
Efter mange års trængsler er der nu udsigt til, at Engdalskolen kan komme i gang med den længe ventede udbygning. Aarhus Kommune har købt den såkaldte Vinkler-grund ved siden af skolen, og det giver mulighed for at gennemføre en større udvidelse og ombygning af skolen.
I adskillige år har Engdalskolen lokalemæssigt haltet bagefter et konstant voksende elevtal, og de seneste analyser viser, at skolen på 10-årigt sigte vil mangle tre lokaler.
Et oplæg fra Aarhus Kommune pegede i 2022 på tre forskellige steder, hvor en tilbygning til skolen kunne placeres, og Aarhus Byråd satte pengene af på budgettet. Problemet var, at der grundlæggende set manglede plads omkring skolen til flere mursten.
Det problem er nu mere eller mindre ryddet af vejen. Aarhus Kommune har købt de to nabo-ejendomme, Hovedgaden 1 og 3, på i alt cirka 3000 kvadratmeter.
Det betyder, at arbejdet med planlægning af en tilbygning til Engdalskolen i den seneste tid er intensiveret. Aarhus kommune er nu sammen med skolen klar til at præsentere en model for ikke alene en tilbygning men også en ombygning af Engdalskolen.
Centralt i planerne er en tilbygning af skolen umiddelbart vest for den nuværende orange-farvede bygning ud mod Hovedgaden, hvor også skolens nuværende hovedindgang ligger.
Her skal blandt andet placeres en ny stor multisal, og desuden vil der blive plads til nye undervisningslokaler og en større og mere indbydende indgang til skolen. Desuden flyttes skolens administration for at give plads til klasselokaler i indskolingen og sammenhængende gang-arealer.
En mere sammenhængende skole
Men ikke nok med det: Der er ligeledes lagt op til en ombygning af en del af den eksisterende skole, sådan at der kan skabes et bedre gangforløb og større ”albuerum” til elever og personale både ude og inde.
Blandt andet tænkes skolens nuværende samlingsrum, Kompasset, ombygget til et nyt bibliotek og læringscenter, der så ligeledes vil ligge centralt på skolen og i direkte forbindelse til den kommende multisal.
Skoleleder Louise Schmidt vurderer, at planerne kan medføre en mere sammenhængende skole, efter mange års løbende udbygninger af skolen:
”Oplægget virker som en gennemtænkt og sammenhængende løsning, der vil komme både elever og medarbejdere til gavn. Blandt andet vil indskolingsbørnene kunne gå lige ind i en kommende stor lækker multisal, som vi jo ikke har i dag,” siger Louise Schmidt, som allerede har deltaget i flere møder om projektet.
”Selvom planerne oprindelig udspringer af et behov for flere klasselokaler og naturfagslokaler, så snakker vi ikke kun om konkrete lokaler. Det er først og fremmest en helhedsløsning for skolen, vi er optaget af, som kan komme så mange som mulig til gavn,” siger hun.
Hun fremhæver den kommende multisal som et vigtigt element i bestræbelserne på at skabe mere plads til alle på skolen og nævner indskolingselevernes morgensang hver fredag som et eksempel:
”Vi inviterer hver fredag alle elever i indskolingen til morgensang i Kompasset. Men der er ikke plads til, at vi kan være der alle sammen, og børnene må samles i to hold. Jeg kan se, hvordan medarbejderne hver uge får det til at lykkes med logistik og søde børn i gåsegang, så første hold kan afløses af de efterfølgende – men håbet er at vi i fremtiden kan gøre det til et fælles arrangement for alle i indskolingen.”

Det samlede oplæg har været præsenteret for skolebestyrelsen og en del af personalegruppen, og den er blevet godt modtaget: Blandt andet glæder de fleste sig over, at det nu ser ud til at blive muligt at få ”ryddet op” i skolens mange knopskydninger i forskellige retninger uden én samlet plan.
Indkørsel og parkering øst for skolen
Udbygningen er blevet mulig, efter at Aarhus Kommune for nylig har overtaget den såkaldte Vinkler-grund, Hovedgaden 1 og 3 øst for skolen. Her er lejerne, to autoværksteder, blevet opsagt til fraflytning i foråret 2025. Louise Kissmeyer håber, at om- og tilbygningen hurtigt derefter kan gå i gang.
