Elsebeth Frederiksen flyttede til Gellerup for 13 år siden og har for alvor slået rødder i bydelen, hvor alle hilser på hinanden og hjælper, når nogen har brug for det. Nu stiller hun op til byrådet som én ud af tre kandidater fra bydelen, de fleste har en mening om.
Til det kommende kommunalvalg har bydelen flere stemmer i koret af byrådskandidater. En af dem er Elsebeth Frederiksen, som stiller op for Enhedslisten, hvor hun er nummer 5 på kandidatlisten.
Hun har i mange år været interesseret i politik og haft sympatier for Enhedslisten. Og stemte på venstrefløjspartiet, fra hun fik stemmeret – ”som en af de første i Lemvig. Vi var vist fem i alt!”
Indtil for et par år siden rakte engagementet kun til jævnlige opslag og kommentarer på Facebook. Men så kom hun til at tænke på, at der måske var en social side af det politiske engagement også. At det kunne være en måde at møde nye mennesker på. Og så meldte hun sig ind.
”Jeg blev så vred og indigneret”
Det, der for alvor gav Elsebeth Frederiksen blod på tanden, var deltagelsen i debatten om kvindesvømning i Gellerupbadet for lidt over et år siden. Diskussionen fyldte i flere måneder medierne, både lokalt og på landsplan.
”Det var noget der foregik i mit område og med deltagelse af kvinder, jeg kendte og rigtig godt kunne li.´ Jeg blev så vred og indigneret over, at der sad folk i byrådet og dømte folk, de aldrig havde mødt. De kunne da have startet med at invitere dem på kaffe og høre hvordan de havde det.”
Så var det, at Elsebeth Frederiksen pludselig blev talsperson for Kvindesvømningens Venner. Hun boede i området, og hendes hverdag var fleksibel nok til, at hun kunne tale med pressen, når der var behov for det.
Hun havde ikke regnet med, at det ville blive så stort. Stort set alle medier omtalte sagen og bad om et interview.
”Jeg synes, vi fik klaret at få en del af befolkningen i Aarhus med os. En undersøgelse viste til sidst i forløbet, at 56 procent af borgerne var for at bevare kvindesvømning. Vi fik en god diskussion i gang om kvinders frie rettigheder til at svømme med hvem, de vil. Og der var faktisk nogle af de kvinder med tørklæde, der ellers aldrig får taletid, der fik det.”
”Men der blev også sagt en del grimme ting, for eksempel om ”sharia-svømning”. Det var en helt anden dagsorden, end hvad det egentlig handlede om. Det var så mærkeligt at opleve: Selvom vi havde så mange argumenter, var det som om, de allerede havde besluttet sig.”
Meget snak om Gellerup
Det hele endte med, at byrådet stemte for forslaget om at forbyde svømning kun for kvinder i svømmehallernes normale åbningstid med 26 ud af 31 stemmer.
Hun nævner sagen som et eksempel på, at medierne omtaler Gellerup på en måde, hun ikke kan genkende. Hun synes, at man i medierne tit bare snakker om Gellerup, måske uden at man nogensinde har været her. Det påvirker hende en del.
Hun er generelt meget optaget af, hvordan byrådet behandler de udsatte boligområder i byen. Der råbes generelt meget højt, mens det er småt med konkrete løsningsforslag. Det vil hun gerne være med til at ændre på.
Parallelsamfund i Gellerup og i Lemvig
Elsebeth Frederiksen har sin daglige gang i lokalområdet som deltidsansat på Brabrand Boligforenings blad Skræppebladet, kombineret med nogle opgaver som guide i området. Desuden er hun frivillig på Gellerup Museum. Hun er uddannet cand. mag. i Østeuropastudier.
Det var lidt et tilfælde, at den 41-årige vestjyde i 2004 flyttede til Gellerup. Hun havde været ude og rejse og boede en periode hjemme på stuegulvet hos sin far. Hun tog imod tilbuddet om en lille lejlighed i Gellerup og tænkte, at hun bare kunne flytte igen, hvis det ikke fungerede. Når hun her 13 år senere bliver spurgt om, hvor hun hører til, er svaret klart.
”Jeg siger jo, at jeg er fra Gellerup. Postnummeret er 8220 Brabrand, men vi har måske ikke andet tilfælles end det. Gellerup er jo som en lille by, ligesom den by jeg kommer fra i Vestjylland. Der sagde man hej til hinanden, når man mødtes. Det gør man også her, når man møder folk på trappen.”
