
Snart begynder det igen at krible i fingrene på havefolket – og allerede på onsdag d. 21. februar mødes medlemmerne af en nystartet permakultur-gruppe for at planlægge forårets aktiviteter. Gruppen har fået lov til at dyrke jorden på et område ved Naturcenter Sølyst, hvor de vil afprøve bæredygtige dyrkningsmetoder.
For nogen virker det en smule underligt, at man ikke graver jorden igennem, før man begynder at dyrke den. For andre er permakultur en dyrkningsmetode, der er mere i pagt med naturen end konventionel dyrkning.
Nu vil en gruppe lokale ildsjæle afprøve dyrkning med permakulturens principper på et jordstykke ved Naturcenter Sølyst. De har som en del af det nystiftede Sølyst Havefællesskab fået lov at bruge et græsområde til formålet.
Permakultur handler om at dyrke jorden i et tæt samspil med naturen og det biologiske kredsløb. Et af principperne er, at man graver så lidt som muligt i jorden.
Derfor begyndte deltagerne i perma-projektet ikke med at grave jorden igennem. I stedet mødtes de en lørdag i efteråret og lagde store pap-stykker på jorden for at forhindre græsset i at gro op og dominere i de kommende permakultur-bede.
”Inden for permakulturen vil vi gerne værne om livet i jorden og arbejde sammen med det. Derfor graver vi ikke eller roder rundt i det øverste lag jord når vi anlægger bedet,” forklarer Theis Scherfig, som har meldt sig som tovholder for permagruppen.
Hermed er grundlaget for fire forskellige bede blevet lagt. De bliver forskellige for at undersøge, hvad der giver den bedste og mest effektive dyrkning. Et bliver etableret med tang, et med en blanding af dyregødning og halm og to med en blanding af jord og dyregødning.
”Sølyst er jo et helt oplagt sted for os, fordi der er alt det dyregødning til rådighed, vi kan bruge. Det er virkelig et fedt sted,” siger Theis Scherfig, som glæder sig til at afprøve permakulturens principper i fællesskab med andre.
Lyst til at eksperimentere
Foreløbig er der cirka 10 personer i gruppen, og alle, som har mulighed for det, mødes onsdag d. 21. februar kl. 17 i Duehuset Haveforeningen Søvang for at snakke om forårets haveplaner.
”Det handler om at bruge naturens egne biologiske metoder uden brug af kemikalier og uden at producere affald ud fra en cirkulær tankegang. Vi vil forsøge at skabe et system, der er permanent, som i høj grad vedligeholder sig selv, skaber biodiversitet, sunde økosystemer og giver udbytte uden en stor arbejdsindsats. Men det kræver en del at starte det op, og derfor er det fedt at vi er mange i opstarten,” forklarer Theis Scherfig.
”Vi har på forhånd snakket om, at vi i første omgang gerne vil eksperimentere, frem for at vi skal have dyrket en masse. Hellere starte i det små og forsøge at få en succesoplevelse ud af det.”

Han glæder sig over, at en bredt sammensat gruppe af mennesker har meldt sig som interesseret i at afprøve permakultur-dyrkning. Aldersmæssigt spænder gruppen fra begyndelsen af 20´erne til pænt op i pensionsalderen.
Gruppen er etableret som en del af Sølyst Havefællesskab. Det koster 200 kr. om året af være medlem af foreningen, og dertil kommer, at man betaler 200 kr. i depositum for at råde over sit eget bed. Permagruppen har dog aftalt, at de vil dyrke jordstykkerne i fællesskab:
”Vi har ikke aftalt, hvad vi gør med høsten. Måske spiser vi afgrøderne sammen, det har vi ikke aftalt endnu,” siger Theis Scherfig.
Man kan gøre noget selv
Theis Scherfig glæder sig personligt over at være en del af et projekt, der tilbyder konkrete løsninger på flere af de problemer, kloden står i som faldende biodiversitet, forsuring af havene og mindre natur.
”Nogen vil måske kalde det grøn aktivisme. Det er jo potentielt konkrete løsninger på overskridelserne af de plantære grænser og det er en fed følelse at opleve, at man kan gøre noget selv.”
Han henviser til, at der internationalt er et stor og veletableret permakultur-netværk, men at der i Aarhus ikke findes så mange konkrete projekter. Derfor er det særligt interessant at få projektet ved Sølyst i gang.
Onsdag d. 21. februar kl. 17.00 i Duehuset Haveforeningen Søvang, Sylbækvej 38, 8230 Åbyhøj: Sølyst Permagruppe-møde med fællesspisning. Skriv til theis@scherfig.dk, hvis du vil spise med efter mødet.
Læs også: