Til oktober får Brabrand en ny højteknologisk indflytter. Installations-virksomheden ELCON med 1100 medarbejdere opfører et nyt 6.000 kvm stort videns- og teknikhus på Edwin Rahrs Vej 73. Det nye hovedkontor skal vise, hvad virksomheden formår inden for intelligent bygningsstyring.
”At være en nørd er et positivt begreb hos os. Det er ensbetydende med, at du er dybt specialiseret.”
Det fortæller administrerende direktør Jesper Knudsen, mens vi går rundt blandt håndværkerne i det nye højteknologiske hus, virksomheden til oktober regner med at flytte ind i på Edwin Rahrs Vej.
”Til forskel fra flere af vores konkurrenter har vi valgt at specialisere os 100 procent inden for el. Vi er dybe og specielle og kan løse alle opgaver inden for el. Vi siger gerne, at jo mere speciel opgaven er, jo sjovere er det for os.”
Særligt den grønne omstilling giver store og spændende opgaver til ELCON. Blandt andet har virksomheden en stor produktion af kundespecialiserede styretavler til industri, forsyning, marine, intelligente bygninger etc.
Men også termografi, der afslører utætheder og lækager, er et af ELCONs specialer. Og det samme er installation af automatik i bygninger, der sikrer det bedst mulige indeklima med det mindst mulige energiforbrug.
Med den 6000 kvadratmeter store ejendom på Edwin Rahrs Vej vil ELCON vise omverdenen, hvad virksomheden formår, når det gælder intelligent bygningsstyring, fortæller Jesper Knudsen:
”Og så ønsker vi et hus, der kan favne alle de forskellige funktioner i ELCON. Vi er jo grundlæggende en håndværkervirksomhed, og derfor vil vi gerne skabe et hus, der emmer af det håndværksmæssige.”
Rå beton-overflader
Man skal derfor ikke forvente en stille administrationsbygning med tæpper på gulvet og kunst på væggene. Med inspiration fra indretningsvirksomheden Ambiente bliver hovedkontoret bygget med et råt og enkelt udtryk hvor slebede beton-overflader og synlige ventilationsrør under loftet præger oplevelsen.
Midt i bygningen opføres ”den hvide by” – et nærmest svævende arkitektonisk element opført modulært i gips indeholdende bl.a. mødelokaler. I omgivelser af beton får denne del af bygningen en lidt midlertidig karakter – og det er helt bevidst, understreger den administrerende direktør:
ELCON har de seneste fem år været igennem en voldsomt vækst og har fordoblet antallet af ansatte fra 550 til 1100 medarbejdere. Med den erfaring i bagagen ved ledelsen, at det i løbet af relativt kort tid kan være nødvendigt at ændre rammerne igen. Det rummer byggeriet mulighed for.
Synligt hvor pengene bliver tjent
Og så lægger Jesper Knudsen vægt på, at virksomhedens kerneproduktion skal være synlig, så snart man træder ind ad døren.
”Når du kommer ind, er det første du får øje på en elektriker, der er i fuld gang med at producere en eltavle. Det har været rigtig vigtigt for os. Folk må ikke opleve, at det her kun er et administrationskontor. Her er programmører, bogholdere, elektrikere side om side… alle skal kunne være her.”
Det betyder blandt andet, at virksomhedens produktion af eltavler ikke er gemt væk i et hjørne, men tværtimod kan ses direkte fra receptionen gennem et stort glasparti. Desuden har ledelsen valgt at indrette det nye hus sådan, at medarbejdere i administration og produktion arbejder tæt på hinanden.
”Det er supervigtigt, at alle medarbejdere er klar over, hvor pengene tjenes. Hvis man for eksempel sidder som HR-medarbejder, så skal jeg vide, at det ham elektrikeren derhenne, der tjener pengene.”
Solceller leverer en del af energien
ELCONs nye byggeri er via DGNB-certificering bevisligt noget af det ypperste inden for bæredygtigt byggeri. Det gælder både opførelsen og den senere drift.
Blandt andet har virksomheden valgt ikke at køre overskudsjorden fra byggeriet væk. Jorden er i stedet samlet i en høj vold foran et vandopsamlingsbassin ud mod Langdalen.
Desuden er også indeklima, akustik og i hvilken grad medarbejderne har været involveret i planlægningen af byggeriet regnet med i certificeringen. På produktionsbygningen bliver der placeret solceller, og i receptionen kan man på en stor skærm følge bygningens samlede energiforbrug.
Vil være tæt på byen
Placeringen på Edwin Rahrs Vej er perfekt for ELCON, fortæller Jesper Knudsen:
”Vi ønskede ikke at komme for langt væk fra byen. Det her var det mest bynære, vi kunne finde. Og samtidig er vi også tæt på motorvejen.”
ELCON har i dag 18 forskellige lokationer rundt om i Danmark. Virksomheden er i de senere år især vokset øst for Storebælt, hvor antallet af medarbejdere på seks år er vokset fra 30 til 430. ELCON er ejet af det østjyske energiselskab NRGi.