Tanja Sørensen og René Møller Christensen har netop kastet sig ud i ukendt land. Det 23-årige par boede sammen i en stor lækker lejlighed i Horsens – men sagde ja til tilbuddet om at deltage i DR-dokumentaren 180 dage i Gellerup. Og nu er de flyttet ind på 6. sal på Gudrunsvej og er ved at finde sig til rette i lokalområdet.
Det var Tanja, der faldt over Danmarks Radios opslag på Facebook. Man søgte fire familier, der ville bo et halvt år i Gellerupparken og medvirke i tv-programmet ”180 dage i Gellerup”. Hun gik og spekulerede lidt over det, inden hun nævnte ideen for René.
”Skat, der er den her mulighed…”
Han gik med på den, og de skrev en ansøgning til DR – dog uden store forventninger om, at de ville blive valgt. Men det gjorde de. Og som de eneste af deltagerne har parret, valgt at gå radikalt til værks og sige deres lejlighed op.
”Vi elskede virkelig den lejlighed. Den lå bare i den forkerte by. Vi har hele tiden været enige om, at vi ville flytte til Aarhus, og her var chancen…”
Også på arbejdsmarkedet er de begge netop hoppet ud i nye udfordringer. Tanja var lærervikar i Horsens, men er netop startet som kontorelev i Al2bolig i Tilst, mens René er uddannet i Jysk, og er 1. februar startet som salgsleder i Silvan.
”Gellerupparken er meget større end vi troede”
Deres venner og familie støtter dem og følger interesseret med i, hvad de oplever. Til gengæld var der mange negative kommentarer på Facebook-opslaget fra DR: ”Ikke om jeg så fik en million, ville jeg bo dér”, skrev én eksempelvis i en kommentar.
”Det har ikke påvirket os overhovedet. Vi var enige om, at vi gerne vil prøve det af og personligt opleve Gellerup-området,” siger René.
Parret anerkender, at andre kan have haft en uheldig oplevelse, og at det kan have været med til at farve deres synspunkt. Men de oplever, at de færreste har personlige erfaringer fra Gellerup, men først og fremmest har deres viden fra medierne.
”Vi har jo også kun vores viden fra medierne, og håber at vi nu får en masse personlig læring. Så må vi se, om der er nogle fordomme, der skal nedbrydes. Det er virkelig det vildeste spring, vi nogensinde har taget.”
En gang, da de var en tur i Aarhus, tog de bussen til Bazar Vest. Men ellers kendte de intet til Gellerup, før de søgte om at medvirke i programmet.
”Vi forestillede os, at Gellerupparken meget mere lignede en park. Og så er området også meget større, end vi havde troet.”
De fortæller om, hvordan deres omgivelser har reageret på, at de nu skal bo i Gellerup i et halvt år:
”Jeg er faktisk ked af at sige det. Men folk kigger virkelig mærkeligt på én, når man siger, man bor her i Gellerup. Som om det ikke er normalt. Men når man siger man er med i et eksperiment, så synes de, at det er ok. Det virker, som om det er et sted, man ser ned på,” siger Tanja.
Den uheldige start
Det unge pars halve år i Gellerup begyndte lidt uheldigt. Da de ankom til Gudrunsvej en mørk aften sidst i december og skulle til at slæbe deres møbler og øvrige indbo op på 6. etage, var elevatoren i stykker. Og kælderrummet var låst af. De ringede rundt uden at få fat på nogen. Så gik de i gang med at slæbe det hele op ad trappen.
”Det var rigtig træls. Og så var der virkelig beskidt i opgangen. Du drømmer ikke om det. Det lignede, at der ikke var gjort rent i flere måneder. Der lå cigaretskodder og skrald flere steder.”
De har kontaktet boligforeningen om problemet og har også hængt en seddel på både dansk og arabisk op i opgangen, med ønske om at alle vil hjælpe med at forbedre rengøringsstandarden.
”Når man kommer fra en anden livsstil, får man lidt af et kulturchok – men tænker så, ok, det er nok normalt her. Først irriterede det mig grænseløst, men nu er jeg ved at vænne mig til det”, siger Tanja.
Frivilligt arbejde i lektiecafé og Cirkus Tværs
Gradvist er de ved at lære Gellerup-området at kende. Tanja skal et par gange om ugen være frivillig i en lektiecafé, mens René skal hjælpe til i Cirkus Tværs.
Desuden kigger de efter aktiviteter, der giver dem mulighed for at lære flere at kende i lokalområdet. Forleden tog Tanja imod en gruppe unges invitation til fællesspisning.
”Jeg glæder mig helt vildt til det. Jeg kan godt tænke mig at få nogle venner. Man kender jo ingen her”, siger Tanja.
”På forhånd havde vi tænkt, at der var det vildeste fællesskab i Gellerup. At naboerne inviterer på kaffe, og at folk deler ting med hinanden. At folk bare kendte hinanden bedre end andre steder. Men folk holder sig meget for sig selv. Men det gør man jo også andre steder…”
De sammenligner med den ejendom, de kommer fra i Horsens. Her var der ingen elevator, og de passerede alle lejligheder på vejen op til 4. Sal, hvor de boede. Måske betød det også noget, for at man lærte flere at kende?
Anstrengende første uger
De har begge set en lignende DR-dokumentar, ”180 dage på plejehjem”, men ellers har de ikke forberedt sig på, hvordan det vil være at skulle deltage i et tv-program.
De skal lige vænne sig til ofte at have en kameramand med, når de går en tur eller skal deltage i et arrangement. Desuden har de fået en telefon udleveret af Danmarks Radio, så de kan optage lidt video i hverdagen, når de er ude og handle eller kører med bussen.
De lægger ikke skjul på, at den første måned i Gellerup har været anstrengende. Ud over at skulle passe deres arbejde, har de i weekenderne og om aftenen deltaget i en række introduktioner til lokalområdet.
”Det er lidt hårdt, synes jeg. Det er som om, man hele tiden har pligter, også når man kommer træt hjem og har lyst til at slappe af. Man har ikke rigtig nogen fritid”, siger Tanja.
Når foråret kommer til Gellerup
Og hvad skal der så ske, når det hele er slut? I modsætning til de øvrige deltagere i tv-programmet har Tanja og René opsagt deres tidligere lejlighed, og de snakker allerede en del om, hvad der skal ske til sommer.
De skal være ude af lejligheden 30. juni, og det giver en del usikkerhed om fremtiden, fortæller de.
Men nu glæder de sig, til foråret kommer til Gellerup. Til byporten åbner, og til der kommer børn på legepladsen igen.