En gang om måneden strømmer folk fra det meste af Aarhus til Foreningernes Hus i Gellerup, hvor Malek El-Batran serverer den originale falafel-menu med fladbrød, syltede majroer, chili og tahin-dressing. Falafel Madklub er blevet et fællesskab for kærligheden til god vegansk mad og hyggeligt samvær.
Malek El-Batran var kun lige ankommet til Danmark, da han startede en ”traditionel” madklub i Svendborg, hvor han boede. Det var i 1988. Da han senere flyttede til Aarhus, rykkede madklubben med, og den har kørt lige siden, med enkelte pauser. For Malek elsker at lave mad. Især palæstinensisk mad.
Oprindeligt var lammekød eller kylling en vigtig ingrediens. I de sidste par år har madklubben dog haft flere og flere besøgende vegetarer og veganere, og Malek har så forberedt to forskellige retter. Men en aften sidste år var der falafel på menuen, og det blev en stor succes. 45 mødte op og havde en dejlig aften. Maleks falafel-menu fik stor ros.
Det blev starten på Falafel Madklub. I god dansk tradition er der stiftet en forening med bestyrelse og det hele. Det blev besluttet at holde åben madklub en dag om måneden. Det har hidtil været den første mandag i måneden, men i morgen (tirsdag d. 6. februar, red.) er det for første gang rykket til tirsdag.
Det foregår næsten altid i Foreningernes Hus i Gellerup. De fleste af madklubbens deltagere er etniske danskere, som kommer til fra resten af Aarhus og fra nabobyerne.
Menuen er den klassiske: Falafel med hummus, pita eller fladbrød, syltede majroer og agurker og chili, tahin-dressing, salat og grøntsager. Typisk dukker der et sted mellem 10 og 45 op til madklubben.
Prisen er 25 kroner for medlemmer og 35 kroner for ikke-medlemmer. De fleste vil sikkert undre sig over den lave pris, men Malek forklarer, at han skaffer råvarerne meget billigt, og han ønsker på ingen måde at tjene penge på madklubben.
Kærligheden til mad
Malek El-Batran viser det lille køkken frem. Pladsen er trang, og det ældre komfur lægger ikke ligefrem op til stor kogekunst. Men det er her i Foreningernes Hus, han tilbereder maden, når der er Falafel Madklub. Han medbringer sit eget køkkengrej hjemmefra og går i gang med madlavningen allerede ved middagstid. Hvis mange har tilmeldt sig, går han i gang allerede om formiddagen.
”Vi mangler et rigtig godt køkken. Med alle de nationaliteter, der er her i Gellerup, og den enorme interesse for mad, så burde vi have et professionelt køkken, som alle kunne bruge”, siger han.
Han er født i Gaza og er stolt over den levantiske madkultur, han har med sig til Danmark og ønsker at udbrede kendskabet til de traditionelle retter som for eksempel falafel. Han giver meget gerne opskriften væk:
”Jeg har min egen opskrift – og den er i virkeligheden fælles for alle kokke: Det er kærligheden til mad. Selvom jeg giver dig opskriften med alle krydderierne og det hele, kan du aldrig kopiere den fuldstændig. Jeg elsker at lave mad, og jeg laver meget gerne alle levantiske retter.”
Alligevel har han aldrig tænkt, at han skulle blive kok. Madlavningen er for ham en hobby, der lige så meget handler om at hygge sig med folk og glæde dem med dejlig mad.
Du kan tilmelde dig til tirsdagens fællesspisning via mail, falafelmadklub@gmail.com, eller på telefon 2738 3885.
Du kan også finde Falafel Madklub på Facebook.