Naturen omkring dig er fyldt med spiselige bær og planter, som du kan plukke og gøre din mad endnu mere varieret og velsmagende. Det var i korthed budskabet fra måltidssnedker Ursula Bjerggaard, Smag på Aarhus, som søndag formiddag tog en gruppe familier med på en gåtur langs Årslev Engsø.
Nogle få hundrede meters naturvandring hen ad stien langs Årslev Engsø gav deltagerne smag for naturens store spisekammer. Naturen smager godt og kan endda hjælpe os på mange andre måder.
For eksempel har brændenælder en beviseligt god effekt mod gigt og vil gøre sig godt i en salat. Ursula Bjerggaard anbefalede, at man blancherer den først, så man tager evnen til at ”brænde” ud af den.
Og røllike, der også står i vejkanten mange steder, er et glimrende krydderi, blandt andet i snaps, og er kendt som sårhelende, og derfor er den også kendt som soldaterurt.
Både topskud fra vikke og skvalderkål har en dejlig smag og er oplagte i salat, mens bynke, også kaldet malurt, har en fin krydret aromatisk smag, der går fint som krydderi sammen med kød.
Beskyttelse mod lynnedslag og trolddom
Og mælkebøtterne – ja de er også alle vegne, og de kan også anvendes. Men de er ret bitre i smagen – og endda ekstra bitre i år, hvor den tørre sommer har gjort dem ekstra kraftige i smagen.
Desuden kom vi forbi klassikere som hyben, der især ved strandene breder sig overalt, medmindre de bliver holdt nede af kommunens naturfolk. Men i mad-sammenhæng er hyben en herlig ingrediens. Den er fyldt med god C-vitamin og smager dejligt, sagde Ursula Bjerggaard og gennemgik forskellige måder at få de mange små kerner ud på.
Og så er der også de mere overnaturlige effekter, som man lige så godt kan tage med som en ekstra gevinst. Hylden beskytter ifølge overtroen mod lynnedslag, og hvis man også har et rønnetræ, skulle man være sikret. Røn skulle nemlig sikre hjemmet mod forskellige former for trolddom.
Desuden er rønnebær dejlig fyldte med c-vitamin. Et enkelt bær rummer lige så meget c-vitamin som en hel citron.
Også på en gammel udslidt hyld i vejkanten var der noget at hentet. Her voksede nogle små gummiagtige svampe, kaldet ”Judas ører”, der også vil kunne gøre det fint i en ret efter at have været et tur på panden.
Danmarks giftigste plante
Undervejs faldt snakken også på spørgsmålet, om man bør spise planter, der gror langs med vejen, hvor enten benzinos eller en trængende hund måske har forurenet bladene.
”Vi ved fra undersøgelser, at luftforurening ingen steder omkring Aarhus er et problem. Man skal bare skylle det, man finder, grundigt. Det samme gælder hundes efterladenskaber. I kan roligt bruge naturens produkter, vær ikke bekymret!”
Men det er ikke alt, der kan spises, understregede Ursula Bjerggaard, som ved broen over Aarhus Å ved Søskovvej fandt et par eksemplarer af Danmarks giftigste plante, gifttyde. Alene lidt saft fra planten på hænderne og ind i munden kan være fatalt.
”Netop fordi mange skærmplanter er spiselige, er det vigtigt at have styr på, hvordan skarntyde og gifttyde ser ud”, forklarede hun.
Stemningsfuld høstgudstjeneste
Mange af de spiselige, planter, blade og bær blev senere ingredienser i en dejlig frokost, der blev serveret i idylliske rammer på Stadepladsen ved Brabrand Sø.
Inden deltagerne kom så langt, deltog de i en stemningsfuld høstgudstjeneste i det fri, ledet af Brabrands nye sognepræst Simon Koefoed.
Brabrand-Aarslev Kirker stod bag arrangementet, der kombinerede natur, tro og mad på den utraditionelle måde.
Hvis du mangler inspiration til at bruge naturens egne råvarer i din madlavning, er der masser af opskrifter at hente os Smag på Aarhus