En ukendt faktor er dog, i hvilket omfang der bliver brug for at håndtere forurenet jord efter mange år med garager og autoværksteder. Det skal kommende miljø-undersøgelser afklare.
Planen er at flytte indkørsel og parkeringspladser til Vinkler-grunden, der nu bliver en del af skolens matrikel. Det glæder skoleleder Louise Schmidt, som vurderer, at indgangen til skolen hermed bliver mere trafiksikker.
Hun håber, at der yderligere kan indtænkes en mere sikker skolevej for de gående og cyklende elever langs Hovedgaden.
Desuden vil der på de nye arealer øst for skolen kunne blive flere af de udearealer, skolen ligeledes har så hårdt brug for.
”Vi håber også, at skolen med de nye initiativer både ude og inde vil kunne blive til endnu mere glæde også for de øvrige beboere i Brabrand,” siger skoleleder Louise Schmidt.
Også projektleder i Aarhus Ejendomme, Louise Kissmeyer, vurderer, at oplægget vil kunne skabe en mere sammenhængende skole og bedre muligheder for udeliv for eleverne.
En robust skole
Ombygningen af skolen sker først og fremmest for at kunne etablere de klasselokaler og naturfagslokaler, skolen så hårdt har brug for.
”Det er virkelig svært at få kabalen til at gå op i hverdagen, og med stadig flere elever på skolen, er planlægningen blevet stadig vanskeligere. Det er virkelig glædeligt, at vi nu får de lokaler, vi har brug for,” siger Louise Schmidt.

En ny elevtalsprognose senere på foråret ventes med spænding – men projektleder Louise Kissmeyer, vurderer, at den kommende om- og udbygning vil betyde, at Engdalskolen er klar til at rumme de stadig flere børn, der starter på skolen de kommende 10 år.
”Vi planlægger efter, at skolen skal være robust i forhold til en udvikling i elevtallet. Og hvis der på et tidspunkt bliver behov for at udvide yderligere, kan det ske i forlængelse af den nye tilbygning eller på Vinkler-grunden,” siger Louise Kissmeyer.
Desuden er det planen, at de to pavilloner, som skolen har lejet for at løse akutte pladsproblemer, foreløbig bliver stående på skolens grund – dels for at kunne være en ”buffer” for de kommende års lokale-behov, og dels for at kunne genhuse klasser i forbindelse med den kommende ombygning.
”Vi kan jo ikke undgå, at der bliver en del støj og larm – det kan vi ikke undgå. Men arbejdet bliver koncentreret i nogle særlige områder på skolen,” siger Louise Schmidt.
I oplægget var der også sat penge af til en forbedring af idrætsfaciliteterne på skolen. Men her har man i stedet indgået en aftale med Brabrand IF, om at de penge i stedet kan indgå i budgettet for en renovering og udbygning af Brabrandhallen med en ny hal 3. En del af Engdalskolens elever benytter i forvejen idrætsanlægget på Engdalsvej i idrætstimerne.
Tid til at finde de helt rigtige løsninger
Projektleder Louise Kissmeyer kan endnu ikke sige noget om de økonomiske rammer for den kommende om- og tilbygning. Men målet er via helhedstænkning at bygge så bæredygtigt og klogt som muligt.
”Vi vurderer, at vi med en fornuftig helhedsplan får mest muligt ud af pengene, og vi håber, at politikerne i Aarhus Byråd vil kunne bakke op om det oplæg, vi kommer til at fremlægge senere på året,” siger hun.
Først i slutningen af 2024 bliver der indgået kontrakter med de virksomheder, der skal stå for arbejdet, oplyser Louise Kissmeyer fra Aarhus Ejendomme. Det betyder, at der fortsat er god tid til at diskutere og nå frem til de helt rigtige løsninger.
I den kommende tid bliver der nedsat en række arbejdsgrupper, der skal diskutere indretning af klasselokaler, læringscenter, fællesarealer m.m.
”Der er tid til, at vi sammen kan tænke os godt om og nå frem til de helt rigtige løsninger, så de pædagogiske og didaktiske visioner understøttes bedst muligt af de fysiske rammer,” siger Louise Kissmeyer.