Hun kommer som fra Lemvig med cirka 7000 indbyggere. Cirka det samme antal som i Gellerup. Hun sammenligner livet i Vestjylland med det i Vest-Aarhus og ser mange paralleller:
”I Lemvig tog man ikke så mange steder hen. Man levede der bare. Sådan er det også for mange her. Hvis man har lyst til det, synes jeg, der er fint. Man har det trygt ved at bo, hvor man bor. Nogen vil jo gerne have at folk her bliver ”en del af samfundet”, men det er de jo. Hvorfor kan man ikke blive en del af samfundet, bare fordi man bor her”, spørger hun.
Hun peger ud mod Ringvejen. Er det samfundet? Eller ligger det længere inde mod centrum af Aarhus? Hun forstår ikke, at man kalder det ”parallelsamfund”, når folk i virkeligheden lever stort set, som de gjorde i Lemvig, da hun boede der.
”Lemvig og Gellerup minder meget om hinanden, bortset fra at befolkningssammensætningen selvfølgelig er helt anderledes og det var en stor omvæltning i starten. Men det er også fantastisk at kunne lære så mange kulturer at kende uden at skulle rejse.”
Glæder sig over Helhedsplanen
Elsebeth Frederiksen sidder i afdelingsbestyrelsen i Brabrand Boligforening via den er hun i styregruppen for Den boligsociale Helhedsplan. Hun indrømmer, at hun glæder sig over, hvordan området udvikler sig. Enhedslisten var ellers modstander af Helhedsplanen, da den i sin tid blev vedtaget, blandt andet på grund af nedrivningen af flere boligblokke.
”Nu hvor arbejdet skrider frem, kan man jo ikke gå og være imod det mere. Nu må vi se på, hvad kan vi gøre, for at det kan blive godt. Der har været mudder over det hele og masser af byggelarm. Det har været virkelig irriterende. Men man kan nu se, at området bliver forandret, og jeg tror, det bliver rigtig fedt. Jeg glæder mig især meget til den nye bypark.”
”Det er ærgerligt, at mange beboere føler, at Helhedsplanen ikke er for dem. De har følt, at de ikke har lov til at bo her længere, og at blokke rives ned især for at få flere hvide danskere ind.
Jeg ved ikke, hvad løsningen er på det. Men jeg tror også, at Gellerup kan blive et attraktivt område med en stor andel af indvandrere.”
Optaget af bolig- og beskæftigelsespolitikken
Som kommunalpolitiker vil Elsebeth Frederiksen være optaget af boligpolitik – at sikre boliger til alle, til en pris de kan betale.
Desuden har hun en stor interesse for beskæftigelsespolitikken. Hun mener, at de nuværende restriktive regler for ledige, hvor man igen og igen bliver sendt ud i praktik, bør ændres, da alt for få praktikophold ender i jobs.
Hun mener desuden, at nogle virksomheder udnytter praktik-reglerne til at sikre sig billig arbejdskraft.
”Jeg kunne godt tænke mig, at der var sanktionsmuligheder, så virksomheder, der ikke har ansat nogen efter f.eks. fem praktikophold, får karantæne eller en bøde. De skal ansætte nogle folk i stedet for. De har jo pengene. Det er en udnyttelse af systemet.”
Selvom beskæftigelsesområdet i høj grad styres fra Folketinget, mener hun, at der meget, byrådet i Aarhus kan gøre. Det arbejde vil hun meget gerne deltage i.
Gellerup om 5 år?
Elsebeth Frederiksen glæder sig over, at Gellerup ved dette kommunalvalg har fået flere stemmer blandt kandidaterne – ud over hende selv – og nævner Libaan Sabrie, som stiller op for Socialdemokratiet,
og Ebtissam Mohammad, som stiller op for Enhedslisten.
Der har ved tidligere valg været gjort en del for at få folk til at stemme i området. Der er ikke planlagt særlige kampagner denne gang, men Elsebeth Frederiksen forventer, at alene det, at der er flere kandidater fra området, vil betyde noget.
Hvordan tror du, Gellerup ser ud om 5 år?
” Vi er ikke færdige med helhedsplanen. Den kører videre. Jeg tror, at flere i området har jobs eller er i gang med uddannelse. Man kan se, at de unge her allerede nu er i gang med uddannelser alle sammen. Det er meget imponerende.”
”Jeg tror, at folk vil trives godt her, uden uroligheder eller bandeopgør. Folk får bedre liv – de kan leve det liv de gerne vil uden at blive påduttet alle mulige ting. De kan have tørklæde på, hvis de vil. De kan have den religion, de gerne vil. De skal ikke forandre sig for at kunne blive boende her.”
”Om jeg selv bor her om fem år? Ja, det tror jeg da. Jeg håber, at jeg får råd til en lidt større lejlighed. Men jeg vil meget gerne blive boende. Det er spændende at følge den udvikling, der er sat i gang. Når man nu har været med så lang tid.”