8-årige Frederik fra Helenelyst har fart i blodet. Han er blevet bidt af motocross, og elsker når pulsen banker, og han bruger hele kroppen til at styre den tunge maskine rundt på den ujævne bane. Og så er der lige én ting mere med Frederik: Han lider af en alvorlig hjertefejl.
For tre år siden tog Martin Stampe sin 5-årige søn Frederik med op på motocross-banen ved Grimhøj for at se et løb. Det blev starten på et engagement, der har grebet hele familien. Frederik er nu en af de bedste motocross-kørere i sin aldersgruppe. Lillebror Benjamin kører nu også. Og forældrene har sat gang i et stort støtteprojekt for Hjerteforeningen, Race4Hearts. Mere om det senere i artiklen.
Frederik er en ganske almindelig dreng med en masse krudt bagi. Han lægger ikke skjul på, at den får fuld gas, når vennerne om morgenen kører ned ad Mariedalsvej mod Engdalsskolen, hvor han går i 3. klasse. Han kan godt li´ fart over feltet. Så det var helt naturligt, at Frederik blev vild med motocross.
Det var et højdepunkt, da han i februar 2017 vandt Supercross Herning i 50cc-klassen og for øjnene af 12.000 tilskuere i Boxen blev interviewet på storskærm. Det var stort.
Frygten og glæden
Familien Stampe fik tidligt nervøsiteten og frygten for fremtiden tæt ind på livet. Kort efter fødslen opdagede lægerne, at Frederik havde en hjertefejl. Bicuspid er en medfødt hjertefejl, hvor aortaklappen er udviklet forkert, og der ud over har Frederik en forsnævring i hjertet.
Det er ikke livstruende, men lægerne holder øje med ham. Han er på sygehuset til scanning med jævne mellemrum. Og han skal sandsynligvis have en kunstig hjerteklap, når han bliver voksen.
”Frederiks hjertesygdom er heldigvis ikke så alvorlig som så mange andres. Men vi kender uvisheden og kan sagtens forestille os, hvordan det er at få en værre besked. Som forældre er vi superstolte og taknemmelige over, hvad han formår i dag, når vi tænker på, hvad vi var nervøse for,” fortæller Martin Stampe.
På den baggrund er frygten og nervøsiteten hos mor og far på et andet niveau, når starten går til et motocross-løb med Frederik som deltager. Han holder sig ikke på nogen måde tilbage. Giver alt han har i svingene. Max-puls gennem hele løbet.
”Jeg håber bare på, at han ikke vælter – for så bliver han mega sur bagefter. Det er ikke så meget det, at han kan slå sig. Man slår sig også til fodbold. Eller reparerer en cykel…”, siger mor Jane, som dog ikke altid er med ude til træning og stævner. Det er først og fremmest noget, de tre drenge i familien har sammen.
Artiklen fortsætter under billedet
Man skal have både mod og omtanke
Begge forældre erkender, at der er en risiko for at komme galt afsted. Motocross er en sport, hvor man oftere får skrammer, sammenlignet med mange andre idrætsgrene. Men det er meget sjældent, der sker noget alvorligt.
Med træning kan man forebygge. Man skal ikke bare have fysikken i orden, men også træne mentalt. Man skal kunne vurdere, om dén overhaling er satsningen værd. Hvad kan det koste mig selv og den anden kører, hvis jeg fejler?
”Mental træning kommer der mere fokus på nu, hvor Frederik er blevet lidt ældre: Det handler om balancen mellem at satse og være fornuftig. Ikke skade sig selv eller andre. Man skal både have mod og omtanke. Uden omtanke kommer man til at lave dumme ting.”
Starten på Race4Hearts
Motocross er blevet en faktor, der fylder rigtig meget i familiens hverdag. Flere gange i ugen kører Martin og Frederik afsted med trailer bag på bilen til træning og stævner på baner i hele Jylland. Med hjemkomst efter at det er blevet mørkt.
Så der var egentlig nok at se til. Men så opstod ideen om at lade motocross være afsæt for støttearbejde til fordel for børn med hjerteproblemer.
Det var på en løbetur i juleferien sidste år, at Martin Stampe pludselig fik idéen. Nu skulle det være. Der var en måneds tid til det store motocross-stævne Supercross i Boxen i Herning i januar 2017, med deltagelse af de bedste professionelle kørere og en forventning om tusindvis af tilskuere.
