvandrerbaggrund. Hun har noget, hun skal bevise. Og hun er meget bevidst om sin funktion som rollemodel.
Hun har tidligere oplevet, at der var lave forventninger til hende. Kan hun overhovedet snakke dansk? På universitetet har hun oplevet, at en underviser troede, hun var gået forkert, da hun skulle til forelæsning.
”Jeg vil gerne være med til at vise, at man godt kan, uanset hvilken baggrund man har. Det er rigtig vigtigt for mig!”
”Jeg betragter mig selv som dansker – men jeg kan ikke snyde nogen. Jeg har jo den baggrund, jeg har. Når jeg bliver spurgt, hvordan jeg ser mig selv, kalder jeg mig somalisk dansker. Jeg er tættere på Danmark end Somalia. Men jeg mener, man godt kan være stolt af at være begge dele.”
Engagementet i Somalisk Sundhedsforbund
Nasteha Mohamed er formand for Somalisk Sundhedsforbund: En organisation hun var med til at grundlægge i 2012. En gruppe på over 150 læger og folk med forskellige sundhedsuddannelser arbejder frivilligt med at levere sundhedstjek og folkeoplysning om blandt andet sund kost.
Det er de velkendte livsstilssygdomme, der er problemet. Når man følger en dansk livsstil, får man de samme sygdomme. Samtidig har mange udfordringer i det danske sundhedssystem, især på grund af sprogvanskeligheder.
Det var via Somalisk Sundhedsforbund, at hun gik ind i arbejdet med at arrangere Stafet for Livet i Brabrand i september.
Det skulle være en event, der bandt Brabrand sammen. Et 24-timers arrangement i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse for at gøre opmærksom på kampen mod kræft. Placeret i Gellerup for at tiltrække beboerne her, der er i den triste ende af kræft-statistikkerne.
”Hvis du ikke er etnisk dansker, har du større risiko for at dø af kræft. Ikke fordi du bliver behandlet anderledes, men fordi sygdommen generelt bliver opdaget senere. Der går ofte forholdsvis lang tid, fra personen opdager, at der er noget galt, til der kommer en kræft-diagnose.”
Nasteha Mohamed er ikke skuffet over fremmødet til Stafet for Livet. Sådan er det tit, når det er første gang. Det tager tid for folk at finde ud af, hvad det er. Næste år regner hun med, at der kommer flere.
”Jeg synes, det på mange måder var en succes. Der var en del lokale folk, der kom forbi eller så på arrangementet fra vinduerne. Vi fik også samlet en del penge ind til Kræftens Bekæmpelse.
Og så var det jo med at binde folk sammen fra mange lejre. Folk fik set, at Gellerup er ret fredeligt. Der var mange gode ting.”
Somalisk Sundhedsforbund havde et bemandet telt alle 24 timer og testede blodsukker, blodtryk m.m. på forbipasserende.
Næste store begivenhed for Somalisk Sundhedsforening i Aarhus er en uddannelsesdag og –messe i februar 2018.
Bevidsthed om hvad man er
Nasheha var 8 år, da hun kom til Danmark. Hun kan ikke huske så meget fra sine første år, hvor hun var på flugt rundt i Afrika sammen med sine forældre.
”Jeg ved, at vi har været i forskellige lande, og at vi har opholdt os illegalt flere steder. Livet handlede om ikke at blive fanget. Jeg har nok oplevet nogle meget traumatiske ting, og det er måske derfor jeg ikke kan huske det…. Det der står klarest for mig er, at vi ikke kunne finde vores mor. Hun blev væk fra os, mens vi rejste.”
Hendes mor kom først til Danmark – og fik senere familien herop. Det var den 31. Januar 1999. Nasteha kan huske det første møde med den nordiske vinter.
”Der var så meget sne! Jeg kan huske, at sneen var så hvid, at man fik ondt i øjnene!”
Større selvbevidsthed i Aarhus
Hun kom først til Aarhus som 20-årig. Da familien kom til Danmark, flyttede de straks til den lille by Ørbæk på Fyn.
”Der var næsten ingen andre somaliere, og jeg blev næsten sendt direkte ind i en almindelig folkeskoleklasse. Det var bare at sige hej og prøve at komme ind i det. Jeg fik hurtigt danske venner. Der var også andre indvandrere, men fra mange forskellige lande. Man tænkte ikke så meget over, hvor de var fra. Den opvækst har helt klart været med til at forme mig.”
”I Aarhus er der meget mere … selvbevidsthed. De etniske danskere er mere opmærksomme på, at de er danskere. Og det samme med somalierne. Jeg er dit, og jeg er dat. Det er jeg ikke opvokset med.”
”Det har overrasket mig, hvor bevidste, folk er om sig selv i en stor by som Aarhus. Jeg følte, at når jeg var i et somalisk miljø, så var man somalier. Og når jeg kom på Aarhus Universitet, så var det en helt anden verden… Jeg vil ikke sige, at jeg har oplevet racisme.
Man ser jo hvad man kigger efter. Jeg har nok mere oplevet det som bevidste grupperinger.”
Nasteha Abdullahi Mohamed er 26 år og bor i Hasle med sin mand og to børn. Den yngste, Yusuf, er født her i sommer 2017.