”I dag tager vi afsked med en dybt professionel politimand. Men du er også et af de mest helstøbte mennesker, jeg kender. Og du har altid lagt vægt på at ville være ordentlig. Du har vist respekt over for alle, uanset om de er brune eller hvide kartofler – og banditterne ligeså!”
Sådan indledte fritids- og ungdomsskoleleder Anders Glahn den lange række af taler, da hele Gellerup-området tirsdag eftermiddag tog afsked med politikommissær Jens Espensen, der stopper efter 11 år som chef for lokalpolitiet i Gellerup.
E&P Huset midt i Gellerup var fyldt til sidste plads, både af Jens Espensens kolleger fra politiet, af samarbejdspartnere i Gellerup og af beboere, som lige ville hilse af med deres Jens.
Aldrig ”jeg” men altid ”vi”!
Anders Glahn bragte i sin tale tilhørerne med tilbage til den 10. juni 2006 kl. 13.30. Hårdt presset af stenkastende unge valgte Jens Espensen at trække politistyrken tilbage i stedet for at gå til angreb.
”Vi var ved at tabe slaget der. Men Jens ville vinde det, og derfor trak han politifolkene tilbage. Kort efter søgte han stillingen som leder af lokalpolitiet herude. Det er en af de handlinger, jeg har den absolut største respekt for”, sagde Anders Glahn.
Han nævnte en række andre krise-situationer, såsom hele 200 brande i Gellerup i 2006, den såkaldte tuneser-sag og Kurt Westergaards tegninger, der alle bragte stor uro i lokalområdet – og udfordringer til det lokale politi.
”Midt i alt det her har du været i stand til at være et menneske. Og du har aldrig sagt ”jeg”, men altid ”vi”, bemærkede Anders Glahn.
Ordet ”parallelsamfund”
Tidligere politidirektør Jørgen Illum konstaterede i sin tale, at lokalpolitiet i Gellerup under Jens Espensens ledelse på flere områder har været helt i front.
Ministre, politikere og bogmestre har været på besøg for at hente inspiration i den såkaldte Gellerup-model, hvor politiet arbejder tæt sammen med alle magistratsafdelinger i Aarhus Kommune, og i Samvirket, der samler alle professionelle og frivillige aktører i Gellerup og Toveshøj.
Han nævnte også, at politiets dialogbaseret tilgang i Gellerup og Toveshøj nu er ved at danne skole. Forskere, som rådgiver politiet om håndteringen af for eksempel fodboldbøller, spørger: ”Hvorfor gør I ikke bare som i Aarhus Vest”.
Jørgen Illum fik også nævnt, at Jens Espensen var en af de første, som tog ordet ”parallelsamfund” i sin mund, hvilket hurtigt blev taget op i en tale af statsministeren – hvilket igen førte til stor medieomtale.
”Så måtte jeg jo tage mig af journalisterne. Min opgave var at sige, hvad Jens i virkeligheden mente. Journalisterne hævdede, at du havde fået mundkurv på, men det var jo bare almindelig pressehåndtering”, sagde Jørgen Illum, hvilket førte til stor latter, både hos Jens Espensen og de øvrige tilhørere.
Synlighed, robusthed og ordentlighed
Direktør i Brabrand Boligforening, Keld Laursen, nævnte i sin tale blandt andet Jens Espensens trænergerning på ACFC´s fodboldskole i sommeren 2018 med den begrundelse, at ”De unge har godt af at se mig i noget andet tøj end den sædvanlige uniform.”
”Du har en fantastisk helstøbt måde at være politimand på. Tusind tak for den indsats du og I yder herude. Jeg fornemmer en helt anden stemning nu, end da jeg kom til Brabrand Boligforening for fem år siden, og det er i høj grad jeres fortjeneste”, sagde han.
Taler efter taler fremhævede Jens Espensens personlige egenskaber som ekstra værdifulde under den ofte vanskelige politiopgave i Gellerup. Hans chef i Østjyllands Politi, Martin Bisgaard, gjorde det med disse ord:
”Du skal have tak for en fantastisk indsats, særligt her i Aarhus Vest. Det er noget, vi er meget stolte af i Østjyllands Politi. Du er garant for synlighed, robusthed og ordentlighed!”
Læs også:
Varm afsked med politikommissær Jens Espensen