De fleste har nok oplevet at have brug for mennesker at tale med om drømme og udfordringer – og oplever at familie og venner ikke er løsningen. Nu tilbyder Bertel Hammer Hansen, Engdalsvej, sig som samtalepartner, når du har brug for afklaring, ro og balance i tilværelsen.
Det er en gammel drøm, han nu er parat til at forfølge. Han føler sig parat, og timingen er god. Og så oplever Bertel Hammer Hansen, at der i vores samfund er behov for en professionel samtalepartner.
”Jeg har gennem mange år trænet de redskaber, som jeg nu er parat til at tilbyde andre i min klinik. Og så er jeg nu et sted i livet, hvor der er ro, overskud og trang til at udfolde mit potentiale i denne her retning,” siger Bertel Hammer Hansen, som i begyndelsen af året har åbnet klinikken Samtale & Sparring.
Han har selv gennem livet gjort brug af psykologer, psykoterapeuter og coaches, når han har haft brug for hjælp i privatlivet eller arbejdslivet. Her har det været naturligt at række ud efter netop samtale og sparring.
”Jeg oplever, at min evne til at lytte og spørge ind er blevet forfinet de sidste par år. Alderen, erfaringen og modenhed har givet mig en stor ro, som gør, at jeg møder mennesker kærligt, dybt og med nærvær,” fortæller Bertel Hammer Hansen.
Han ser en række områder, hvor han især føler sig rustet til at være den samtalepartner, som kan være med til at finde løsninger og lede andre videre i livet.
”Vigtigt at jeg kender mig selv”
Bertel Hammer Hansen er uddannet psykoterapeut og har i mange år arbejdet som pædagog og lærer, men har i en alder af 63 besluttet, at der nu skal ske noget andet i arbejdslivet. Nu skal drømmen leves ud.
Allerede for tre år siden kunne han mærke, at det var den vej, han skulle. Men det tager tid at forberede en virksomhed og tænke alle aspekter igennem.
”Jeg havde egentlig åbnet op for at have klienter og var også i gang, men det var ikke realistisk på det tidspunkt. Jeg havde for meget arbejde ved siden af. Og så var jeg nok, set i bakspejlet, heller ikke helt parat til at tage springet,” siger han i dag.
”Det er jo vigtigt, at jeg kender mig selv, da man ikke kan komme længere med en klient end man selv er kommet. Jo dybere en kontakt jeg har med mig selv, jo dybere kan jeg spejle klienten.”
Nu føler han sig klar og også fået styr på praktiske ting som hjemmeside og visitkort. Og han er klar til at invitere inden for i klinikken Samtale & Sparring i hjemmet på Engdalsvej, hvor også hans kone Jytte driver Engdalens Klinik.
Værdien i at se fremad
Han har flere psykoterapeutiske uddannelser bag sig og har via dem fået en masse træning, feedback og supervision.
Han bruger selv ordet coaching, men tilføjer straks at han er forsigtig med at bruge ordet, da han ikke har en formel coaching-uddannelse.
”Man skal kunne bruge mig som én, der kan gi´ gode ideer – men først og fremmest som en god samtalepartner via min evne til at kunne lytte, spille ind og vise interesse for andre mennesker.”
Han tilføjer, at han af natur helst vil bidrage til at se fremad i livet – og i modsætning til for eksempel psykoterapien ikke har travlt med at gå bagud i tiden.
”I den måde jeg arbejder på, vil jeg helst tale om, hvordan vi kommer videre fra det punkt, hvor vi er nu. Det er ikke, fordi jeg ikke vil se bagud. Og det kan også være nødvendigt – absolut. Men jeg har som regel selv haft mest glæde af de
samtaler, hvor hovedvægten er på livet fremadrettet. Det er dér, jeg selv har fået den største hjælp.”
Han ønsker at fremhæve værdien i at gå ind i en samtale med en person, som ikke på forhånd kender én og måske har nogle meninger om, hvad der vil være den bedste vej at gå. I Samtale & Sparring starter samtalen forfra og uden en forhistorie.
”De fleste mennesker har brug for at få handlet og prioriteret – besluttet hvad gør man ved den udfordring der måske har naget én et stykke tid. Jeg har nogle redskaber, der forhåbentlig kan hjælpe i den situation,” forklarer han.
Han fremhæver flere væsentlige inspirationskilder, blandt andet Vækstcenteret i Nr. Snede. Her har han hentet mange væsentlige redskaber til at leve sit eget liv.
“Min måde at meditere på er for eksempel hentet derfra. Men ikke mindst det rummelige og kærlige menneskesyn,” understreger han.
Han nævner også Århus Friskole, som har været hans arbejdsplads i 10 år.
“Pædagogikken er helt unik her, hvor alle inkluderes i et fællesskab, hvor de enkeltes ressourcer ses. Man bliver set dybere inde, og det gør en forskel for alle både voksne og børn. Den suppegryde af kærlighed har været væsentlig for mig – og for mange andre, ved jeg.”
At leve med sorg og savn
Han henvender sig blandt andet til mennesker, som har mistet eller står foran at skulle miste et andet menneske. Han har selv oplevet at miste sin tidligere hustru og har gået gennem alle faserne af sorg.
”Dengang fik jeg selv samtale og sparring til at komme igennem den svære tid. Og jeg har en særlig omsorgsfuld måde at være sammen med mennesker i den situation. Det er vigtigt at vide, at vi alle er forskellige og har forskellige behov og måder at være i og komme igennem sorg og savn,” siger Bertel Hammer Hansen og nævner parforhold som et andet centralt område:
”I Danmark stiger antallet af mennesker, der lever alene. Nogle foretrækker det, men jeg hører også ofte nogen savne det at få en kæreste. Jeg har selv tidligere haft det vanskeligt i det her felt og derfor gjort alt for at arbejde med mig selv og forstå, hvordan det hænger sammen inden i mig. Blandt andet derfor har jeg en masse viden om det.”
”Når man så lever i et parforhold, er der også ofte udfordringer. Det er vigtigt at pleje sit parforhold. Det er blandt andet vigtigt, at man værdsætter hver dag sammen, ikke tager hinanden for givet, og finder en god måde at lytte til hinanden, så dialogen holdes levende.”
Mindfulness som en mulighed
Endelig ser han samtaler som en metode til at finde indre ro, og han tilbyder yderligere en række øvelser, der kan hjælpe. Det gælder blandt andet mindfulness.
”Det behøver ikke være svært eller i lang tid. Man kan få utrolig meget ud af bare fem minutter dagligt. Det kan også være en særlig opmærksomhed i bare fem minutter under en gåtur i naturen. Eller noget helt andet, vi kommer frem til. Det vigtigste er, at det bliver til noget – og at det er realistisk at gennemføre.”
Det kan også handle om i hverdagens gøremål at få prioriteret og finde ud af, hvad man kan handle på, og hvor man bare må rumme noget, fordi man ikke kan gøre mere.
Bertel Hammer Hansen håber, at mennesker i forskellige livssituationer ser samtalen som en mulighed for at opnå afklaring og større personlig ro:
”Jeg er godt klar over, at jeg ikke nødvendigvis får en masse klienter lige med det samme. Men det er vigtigt for mig at komme i gang, og så må det gerne vokse hen ad vejen. Det afgørende for mig er at få følelsen af, at jeg kan hjælpe nogle mennesker.”
Læs mere på Bertel Hammer Hansens hjemmeside, Samtale & Sparring.