Veteranhjem Midtjylland på Edwin Rahrs Vej er i denne uge vært for fem kunstnere fra ind- og udland, som i veteranhjemmets samlingshus Laden arbejder på egne værker. Det gælder blandt andre Mads Kær, også kendt som ”KRBT”, som selv har været udsendt i Afghanistan i 2009.
Mads Kær er ikke karrig med den gule farve. Med rund hånd maler han hele lærredet gult – bortset fra nogle områder, hvor han har placeret gaffatape.
”Jeg er i med den opbyggende fase, så jeg kan bare slå hovedet fra og male løs,” fortæller han, mens de andre kunstnere i rummet fortsætter arbejdet på deres projekter.
36-årige Mads Kær er som så mange andre tidligere soldater diagnosticeret med PTSD, og han får udbetalt sin førtidspension. Men i de senere år har han fundet kunsten som et fristed. Og kunsten har fundet ham. Senest har Galleri Parnasse i Rosensgade inviteret ham til at lave sit livs første solo-udstilling, Forbudte Streger, der kan ses i galleriet fra 5. oktober.
Så nu skal der produceres nye ting. Derfor passede det utrolig godt, da kunstner-kollega Jon Gislason inviterede ham til to ugers workshop sammen med brasilianske Carlos, japanske Kioko og den danske keramiker Jørgen Hansen.
Den første uge arbejdede de sammen i et værksted i Grønnegade. Og denne uge er Veteranhjem Midtjylland vært. Hele uge står dørene åbne til Laden, hvor alle er velkomne til at kigge forbi.
”Jeg finder løsningerne undervejs”
Mads Kær arbejder ofte med sin indre Krabat – eller KRBT – og det har også fået sin plads på det maleri, han netop er gået i gang med. Men ud over den gule grundfarve aner han ikke, hvor det ender.
”Jeg kan godt li´ bare at gå i gang. Så går jeg efter den tanke, jeg lige nu har inde i hovedet, og så får den bare… Men det fedeste af det hele er, at jeg faktisk ikke ved, hvad jeg laver. Der skal dog nok komme et udtryk af noget spontanitet og undren,” siger han.
Han véd, at han sandsynligvis kommer til at gå nye veje undervejs i processen. Men han ved også, at det nok skal ende med et godt resultat.
”Hvordan er du kommet frem til det resultat, spørger folk nogle gange. Det ved jeg faktisk ikke. Det startede bare. Det er det, der er så fantastisk ved at male – at det kan alle jo gøre. Hive et lærred frem og gribe en pensel og gå i gang. Jeg synes, det er det smukke ved det. Ikke fordi man skal kunne noget bestemt. Det er for alle mennesker. Det er så fedt. Nogle har en plan fra starten og ved præcis hvad de skal. Men det kan jeg sgu´ ikke. Jeg finder løsningerne undervejs.”
Workshoppen Ratatosk
Det er netop fornøjelsen ved at samles til en workshop, fortæller Mads Kærs kunstner-kollega og gode ven, Jon Gislason.
Han har selv deltaget i en sværm af workshops i ind- og udland. I 2006 mødte han Carlos fra Brasilien og Kioko fra Japan, og de har siden lært hinanden godt at kende. I disse uger bor de to hos Jon Gislason i Aarhus og deltager i workshoppen på veteranhjemmet.
”Vi arbejder ved siden af hinanden og laver vores egne ting. Men vi har et fantastisk samvær – lidt ligesom at være på højskole. Det er meget inspirerende at opleve andre måder at male på. Vi er meget forskellige. Japanere og brasilianere er vældig gode til at arbejde i mange timer. Jeg arbejder mere impulsivt,” fortæller Jon Gislason.
Han har døbt workshoppen Ratatosk efter det egern, der i den nordiske mytologi løb op og ned ad stammen på træet Yggdrasil med fornærmelser og andre meddelelser mellem slangen og ørnen ved træet. På den måde opretholdt den en slags balance, forklarer han.
Jon Gislason har i 33 år haft værksted i Sydhavnen, men er nu rykket ud på Gjellerupvej i det tidligere Brabrand Mejeri, hvor han med fem andre kunstnere deler 600 kvadratmeter.
”Vi har et fint fællesskab, og vi har heldigvis fået vores lejemål forlænget flere gange – senest med to år. Vi håber jo, at der går rigtig lang tid, inden Domis synes, det kan betale sig at bygge nye lejligheder dernede.”
De fem kunstnere fortsætter arbejdet i Laden ved veteranhjemmet alle hverdage i denne uge kl. 11-13. Alle er velkomne til at kigge forbi. Lørdag d. 24. august er der kl. 12-17 udstilling af værkerne, ligeledes i Laden på Edwin Rahrs Vej 61.