AGF vil satse mere på børnefodbolden, og det bliver 27-årige Mahmoud Dirawi, Gellerup, som i en ny fuldtidsstilling skal hjælpe til, at det sker. I en årrække har han som træner og leder været med til at udvikle fodboldklubben ACFC – og har desuden en uddannelse som socialrådgiver.
Trods sine kun 27 år har Mahmoud Dirawi allerede prøvet det meste inden for fodboldens verden. Han var som teenager træner for børnehold og senere også for seniorholdet i ACFC i Gellerup og kom med i klubbens bestyrelse.
Senere gik turen til Lyseng, Randers og AGF, hvor han har trænet nogle af de mest talentfulde drengehold i Østjylland.
I AGF har den sportslige ledelse opdaget, at Mahmoud Dirawi er manden, der kan være med til at løfte børnefodbolden, både inden for klubbens egne rammer og i hele Østjylland.
Fra 1. juli er han ansat i en nyoprettet fuldtidsstilling som børneudviklingstræner – en slags trænernes træner i de yngste årgange. Han skal være med til at sørge for en fast linje i den måde, AGF´s u10-u12-hold træner på, og skal samtidig hjælpe med at udvikle børnefodbolden i nogle af samarbejdsklubberne.
”Der er ingen tvivl om, at der bliver gjort en kæmpe indsats rundt om i klubberne. Min opgave er at komme ud og se på, hvordan trænerne arbejder og vejlede og sparre med dem om, hvordan de kan optimere deres børnetræning”, forklarer han.
Vigtigst med glæde og passion
Han ønsker at øge bevidstheden hos børnetrænerne, både i AGF og i samarbejdsklubberne, om hvordan børn udvikler sig kognitivt, fysisk og mentalt. Derved kan de tilrettelægge træning, der både er udviklende og sjov for børnene.
”Det er afgørende, at børnene synes, det er sjovt at træne. Det er den glæde og passion, der skal ind under huden. Jeg tror ikke, det er sundt for børnespillere
med en kultur, der kun fokuserer på præstationer. Det skal være legalt at lave fejl – det er den måde, de udvikler sig på.”
Han er inspireret af FN´s børnekonvention, der blandt andet handler om, at det enkelte barn skal blive set. I en fodbold-sammenhæng betyder det, at den enkelte spillers udvikling er i centrum.
Lærerige år i ACFC
Mahmoud Dirawi fremhæver selv årene i fodboldklubben ACFC i Gellerup som helt afgørende for ham i sin udvikling som fodboldtræner og leder. Her lærte han både at tænke langsigtet, sætte struktur på sit arbejde og at være handlekraftig.
”Årene i ACFC har i høj grad påvirket min personlige udvikling. Det er en vigtig del af min baggrund, at jeg i ACFC har arbejdet med børn fra andre sociale lag, end man typisk ser uden for Gellerup. Det har været fantastisk lærerigt for mig”.
Også opgaven som træner for klubbens herrehold i serie 2 mener han har været med til at udvikle ham som person. Og han har desuden i flere år været med i ACFC´s bestyrelse.
”Jeg tror, det har udviklet mig meget at være med til at sætte en retning klubben og diskutere vision og værdier. Det har lært mig at tænke lidt længere frem, end hvad der skal ske i morgen”.
Senest har Mahmoud Dirawi af Aarhus Kommune været ansat som daglig leder på Gellerup Højskole, der har lokaler i det tidligere Sleep In-hostel på Gudrunsvej 82.
Stort udviklingspotentiale
Hans trænerkarriere tog fart, da han som 22-årig blev træner i Lyseng, hvor han tog sig af klubbens cirka 40 u13-spillere, hvoraf de fleste kom fra helt andre sociale kår, end han var vant til. Derefter var han træner i Randers, inden han blev hentet til AGF – først som assistenttræner i u13-afdelingen og derefter som cheftræner for u11-holdet.
”Det var dér, jeg fandt ud af, at der var et stort udviklingspotentiale for både AGF og samarbejdsklubberne, hvis vi kunne skabe bedre træning for spillerne i den aldersgruppe.”
Nedprioriteret børnefodbold
”Kommer du ikke til at savne at træne et fodboldhold”, er han ofte blevet spurgt om de seneste dage.
”Det vil tiden vise. Men jeg er enormt motiveret af målet med det her nye job. Jeg synes, at børnefodbolden er nedprioriteret i mange klubber, hvor man i stedet har valgt at bruge de fleste ressourcer og penge på seniorfodbolden,” lyder svaret.
Han tror, at mange klubber på sigt vil være klar til at prioritere børnene, når de kan se, at det bærer frugt på længere sigt.
”Det har altid været en drøm for mig at kunne leve af at være fodboldtræner. Men som socialrådgiver er det, der motiverer mig allermest, at se mennesker udvikle sig: At kunne følge dem gennem en længere periode og være med til at præge dem til at træffe gode beslutninger.”
”Så hvis jeg havde fået tilbudt sådan en rolle et andet sted end i fodboldens verden, havde jeg også valgt det. Men at det så blev fodbold, er jeg rigtig glad for!”
Han ser et stort talent-potentiale i de over 60 samarbejdsklubber og håber, at klubberne med tiden vil kunne se lokale drenge få debut på AGF´s superligahold og senere komme til udlandet og spille fodbold.