31-årige Anders Winnerskjold er af den socialdemokratiske lokalforening i Brabrand-Årslev-Gellerup blevet valgt som lokal kandidat til Aarhus Byråd. Som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse er han allerede en del af inderkredsen på Aarhus Rådhus. Her fortæller han om sit forhold til Brabrand.
Anders Winnerskjold har været socialdemokrat, fra han var 13 år. Da kammeraterne gik til fodbold eller spejder, gik han til politik.
Da han som 25-årig første gang stillede op til kommunalvalget i 2017, fik han 2700 stemmer – næstflest af alle socialdemokrater efter Jacob Bundsgaard. Fire år efter fik han næsten dobbelt så mange stemmer, 5000, og kort tid efter kunne han kalde sig den yngste rådmand i Aarhus nogensinde. Rådmand for nogle af kommunens tunge udfordringer i Sociale Forhold og Beskæftigelse.
Anders Winnerskjold har nu haft to år som rådmand og er efterhånden en garvet politiker med en imponerende udsigt fra sit kontor på rådhuset. Og nu har han også fået sig en politisk hjemmebane.
Han er på generalforsamlingen i den socialdemokratiske lokalforening i Brabrand-Årslev-Gellerup blevet valgt som lokal kandidat til Aarhus Byråd, når der i 2025 næste gang er kommunalvalg.
”Valget er personligt en stor glæde og et privilegium for mig som Aarhusdreng vokset op i Aarhus V og som bor en spytklat fra Brabrand. Jeg er kommet meget i Brabrand som barn og ung og betragter bydelen som et af mine yndlingssteder i Aarhus,” siger Anders Winnerskjold.
Han glæder sig over nu at være en del af partiforeningen i Brabrand og ser frem til mange gode politiske diskussioner. Samtidig er han klar over, at valget forpligter, og at lokalbestyrelsen i Brabrand har store forventninger til at have en direkte kontakt til en politiker med sin daglige gang på rådhuset.
”Selvom partiernes medlemstal er faldet, er det stadig en enormt direkte vej til politisk indflydelse. Jeg er meget glad for, at partimedlemmerne i Brabrand synes, det er fedt at stille mig op. Men det forpligter også. Man kan altid spørge mig eller bede mig om at undersøge noget.”
Brev i postkassen med invitation til dialog
Anders Winnerskjold indledte tidligere på efteråret sin dialog med Brabrand-borgerne ved at gå rundt i bydelen og smide et brev i postkasserne på sin vej. Her inviterede han til, at alle som har en sag, de brænder for, kunne skrive til ham.
”Man hører tit folk sige, at ”man hører jo kun fra jer, når der er valg”. Men sådan vil jeg ikke opfattes, og det er også mit indtryk, at mine kolleger kommer ret meget ud,” siger Anders Winnerskjold.
”Jeg var med brevet interesseret i at finde ud af, om man kan ha´ en mere direkte politisk diskussion med borgerne, end hvis den altid skal foregå via medierne.”
Han beskriver reaktionen på brevet som hovedsagligt positiv. Nogle har skrevet og sagt tak. Andre har ladet ham vide, at de syntes, det var fjollet.
”Det interessante er, at henvendelserne er kommet lidt forskudt. Brevet hang nok på køleskabet eller lå i skuffen, før man fik svaret. Og det er også rigtig fint. Der er ingen udløbsdato på brevet. Jeg er her og vil med glæde tage dialogen, når den er relevant. Jeg svarer på alle mails, men nogle gange kan det være problemer, der er svære at løse.”
Det konkrete resultat blev en lang række henvendelser, der har givet ham en mere detaljeret viden om, hvad folk i Brabrand oplever som vigtigt. Anders Winnerskjold vurderer, at han har haft i omegnen af 15-20 mail-korrespondancer som følge af sin henvendelse i Brabrands postkasser.
Trafikstøjen fra Silkeborgvej
Anders Winnerskjold understreger, at én ting er at lytte til og diskutere udfordringer – noget andet kan være at løse dem. Et eksempel er en henvendelse om trafikstøjen fra Silkeborgvej, som han dog har bragt videre til sine rådmandskolleger.
