Country-musikken er blevet det musikalske holdepunkt for Maria Molde fra Skovbakkevej: Med mandolinen som sin musikalske følgesvend skriver hun egne danske country-sange og har samlet bandet MOLDE. Søndag d. 2. februar spiller hun for første gang på hjemmebanen i Brabrand.
Når man både er vild med Brabrand og med bluegrass og country, må man naturligvis have et nummer, der handler om en togstation: ”Brabrand Trinbræt”.
Maria Molde holder meget af begge dele, og når hun sammen med sit band Molde søndag d. 2. februar for første gang spiller i Brabrand, kan man være sikker på, at nummeret ”Brabrand Trinbræt” vil være på programmet.
Hun har sammen med sin familie boet fjerne steder som Brasilien, Argentina, Mozambique, Skotland og New York, men har siden 2010 slået rødder på Skovbakkevej i Brabrand. Til daglig arbejder hun med udviklingsbistand med hele verden som sin arbejdsplads, men nyder at være en aktiv del af lokalsamfundet Brabrand i sin fritid.
”Der foregår jo alt muligt i Brabrand. Man bliver virkelig begejstret over alt det, der sker på tværs af de forskellige bydele. Det virker som om, aktivitetsniveauet er stigende i hele området,” siger hun.
Koncerten foregår hos Jydsk Antikvariat, J.P. Larsens Vej 17, hvor indehaver Finn Varberg har indrettet et hyggeligt lokale med plads til 40-50 tilhørere.
”Det er et helt eventyrligt sted med alle de bøger og gange og pile, der leder én rundt. Der er det smukkeste lokale, man kan forestille sig. Og det er jo en søndag eftermiddag i februar, hvor det er mørkt og koldt, så forhåbentlig har folk lyst til at komme og blive varmede og oplivede med lidt god live musik.”
Sejt med et nummer opkaldt efter en togstation
Hun følger meget med i udviklingen i lokalområdet og er blandt andet interesseret i, om det vil lykkes borgergruppen Brabrand på Skinner at få etableret et togstop. Og da hun sammen med sit band, Molde, skulle finde på en titel til et nyt instrumental-nummer, dukkede navnet ”Brabrand Trinbræt” op.
”Vi synes, at Brabrand Trinbræt lyder rigtig godt, og vi tænker, det også er en ret fin måde at give noget opmærksomhed til projektet. Og når man som os er store fans af amerikansk country – eksempelvis af Alison Krauss og hendes band Union Station, er det jo en ret sej reference at have et nummer, der også er opkaldt efter en togstation.”
Har altid haft musikken med
Musikken har altid fyldt meget i hendes og resten af familiens liv. Også hendes mand Morten er musiker, og al fritiden har været fyldt med musik. Hun har altid drømt om, at der var timer nok i døgnet til, at musikken kunne fylde lige så meget som arbejdslivet.
”Vi har boet mange steder i verden, og vi har altid haft det med os. Det er en fed måde at være sammen på. Vi lytter meget til musik sammen og snakker om det.
Mens hendes mand er mere til soul og funk, er hun i de senere år blevet begejstret for country og bluegrass – og for hele den verden af folkemusik, som de stilarter er en del af og åbner for. Dette skete i forbindelse med at hun fik lyst til at lære at spille mandolin.
”Jeg har altid spillet og sunget, men mandolinen er jeg startet med forholdsvis sent. Da jeg for syv år siden for første gang fik den i hånden, var det kærlighed ved første blik. Jeg elsker den mandolin og har brugt rigtig mange timer på at lære at spille på den.”
Sange om nærvær og sanselighed
Hun fortæller begejstret om glæden ved at kunne opdage en ny interesse, og at man som voksen stadig kan lære noget nyt. Og mandolinen passer perfekt til den musik, hun sammen med sine musikalske venner har kastet sig over: Amerikansk country og bluegrass med afstikkere til både nordisk folkemusik og swing jazz, som nogle af de andre bandmedlemmer bringer ind.
”Der er noget simpelhed over akkorder og melodistrukturer i country og i folkemusik. Det er der også i mine egne sange. Det er danske sange om nærvær, sanselighed og ro. Men også om at være bekymret for hvad der sker i verden omkring os med både klimaet, naturen og alle mulige former for støj i hverdagen, der kan gøre det svært at være ordentligt til stede og føle sin forbundethed med naturen.”
Hun nævner navne som Alison Krauss og Union Station plus mere niche-agtige musikere som Chris Thiele, Aiofe O’Donovan og Sara Jarozs som hendes store inspirationskilder, men også yngre danske musikere indenfor både americana og nordisk folkemusik, holder hun meget af.
”En drøm at ha´ sådan et band”
For to år siden tog hendes forhold til musikken igen en ny drejning: Pludselig opdagede hun, at hun var i stand til at skrive sange.
”Jeg har tidligere prøvet, men det er aldrig rigtig blevet til noget. Men pludselig til en workshop på en højskole efter at have været i New York og spillet med en masse musikere derovre, , opdagede jeg, at det faktisk ikke var så svært. Og da jeg først fik skrevet den første, var det som om, jeg fik hul på et eller andet.”
Hjemme i Brabrand igen har hun fået samlet et band med fem musikalske herrer, der alle spiller akustiske strengeinstrumenter. Det er blevet et rigtigt amerikansk string band med mandolin, violin, bas, banjo, guitar.
”Det har været min drøm at ha´ sådan et band, og jeg har virkelig været heldig at finde de her super dygtige og søde musikere at spille med.”
De har allerede spillet en række koncerter sammen, og håber at det kan blive til endnu flere i det nye år. Blandt andet vil de forsøge at komme til at spille på mindre festivaler rundt omkring i landet.
Søndag d. 2. februar kl. 16.00-17.30: Koncert med MOLDE hos Jydsk Antikvariat, J.P. Larsens Vej 17. Entré 70 kr. betales ved indgangen.
Her, på MOLDE´s Youtube-kanal, kan du høre nogle af gruppens sange.