En langvarig strid om et af de mest ikoniske Friis & Moltke-huse på Lyngbakkevej i Brabrand Bakker er endelig slut. Et forlig i sagen sikrer området mod fremtidigt nybyggeri på grunden.
En retssag så ud til at skulle blive kulminationen på halvandet års uenighed om en del af den 38 meter lang mur der udgør rygraden ved ”Bigaards Hus” i Brabrand Bakker.
Få uger før overdragelsen af villaen til de nye ejere i starten af 2020, blev en del af muren revet ned. Aarhus Kommune afgjorde dog hurtigt, at muren skulle genopbygges. Men hvem skulle betale for genopførelsen?
Det var det, retssagen skulle afgøre. Men få dage før, sagen forleden skulle gå i gang, indgik husets sælgere, et byggeselskab, forlig med de nye ejere.
Som en del af aftalen afstår selskabet fra at kunne søge om at udstykke og senere eventuelt bebygge en del af grunden, uden at de nuværende ejere kunne modsætte sig det.
Det betyder i praksis, at parret, som nu ejer huset, er sluppet af med en klausul i købsaftalen. Den ville som nævnt betyde, at de tidligere ejere senere kunne søge om at opføre endnu en villa på den smukt beliggende naturgrund.
”Det føles rigtig dejligt, og vi er super glade for aftalen. Det har været en usikker tid. Huset har været vores hele tiden – men vi har alligevel haft en følelse af, at det ikke helt var vores alligevel,” fortæller parret, som nu ejer huset.
Tidligere bygge-ansøgninger afvist af Aarhus Kommune
Mange af de øvrige beboere i lokalområdet har fulgt sagen med næsten lige så stor uro: Ville det lykkes for byggefirmaet at skaffe en byggetilladelse hos Aarhus Kommune til at bygge yderligere i området, selvom lokalplanen klart udelukker det?
To gange tidligere var der blevet indleveret byggeprojekter, der dog begge var blevet afvist af Byggeri, der er en del af Teknik og Miljø. Men hverken de nuværende ejere eller naboerne følte sig helt sikre på, at det også ville blive resultatet i tredje forsøg.
Alle kan altså nu ånde lettet op. Med aftalen er de tidligere ejere nu afskåret fra igen at forsøge at opføre et hus på grunden.
”Et fantastisk hus og et magisk område”
Villaen er opført af arkitekterne Knud Friis og Elmar Moltke og har i folkemunde fået navnet Bigaards Hus, fordi arkitekterne tegnede huset til vennerne, Vivian og Bent Bigaard Sørensen, et stenkast fra Knud Friis´ egen villa på Højen 13.
Stedet var attraktivt på grund af de skovklædte bakkede omgivelser og udsigten over Aarhus Ådal. Det var også den unikke placering, der sammen med det helt specielle hus tiltrak deres interesse og fik dem til at købe huset trods den medfølgende klausul.
”Det er et fantastisk hus og et magisk område. Nu vil vi stille og roligt gå i gang med at føre huset og grunden tilbage til, hvordan det var, da Vivian og Bent Bigaard boede her,” fortæller ejerne af huset.
De har ikke kendt de tidligere ejere, som nu begge er døde. Men de har fået en masse billeder af, hvordan huset så ud, før det blev renoveret. Friis & Moltke har været behjælpelig med materiale om huset, og desuden har fotograf Mikkel Kallehauge taget 4500 billeder af huset inden renoveringen. Også arkitekt Rasmus Grønbæk har været med til at genskabe vigtige detaljer.
Leder efter norsk skifer
Først og fremmest skal den nedrevne del af muren genopføres. Dernæst har de en masse planer om både inde og ude at føre huset tilbage til tiden før 2018, hvor det blev renoveret. Indendørs ønsker de blandt andet at udskifte det nuværende trægulv med den samme type skifer, der også tidligere udgjorde gulvbelægningen i huset.
De har fundet frem til, at det er norsk skifer fra Alta-bruddet. En del af det tidligere gulv findes stadig, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har givet parret de sidste at de originale fliser, som skal bruges til at genskabe gulvet i stuen. Og det er desuden lykkedes at skaffe 25 kvadratmeter gulv af den samme type et sted i Nordsjælland.
”Vi vil ikke bare rulle alt tilbage, som om det var et museum. Vi vil genindføre den del af indretningen og materialevalget, der tidligere fungerede rigtig godt. For os er det bare helt oplagt at finde frem igen,” siger de.
Eksempelvis bar stolperne i stuen tidligere tagkonstruktionen, men efter at der er kommet nyt tag på, er de ikke længere bærende. Til gengæld er de rent visuelt med til at definere rummet, så derfor ønsker parret, at de fortsat er en del af stuens udtryk.
Også udendørs er de allerede i gang med at føre huset tilbage. En stor træterrasse, som blev opførte som en del af renoveringen, er fjernet igen. Og den oprindelige skrånende grund, er nu genskabt som skrånende og organisk som resten af grunden.