Midt inde i True Skov begynder Hulebyen at tage form. I en uplejet ung egeskov skyder det ene gemmested efter det andet op. Hver onsdag kan du møde natur-kunstner, pilefletter m.m. Bent Vinkler, som er i fuld gang med at opføre de første inspirerende bygningsværker af skovens egne materialer.
Hulebygger! Bent Vinkler klør sig lidt under hagen og griner lidt. Han har gennem tiden arbejdet på masser af måder med pil og andre naturmaterialer. Og nu er han pludselig i gang med at udforske hulernes arkitektur midt i True Skov.
Han er hyret at Aarhus Kommune og Naturstyrelsen til at være med til at skabe et sjovt og hyggeligt sted midt i den unge skov, hvor børn og barnlige sjæle kan slippe kreativiteten løs. Der er fri leg – når bare man ikke skader træerne.
”Det er helt fantastisk at gå rundt og have noget at give sig til i skoven. Jeg opdager hele tiden noget nyt, efterhånden som jeg bliver fortrolig med området,” siger Bent Vinkler, som tydeligvis nyder opgaven.
Han kendte ikke på forhånd True Skov – men blev inviteret på basis af sine mange tidligere projekter i naturen. Blandt andet har han været med til at lave en meget omtalt shelter ved Mariendal Strand lavet af pileflet og birkegrene.
Vigtigt med et mødested
Han indrømmer, at han først var ved at opgive projektet. Der var dybe hjulspor og et kaos af nedfaldne grene overalt. Men efter en dag i skoven begyndte han at se mulighederne.
”Sådan er det jo: Når man går ud i skoven og gør noget, så kommer man i kontakt med nogle ting, som man måske ikke lige havde regnet med. Det gælder bare om at vente, så dukker der noget op.”
Det gik op for ham, at han først måtte gå i gang med at skabe et mødested: En rund plads, hvor man kan samles. Han gik i gang med at indramme pladsen ved at banke tynde stolper af hassel og eg i jorden og fylde ud med smågrene.
”Jeg vil også gerne lave nogle borde og stole af skovens materialer, så man her kan sidde og få sig en kop kaffe. Måske skal der også være en hængekøje,” siger Bent Vinkler. Han mener nok, at også hængekøjen kan tillades – hvis bare man fletter den i bark…
Hulebyen vokser
Pludselig begyndte pladsen at tage form, og han har derfra lavet hyggelige indgange til skoven – efterfulgt af de første bud på forskellige former for huler.
Og de forskellige bygningsværker inspirerer tydeligvis blandt andet børnefamilier, som nu er gået i gang rundt omkring i området. Ved at gå en runde i området kan man allerede nu se nærmere på alle mulige slags hule-arkitektur.
Undervejs har han fået hjælp af forbipasserende, ofte lokale beboere, som nysgerrigt har spurgt til arbejdet og har tilbudt deres hjælp. Og Bent Vinkler siger altid ja…
”Det er dejligt, at folk vil være med. Det er jo deres skov. Jeg skal bare være med til at sætte noget i gang.”
En af dem er Per Falk Bredgaard – i True Skov efterhånden bedst kendt som Per Stifinder. Han er i fuld gang med at etablere en sti i udkanten af Hulebyen. Stien snor sig ud og ind mellem stammerne, og lægger op til at man går på opdagelse i skoven.
Bregnestien er den døbt, naturligvis på grund af beplantningen i flere af lysningerne undervejs.
Nye kreative ideer
Bent Vinkler holder meget af pil, og den første hule, han har bygget, bliver et eksempel på, hvor fleksibelt et byggemateriale, pilegrene er. Målet er, at hulen bliver ganske tæt og kan bruges som et sted, hvor skovens gæster kan gå i læ, når det regner.
Han opfordrer til, at de engagerede hulebyggere udvikler nye kreative løsninger for, hvordan man kan bygge huler, uden at man bare vælger ”tipi-løsningen” og stiller nogle grene op af et træ.
”Mit job er at være med til at finde nye kreative måder at bygge hulerne, for eksempel uden at man behøver at binde med snor, for det kan skade træerne. Så det gælder om at være lidt opfindsom.”
Naturstyrelsen: Muligheder for eventyr
Projektleder Anders Busse Nielsen, Naturstyrelsen, understreger, at det er altid tilladt at bygge huler i offentligt ejede skove som f.eks. True Skov:
“Med Huleby ønsker vi at gøre muligheden synlig og inspirere folk til at slippe hulebyggeren løs. Vi laver Huleby med den forhåbning at børn, unge og barnlige sjæle vil bygge huler netop i denne del af skoven, og at der med tiden vil blive bygget så mange huler, skjul og andet, at det bliver en helt by af huler i skoven,” siger han.
“Hulebyen ligger i en ung egebevoksning med en frodig underskov af hassel, avnbøg, lind og andre buske og småtræer. Tætheden af træer og den frodige underskov danner små og “hemmelige” rum og muligheder for eventyr. Samtidig udgør bevoksningen en robust ramme, hvor udtyndede træer og buske kan give rigeligt med materiale til hulebyggeriet.”
Du finder Hulebyen, når du følger det nyanlagte Bærsporet. Stedet ligger cirka 200 meter fra den østlige indgang til Bærsporet. Du kan hver onsdag møde Bent Vinkler i Hulebyen fra ved 10-tiden, til det bliver mørkt.