”Måske kan man gøre noget af det samme, som man har gjort på Silkeborgvej gennem Åbyhøj. Hvis vi kan fredeliggøre vejen og få farten ned helt ude fra Årslev – og måske lede en del af trafikken ad Edwin Rahrs Vej – vil en del af støjen måske også forsvinde,” vurderer han.
”Der er også mulighed for, at vi kan få sat støjmure op. Til gengæld er det nok mere urealistisk, at vi kan stoppe trafikken hen over Byleddet.”
Narkohandel i Brabrand
En anden problemstilling er narkohandel forskellige steder i lokalområde – en problematik, som borgere ligeledes har henvendt sig om. Det er samtidig et emne, der ligger inden for hans område som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
”Det er svært at beslutte sig ud af, at folk begår kriminalitet. Vi kan ikke mandsopdække folk hele tiden – men vi kan i stedet gøre noget via den kriminalpræventive indsats og individuelle indsatser. Vi har for eksempel lige lavet et fritidsjob-samarbejde med AGF rettet mod de mest sårbare unge, der får tilbud om job hos nogle af fodboldklubbens sponsorer.”
Desuden foreslår Anders Winnerskjold, at man ser på den fysiske indretning af de gaderum, hvor narkohandlen foregår. Måske kan der eksempelvis gøres noget ved belysningen.
Han nævner yderligere en række emner, som han vil interessere sig meget for i den kommende tid. Blandt andet nærmer tiden sig for den politiske debat om helhedsplanen for Årslev og en eventuel bebyggelse ned mod Årslev Engsø.
”Og så kan man ikke forholde sig til Brabrand uden at interessere sig for transport. Det er jo helt oplagt at få etableret en ny Brabrand Station og få tog direkte ind til midtbyen på syv minutter. I den forbindelse er det interessant at følge arbejdet med en ny Silkeborgbane, og hvilke stop der bliver mulighed for undervejs.”
City Vest og Jaka-fabrikken
Anders Winnerskjold er ligeledes opmærksom på to betydelige ”hængepartier” i Brabrand: City Vest og den udslidte Jaka fabriksbygning på Høiriisgårdsvej.
”Jeg er ekstremt ked af den udvikling, der har været i City Vest. Jeg er vokset op i en familie, hvor City Vest havde stor betydning, og det er virkelig trist, som det er gået med indkøbscentret,” siger Anders Winnerskjold, som ligeledes har fået flere henvendelser angående Jaka-bygningen.
Endelig er han meget optaget af de lokale folkeskolers udvikling. Han følger den lokale debat om udviklingen på Engdalskolen og Sødalskolen og en kommende ny skole i Gellerup.
”Vi diskuterer kvaliteten i skolerne alt for lidt. Én ting er de fysiske rammer – men hvordan kan vi lykkes med at løfte de børn, der kommer med dårlige kort på hånden, samtidig med at vi også udfordrer de bogligt stærke?”
Kan li´ det lange seje træk
Han glæder sig over udsigten til en ny folkeskole i Gellerup og ser fremskridt i bydelen – men det er et langt sejt træk:
”Det er deprimerende, at vi i generationer ikke er lykkedes med at sikre, at vi blander os noget mere med hinanden i Aarhus. Men der sker mange virkelig gode ting i Gellerup nu. Området ligger unikt placeret og har grønne kiler, en fantastisk svømmehal, kulturhus, bibliotek og madmarkeder. Vi er ikke i mål endnu, men vi er lige ved at være der.”
Anders Winnerskjold er selv en politiker, som godt kan li´ det lange seje træk og arbejdet frem mod langsigtede mål. Hans store personlige mål er at få bugt med hjemløsheden i Aarhus.
Han har det fint med de lange arbejdsdage, der følger med jobbet som rådmand, men der bliver også tid til en løbetur rundt om Brabrand Sø, når Brabrandstien ellers er farbar.
Han og kæresten Ane nyder også en gåtur til Æblehaven og ser sammen frem mod en ny hverdag til april, hvor de bliver forældre.
Ud over Anders Winnerskjold er også Maja Albrechtsen er valgt af som lokal byrådskandidat af Socialdemokratiet i Brabrand-Årslev-Gellerup.