Martin Stampe fik hurtigt lavet en samarbejdsaftale med Børnehjertefonden. Bestilt armbånd i Kina. Oprettet hjemmeside og Facebook-side.
”Vi kunne straks se, at folk reagerede positivt. Der var noget i det. Det var første gang, nogen brugte motorsporten som afsæt for støttearbejde. Det var ikke helt dumt, kunne vi mærke.”
Selve salget af armbånd til stævnet i Herning gik faktisk temmelig trægt – for nu at sige det mildt. Men familien gik videre og lykkedes med at involvere nogle af de professionelle kørere og fik dem med på at være ambassadører for projektet. Så begyndte der at ske noget.
Facebook har været en stærk faktor i udbredelsen af projektet. Opslag med fotos af kørere med armbåndet på eller som markedsføring af eksempelvis auktioner af trøjer doneret af de professionelle kørere. Også salget af armbånd går meget bedre nu.
Opbakningen til projektet kommer flere steder fra. Eksempelvis var Danmarks Motor Union hurtigt på banen med støtte – og foreningen deler oftest Race4Heart-opslagene på Facebook. Hjerteforeningen sætter ligeledes pris på projektet. Desuden har støtten fra kørere og andre aktører i sporten været markant.
I det hele taget er projektet båret frem af den medvind, motocross oplever i øjeblikket, blandt andet på grund af meget fine resultater internationalt. Blandt andet har en dansk kører vundet bronze til VM.
Det rumler hele tiden med nye ideer til støtte-projekter i Race4Hearts. Næste skridt bliver formentlig at få udviklet egne t-shirts og måske kasketter til salg af og støtte for Race4Hearts. Og så søger familien sponsorer til projektet.
”Vi vil i hvert fald Ikke smide røret på, hvis de ringer”, som Martin Stampe udtrykker det.
En givende sport
Egentlig ligger der mere bagved projektet end bare at indsamle penge. Det handler også om at tegne et andet billede af motorsport, end det folk typisk har i hovedet, forklarer Martin Stampe:
”Set udefra kan motorsport godt virke meget individuelt og egoistisk. Det, der fylder meget, er den hårde konkurrence. Men når man er en del af det, kan man se, at folk rigtig godt kan li´ hinanden. Der er et fantastisk sammenhold. Vi ville gerne vise, at motorsport ikke er den ego-sport, som mange tror, den er, men at den også kan være givende.”
”Der er et utrolig stærkt fællesskab, der binder os sammen. Bortset fra ham, der bliver nummer et, oplever alle fornemmelsen af at tabe. Alle er fælles om dét. Man konkurrerer hårdt – og ved godt hvordan det er når det ikke rigtig lykkes.
Selv om børnene går hårdt til den under løbet, har de det godt med hinanden og kan lege sammen bagefter.”
”Bare en skør idé”
Når Martin Stampe husker tilbage på, hvordan det hele startede for tre år siden, må han erkende, at han ikke havde forestillet sig, hvad det kunne føre med sig.
”Det var bare en skør idé. Jeg arbejder ret tæt på Grimhøjbanen i Brabrand og havde hørt, at de kørte motocross dernede. Gennem flere år havde jeg tænkt, at det kunne være sjovt at tage ned og se. Jeg har selv kørt lidt knallert og motorcykel og har også prøvet cross et par gange. Men jeg var bestemt ikke god til det.”
”Jeg tænkte, at Frederik var ved at være stor nok til det. Vi har altid kunnet mærke på ham, at der skulle være gang i den. Han ville gerne udfordres – og det skulle være noget med action i. Jeg tænkte, at motocross måske kunne være noget.”
Både Frederik og far Martin husker stadig den aften, hvor Frederik kom hjem fra en kammerat og fik at vide, at der var noget, han skulle se. Så havde Martin købt en brugt 50cc motocross-maskine.
”Det var helt vildt. Jeg havde slet ikke tænkt på, at jeg skulle have den,” fortæller Frederik.
Martin Stampe erkender, at han ikke anede, hvad han gik ind til. Han tænkte, at Frederik vel kunne køre på en billig brugt maskine uden behov for alt for mange reparationer. Ud og køre motocross et par timer hver lørdag. Og så ville Frederik kunne hygge sig med det.
Hyggen og fællesskabet er tydeligvis helt intakt. Tidsmæssigt greb det lidt mere om sig…