32-årige Anders Boisen kom for et par måneder siden rullende med sit selvbyggede hus ud ad Silkeborgvej og har etableret det på en græsmark i den yderste kant af 8220 Brabrand. Målet er at skabe et hjem, der både er velfungerende og fuldt bæredygtigt på de cirka 13 kvadratmeter, han har til rådighed.
Tiny house-bevægelsen kalder man den. Det er folk, som eksperimenterer med at indrette bolig på færre kvadratmeter, end de fleste mennesker bor på i dag. Rundt om i verden bygger folk mobile miniboliger, så de kan bo billigere, mere personligt og ofte mere bæredygtigt.
Anders Boisen er tilhænger af den livsstil og har nu valgt at indrette tilværelsen på en mark med udsigt ud over Årslev Engsø. Mens han indretter sig, fortæller han løbende om sine erfaringer i Facebook-gruppen Hjem på Hjul.
”Jeg håber, at folk via mine erfaringer kan få en fornemmelse af, hvordan det at bo på færre kvadratmeter kan være en overskuelig tilgang til at komme til at leve en mere klimavenlig tilværelse,” forklarer han.
I løbet af efteråret og vinteren har han bygget sit lille hus på en bådtrailer, sådan at det bagefter var muligt for ham at flytte hen, hvor han ville. Og nu er turen altså gået til Årslev, hvor han er en del af den arbejdsgruppe, som arbejder med at udvikle nye boligformer i forbindelse med projektet Årslev Fælled.
Et lille lukket økosystem
”Jeg er ved at sætte tagrender op, så jeg kan indsamle regnvand. Når jeg renser det gennem et kulfilter, kan jeg få rent vand ind til mit hus,” fortæller Anders Boisen, da Vores Brabrand forleden besøgte ham.
Regnvandet vil løbe ned i en vandtank, der kan rumme 1000 liter – og pludselig er han selvforsynende med vand. Tanken vil blive placeret på skyggesiden af huset, så han håber at undgå, at der kommer bakterier i vandet.
Hans mål er at skabe sit eget lille økosystem, hvor han kan blive selvforsynende med både vand og energi. Signaler fra to solcelle-paneler foran huset omformes til strøm i et lille anlæg under sofaen, hvor et batteri kan lagre strøm til to ugers strømforbrug.
På den måde har han strøm til lys, vandvarmer og hvad man ellers har brug for. Han er godt klar over, at solen især er en ven i denne lyse del af året. Ud på efteråret håber han at få installeret 1-2 små vindmøller, der kan tage over, når der bliver færre solskinstimer.
Muldtoilet og biogasanlæg
Alt det der går den anden vej, har han også styr på. Han sørger for at bruge nedbrydeligt vaskemiddel, så spildevandet uden problemer kan løbe ud i naturen. Desuden har han etableret et muldtoilet. Så er cirklen sluttet.
”En af mine ambitioner er at skabe et så klimavenligt et hus, som det er praktisk muligt. Det betyder, at jeg vil forsøge at klare mig med vedvarende energikilder. Så jeg vil også forsøge mig med biogas,” fortæller Anders Boisen.
”Jeg skal jo alligevel af med mit madaffald, så hvorfor skal det sendes til forbrændingen, hvis jeg kan holde det i cirkulation lokalt? Biproduktet kan så bruges til gødning, som jeg kan bruge, hvis jeg f.eks. får lavet nogle højbede.”
”Så det hele kører egentlig i et kredsløb, som det har været tænkt fra naturens side. Jeg prøver bare at bruge naturens eget designprincip, på den måde jeg bor på, for at se om det er gangbart i praksis.”
Træfiber-isolering holder på varmen
Det ser egentlig meget enkelt ud, det lille hus. Det er bygget af bæredygtige eller genbrugte materialer og bygger på en helt enkel konstruktion, fortæller den 32-årige selvbygger, men der ligger mange overvejelser bag. Hvordan kan han for eksempel regulere den varme, der med solens stråler kommer ind i huset?
”Jeg har anbragt vinduerne i den side af huset, der vender mod syd. Så får jeg meget solvarme ind. På bagvæggen har jeg en stor flade, der kan absorbere en del af den varme – nærmest som en slags varmebatteri, der så giver varme tilbage i huset om natten.”
Normalt bruger man glas- eller stenuld til at isolere huse med, men han har i stedet valgt træfiber-isolering, der er bedre egnet til at holde på varmen. Da det samtidig er et restprodukt fra savværker, er det endda et mere bæredygtigt og mindre CO2-krævende materiale end traditionelle isoleringsprodukter.
”Man kan sige det på den måde, at huset selv kan ånde. Det er diffusionsåbent, så jeg sparer den mekaniske udluftning. Og jeg mener også, at luftkvaliteten herinde er bedre end i så mange andre huse.”
God plads på 13 kvadratmeter
Hans nye bolig på hjul er på 13 kvadratmeter plus hems – det giver i alt knap 18 kvadratmeter. Kan man virkelig bo så småt, tænker du måske? Så er du ikke den eneste!
”Mange er meget interesserede i mit projekt, og det er især husets størrelse, de går op i. Men det er faktisk en af de ting, jeg tænker mindst på i dagligdagen. Selv når mine venner er her, går det fint. Vi kommer ikke til at gå ind i hinanden, fordi indretningen er lavet, så der er plads og luft nok til at komme omkring. Foreløbig føler jeg, at det fungerer ret godt. Men nu må vi se til vinter…”
Mens han byggede huset, boede han i et kolonihavehus af cirka samme størrelse. Men det oplevede han som alt for lille, sandsynligvis fordi det var dårligere indrettet.
”Jeg troede først, at det bare var mig, som var god til at leve på få kvadratmeter. Men jeg har opdaget, at det også handler rigtig meget om indretningen. For eksempel udnytter jeg her i det nye hus højden på en bedre måde.”
Han hævder, at han sagtens kan have fire personer til middag. Så skal arbejdsbordet bare lige vendes på den anden led. Og gæsterne kan også godt blive og sove, hvis de vil.
”Det er i virkeligheden en hårfin balance mellem forskellige valg. Jeg ville aldrig anbefale nogen bare at kaste sig ud i det. Havde jeg for eksempel sat vinduet bare 10 cm længere til venstre, kunne jeg ikke have fået plads til skydedøren ud til badeværelset osv. Det kræver lidt forsøg frem og tilbage.”
Det første hus blev stjålet
Alt i alt kommer projektet til at koste Anders Boisen cirka 100.000 kroner, og han glæder sig over nu at kunne inspirere andre med sine praktiske erfaringer.
Han var egentlig kørt lidt træt i projektet, endnu før han kom ud at køre med sin nye bolig. Han var stort set færdig med sit første tiny house i 2019, da det blev stjålet – og han måtte begynde forfra. Undervejs med sit andet hus blev det ramt af en vandskade, der også satte ham tilbage.
Men med foråret kom energien tilbage. Og nu nyder han livet i Årslev, hvor han har lejet et lille stykke jord til trailer-huset. Du kan følge med i tilblivelsen af Anders Boisens nye bæredygtige hjem via Facebook-gruppen Hjem på Hjul.