Bevidsthed om miljø og bæredygtighed driver glaskunstner Annie Hjorth, som har sit værksted i hjemmet tæt på Brabrand Sø. For nogle måneder siden opfordrede Aarhus Cityforening hende til at skabe et kunstværk, der forholder sig til de 17 verdensmål. I næste uge skal det udstilles på Store Torv i Aarhus.
Glaskunstner Annie Hjorth har gennem nogle år eksperimenteret med temaet hav og tang udtrykt i glas, og hun har udviklet metoder til indsmeltning af tang og andre plantedele, sand m.m. i glas.
”Det har langsomt men sikkert udviklet sig til, at jeg er kommet til at fremstille værker med et solidt bæredygtigheds-tema. Det er opstået ved, at jeg gradvist er blevet klogere og samtidig berørt af at høre klimaforskere, som ikke bliver hørt og taget alvorligt nok”, fortæller hun.
”Det har ført til, at jeg har målrettet mine udtryk i min glaskunst og er ligeledes skærpet i mit samarbejde med klimabevidste virksomheder om mine udstillinger.”
Så det lå lige for at takke ja, da direktør Claus Bech, Aarhus Cityforening, i december spurgte, om hun mon kunne lave et kunstværk i relation til verdensmålene?
Bierne leverede ideen
Herefter udviklede hun og hendes mand, Carsten Drasbæk, værket i tæt samarbejde med Claus Bech, som med stor ildhu og opmærksomhed har taget del i alle spørgsmål.
Annie Hjorth fortæller om en meget kreativ, inspirerende og åben dialog undervejs i processen, hvor de forskellige vinkler er gået op i en højere enhed.
En af udfordringerne har været, at de enkelte transparente farver fremkaldes ved forskellige varmegrader i glasovnen.
Aarhus Cityforening har bestilt 17 eksemplarer af værket, og da kampagnen “Danmark for målene” blev åbnet d. 29. april, blev fire af dem uddelt.
”Ideen til værkets facon har jeg fået af bierne, som i samarbejde bygger en utrolig stærk og bæredygtig konstruktion i honningtavle-mønster. I værket har jeg monteret målene på en glasplade i bitavle-facon, fordi bier over hele verden bruger denne utrolig stærke konstruktion i tæt samarbejde”, forklarer Annie Hjorth.
”Jeg håber, at verdensmålene vil vise sig at være lige så stærk en konstruktion baseret på et ligeså tæt og frugtbart samarbejde!”
Glasset er uforudsigeligt
Værkerne er skabt i respekt for de oprindelige verdensmål, hvor den nye dimension i transparent glas gør værket levende og med foranderlige farver henover dagen, afhængigt af hvordan lyset spiller med.
”Udover lyset er glasset i sig selv til tider uforudsigeligt og overraskende at arbejde med, og når ovnen varmer glasset op, kan den også påvirke resultatet.
Uforudsigelige elementer kombineret med struktur og planlægning giver ufattelig spændende udfordringer og skærper min lyst til at eksperimentere”, fortæller hun.
Visse dele af processen beskriver hun som nærmest meditativ.
Kunstværket er designbeskyttet
Annie Hjorth Glaskunst har udstillet i flere større virksomheder, blandt andet Aarhus Vand, og hun er positivt overrasket over, at mange store virksomheder går foran politikerne, når det gælder bæredygtighed og cirkularitet. Til gengæld oplever hun, at de fleste politikere har ført en tilbagelænet og defensiv politik i forhold til de klima-udfordringer vi står over for.
Annie Hjorth har netop opnået designbeskyttelse på værket, og nye idéer syder og bobler. For eksempel har hun de seneste uger eksperimenteret med at skabe en stor version på cirka 60 cm i diameter. Den er lavet af fire lag glas, vejer ni kilo og skal fastgøres i en rå barket birketræsfod.
Under det samme tema har hun også udviklet de enkelte verdensmål som ørehængere, foreløbig fremstillet i et begrænset oplag. Verdensmål-skulpturen laves på bestilling efter nærmere aftale og kan evt. tilpasses efter specifikke ønsker.
D. 31. maj og 1. juni bidrager Annie Hjorth Glaskunst til en udstilling om verdensmålene omsat til glaskunst på Store Torv i Aarhus. Her udstiller hun “Verdensmålsstatuetten” i glas, den helt nye “Verdensmålsskulptur” og “Verdensmålene i ørerne”. Herudover udstilles enkelte værker fra temaet: “Klimakrise og bæredygtighed”.
Se mere her:
Se videoen om tilblivelsen af kunstværket
Se flere billeder af kunstværket og Annie Hjorths andre værker på Instagram