Omkring spisebordet i hjemmet på Engdalsvej opstod en god idé ud af en frustration. Go´ Samtale er nu blevet til et spil, der inspirerer familier til at få talt om livets store og små spørgsmål. Her fortæller Johannes Thomsen om tankerne om at skabe rammer for den gode samtale mellem børn og voksne.
Det startede med en ulmende utilfredshed med snakken omkring aftensmaden. De to voksne kom let til at tale om dagens oplevelser på jobbet, mens børnene begyndte at diskutere et computerspil, eller hvad der nu ellers var aktuelt.
”Det blev tit ikke en rigtig fælles samtale – det var lidt frustrerende.”
Det siger Johannes Thomsen, som spekulerede på, hvad han kunne gøre ved det. Børnene havde nogle billedkort, og han skrev så hurtigt nogle ord ned på dem og bad en af børnene om at trække et kort, der bestemte, hvad de skulle snakke om. Det gik over forventning, og der var nærmest kamp om at få lov til at trække de næste kort.
Løsningen blev til spillet Go´ Samtale, der nu ligger hos tusindvis af familier og inspirerer til, at børn og voksne får nogle bedre samtaler med hinanden.
God samtale kræver lidt øvelse
Mange af os har travlt i løbet af en hverdag fyldt med gøremål. Og hvad er det første, vi stopper med at gøre, når vi har travlt, spørger Johannes Thomsen – og han har selv et bud på et svar:
”Det med at blive i en samtale og lytte og stille uddybende spørgsmål kan godt gå lidt tabt i hverdagen. Det gælder både børn og voksne. At få gang i en samtale kræver lige lidt tid, for hjernen skal jo have tid til at komme ind og have fat i emnet. Det kræver lidt øvelse.”
Erfaringen fra hjemmet på Engdalsvej er, at det kan tage tid at opbygge en tryg samtalekultur i hjemmet, så man også kan tale om det, der er svært. Men han ser det som et vigtigt element i at bevare et sundt og godt familieliv.
”Det vi får talt om, kan vi gøre noget ved. Det vi ikke får talt om – det ender ofte med at gøre noget ved os,” siger han.
En eksistentiel pause
Johannes Thomsen ser med stor glæde sine egne børn vokse op og udvikle en enorm viden om rigtig mange ting. Han oplever en meget talende generation, der også er meget social. ”Men klæder vi dem godt nok på til at håndtere det kommende voksenliv,” spørger han.
”Måske skal vi som forældre også hjælpe vores børn med at udvikle generelle livskompetencer som for eksempel at udvikle venskaber og løse konflikter på en konstruktiv måde. Vi kommer som forældre nemt til at sætte barren højt, og så glemmer vi let den dannelsesproces, det også er at blive voksen.”
Han ser samtalen mellem børn og voksne som en måde at nå ind til hinanden på. En form for eksistentiel pause, hvor man lytter til hinanden og udveksle meninger og erfaringer – også om det der ikke fungerer. På den måde opstår eftertanken, selvom vores ord ofte er lidt famlende over for de store ting i livet.
”Her bliver samtalekortene et fælles tredje, der er med til at skabe rammerne for samtalen. Det er ikke bare for børnenes skyld, men er også til glæde for de voksne, som heller ikke til hverdag får snakket om de store og ofte svære ting.”
Når noget bliver et tabu-emne
Han er helt klar over, at der i forvejen findes andre samtale-kort på markedet, men tænker at Go’ Samtale adskiller sig ved, at søge de dybe samtaler frem for at ville være primært underholdende.
Ansvar, bekymringer, fælleskab, penge, respekt, tillid, vrede og undskyldning er bare nogle få af de emner, som Go´ Samtale med enkle spørgsmål kan sætte gang i samtalen om. Johannes Thomsen nævner som eksempel en samtale, familien havde om ordet tabu.
”Det er egentlig et ret svært ord, og vores mellemste på 10 år sad mest og lyttede. Og så, mens han var ved at fylde opvaskemaskinen, sagde han pludselig ”Voldemort” (skurken i Harry Potter-serien, red.). Han fik lært et nyt ord, og vi fik så en rigtig fin snak om, hvad gør det ved folk, at der er noget, man ikke kan tale om.”
På vej med norsk og måske også engelsk og tysk version
Johannes Thomsen bruger de fleste af ugens arbejdstimer på kommunikationsarbejde i en kirkelig organisation, mens hans kone er lærer. Da ideen om Go´ Samtale opstod, besluttede de efter nogen betænkningstid sammen med en anden familie at investere tid og penge i at få spillet produceret og markedsført.
De fik lavet nogle prøvesæt, som de bad en række familier om at teste, og tilbagemeldingerne var overraskende positive, fortæller Johannes Thomsen.
I foråret 2019 fik de færdigudviklet spillet og sat det i produktion, og nu bliver det solgt via deres egen webshop, samtidig med at de er i dialog med mulige forhandlere. Desuden er et forlag i gang med at oversætte spillet til norsk, lige som de er i kontakt med potentielle partnere i England og Tyskland.
Foreløbig er der solgt knap 4000 spil, og det er de to familier rigtig godt tilfredse med, fortæller han.
Samtaler i bilen eller omkring spisebordet
Der er 90 kort i æsken. 75 samtalekort og 15 såkaldte selfiekort med små opgaver. Johannes Thomsen anbefaler, at man lader æsken stå på spisebordet.
”Vi bruger tit kortene, mens vi spiser, eller når vi kører i bil. Så sidder vi alligevel bænket og kan lige så godt tale sammen.”
Hos dem varer samtalen nogle gange få minutter, mens den andre gange kan strække sig over 20 minutter.
”I starten prøver man lige hinanden af, for at finde ud af om rammen er tryg. Vores børn er i ret høj grad bare gået med på den. I andre familier kan det sikkert godt tage længere tid at finde en form, der fungerer. Det er nok ikke alle familier, der vil synes, det er fantastisk. Jeg tror, man som forældre skal kæmpe lidt for det.”
I samarbejde med Folkekirkens Konfirmandcenter er der udviklet en udgave rettet mod konfirmander, hvor indholdet ligger tættere på kirkens univers. Og senest er Go´ Samtale også udkommet i en udgave rettet mod parforhold, udviklet i samarbejde med Center for Familieudvikling.
Du kan finde flere informationer på hjemmesiden Go´Samtale, hvor du også kan bestille spillet.