I mange år har Mette Dreyers tegninger været en fast del af Politiken – men i den kommende uge udstiller hun for første gang sine billeder. Det sker på Gasværket som en del af Brabrand Kulturuge. Der er fernisering på udstillingen ”Små historier” lørdag d. 12. september kl. 14.30.
Mette Dreyer har malet i 30 år. Hun havde egentlig aldrig tænkt ret meget over muligheden for at udstille sine billeder – lige indtil hun fik spørgsmålet af Unn Høje.
Hun er med i bestyrelsen for Gasværket, Brabrands kulturhus, og er samtidig ansat i den butik, hvor Mette Dreyer gennem årene har købt metervis af lærred og spandevis af maling.
Det var dér ved disken, at ideen om en udstilling i Brabrand blev født. Og en aftale blev senere indgået om en påskeudstilling på Gasværket i foråret 2020 sammen med keramikeren Hanne Marie Leth Andersen.
Men den plan satte coronaen en stopper for, så nu er det i stedet blevet efterår og Brabrand Kulturuge. Og i mellemtiden er der sket en masse hjemme i Mette Dreyers atelier:
”Jeg tror, det var coronaen. Det dramatiske forår, hvor alt blev lukket ned, og vi pludselig fik travlt med at vaske hænder og holde afstand. Det gjorde, at man på en eller anden måde blev tvunget til at standse op og genoverveje tingene,” fortæller Mette Dreyer.
”Det var, som om det spor, jeg havde fulgt, var tørret ud. Jeg havde brug for det los i røven. Nu er der kommet mange flere farver, og jeg er kommet tættere på, hvordan jeg skal male samtidsmennesker tæt på, uden at det bliver portræt.”
Mette Dreyer maler mennesker. Såkaldt almindelige mennesker og skæve eksistenser, som hun tilstræber at fremstille så interessant eller karikeret, at det sætter små historier i gang i hovedet på dem, der betragter billederne.
”Tiden er kommet!”
Men hun ved faktisk ikke helt, hvordan de virker på folk, for hun har aldrig udstillet før.
Efter at Unn Høje kom med opfordringen til at udstille i Brabrand, har hun fundet sammen med keramiker Hanne Marie Leth Andersen, som blandt andet er kendt for sine badekar i forskellig størrelse med figurer af mennesker og dyr.
Mette Dreyer lægger ikke skjul på, at hun er ”spændt som en paraply i regnvejr” på, hvordan udstillingen ender med at tage sig ud – og hvad folk synes om den.
”Bortset fra venner og bekendte har jeg jo aldrig før vist mine billeder til nogen. Men Unn er kommet som en frelsende engel. Det var lige det helt rigtige tidspunkt. Tiden er kommet!”
En situation man kan digte videre på
I det meste af sit arbejdsliv har Mette Dreyer været tegner i medieverdenen. Først på BT og siden 1998 på Politiken, hvor man for længst har vænnet sig til, at hun løser opgaverne hjemme i familiens hus i Højbjerg og sender resultaterne digitalt til redaktionen på Rådhuspladsen i København.
”Den verden er helt uforudsigelig. Man kan aldrig vide, hvad der skal ske. De kan godt pludselig ringe og spørge, om man lige kan lave en forside til kultur-sektionen”.
Også hun kan mærke, at dagbladene nu satser mere digitalt, og at der arbejdes under større tidspres end tidligere.
”En bladtegning er jo også et narrativ – en historiefortælling med et tvist. Det smitter nok også lidt af på mit maleri. Det må gerne være en situation, man kan digte videre på. Måske spekulerer man på, hvor mon personen på billedet er på vej hen. Eller ”han ligner sgu da Viggo” – eller sådan noget. Jeg håber, at der også er lidt humor i det.”
Mette Dreyer fortæller om, hvordan hun gennem årene har arbejdet med sin stil og udtryk – men at det samtidig er en bevidst proces, der for hendes vedkommende har varet 30 år.
”Eftertanken under coronaen fik mig også til at gribe ned i bunkerne og finde et par gamle billeder frem, så man kan godt sige at min debutudstilling er en retrospektiv en af slagsen. Og som sådan er den et indblik i min kamp og de ufattelig mange forsøg på lærredet på at finde frem til det, jeg kan kalde mit udtryk. Udstillingen kunne for mit vedkommende godt have haft undertitlen: ”Jeg øver mig bare”.”
Kunstudstillingen ”Små historier” af Mette Dreyer og Hanne Marie Leth Andersen på Gasværket, Byleddet 2C. Fernisering lørdag d. 12. September kl. 14.30-17.00. Udstillingen er åben søndag 13-17, mandag 16-19, tirsdag 13-17, onsdag-fredag 16-19, lørdag d. 19. September 13-17 og søndag 20. September kl. 12-16.