Ingen aktiviteter og hyggeligt fællesskab uden ihærdige ildsjæle. Det gælder også på Lokalcenter Brabrand, som for mange er et vigtigt mødested i hverdagen. På tirsdag d. 8. februar håber de frivillige i Centerrådet at samle mange til årsmøde på lokalcentret.
Medborgerskab, generations-brobygning og fællesskab. Det ikke kun fine ord på et stykke papir, men også praktisk hverdag på Lokalcenter Brabrand. De talrige aktiviteter – suppleret med Søcafeens frisklavede mad og hyggelige stemning – er for mange mennesker et vigtigt holdepunkt i hverdagen.
Godt nok har kommunens lokalcentre 1. januar skiftet navn til folkehuse, men på Voldbækvej er hverdagen stadig den samme. Efter den lange corona-nedlukning er Folkehuset Brabrand, som det nu hedder, igen fyldt med liv og aktivitet.
Omdrejningspunktet – og et altafgørende element i lokalcentrets liv – er Centerrådet. Hvis ingen melder sig til at mødes og diskutere, planlægge, forberede og alt hvad der ellers skal til at skabe aktivitet, ja så bliver der ganske stille på Voldbækvej 92.
Det meste af året lægger ingen rigtig mærke til Centerrådet. Men én gang om året inviteres der til årsmøde, og rådets medlemmer krydser fingre for, at mange vil møde op – og at nogle måske lige frem har lyst til at deltage i arbejdet.
Det sker på tirsdag d. 8. februar, hvor Centerrådet også har sørget for et spændende foredrag. Naturvejleder Torben Gang Rasmussen vil fortælle om Aarhus Ådals historie fra oldtiden til nutiden.
Væk fra alenelivet
Som altid håber Centerrådets medlemmer, at nogen vil få lyst til at bidrage – enten i rådet, i aktivitetsudvalget eller som frivillig i Folkehuset Brabrand.
Det afgørende for medborgerskabet er aktiviteterne, understreger Centerrådets formand, Frede Schmidt-Hansen:
”Det er aktiviteterne, der muliggør, at folk kommer væk fra alenelivet og lære hinanden at kende og knytter venskaber,” siger han.
Coronaen har i lang tid sat klare begrænsninger, men det lykkedes dog alligevel i 2021 at samle mange mennesker til en hyggelig vinsmagnings-aften, et meget underholdende foredrag om humor og kropssprog og til en spændende udflugt til Viborg.
Samtidig har talrige aktiviteter hver uge samlet mange mennesker, når restriktionerne ellers har givet mulighed for det. Skakspil, vævehold, strikning, syning, dans, petanque, cykelhold og travehold er bare nogle af de mange ting, der foregår på og omkring lokalcentret i løbet af en uge.
Det kræver mange tovholdere, og der er nok at lave for de cirka 100 frivillige.
Fokus på +65
Med navneskiftet til folkehus ønsker Aarhus Kommune at få endnu flere mennesker i alle aldre til at benytte de mange lokalcentre. I forvejen har Folkehuset Brabrand en del tilbud, blandt andet fællesspisninger, der går på tværs af generationerne.
Og det nuværende Centerråd understreger da også, at alle er velkomne i huset, og man håber, at blandt andet flere børnefamilier får lyst til at komme på besøg. Men det er stadig aldersgruppen over 65 år, man især vil have fokus på, understreger Frede Schmidt-Hansen.
”Vi prøver blandt andet at gøre en indsats for at få fat i folk, inden de bliver alene og sidder derhjemme. Det er vigtigt, at man har et netværk. Det er nok vores vigtigste opgave,” siger Lisbeth Maul, som også er med i Centerrådet.
Ud over at planlægge og søge penge til aktiviteter har Centerrådet mange andre ting på dagsordenen. Det handler først og fremmest om at sikre de bedst mulige rammer for folkehusets brugere.
Håber på bedre parkeringsforhold
I øjeblikket arbejder rådet på i samarbejde med kommunen at sikre bedre parkeringsforhold. Centerrådet foreslår, at der skabes flere p-pladser ved at indføre skråparkering. Desuden vil man gerne sikre bedre belysning, mens et tredje punkter handler om en udendørs placering af en hjertestarter.
I øjeblikket er Centerrådet med otte medlemmer en velfungerende enhed, der dog er lidt præget af, at det trods flere initiativer gennem længere tid ikke er lykkedes at besætte kassererposten. Det nuværende Centerråd håber, at der blandt de fremmødte på årsmødet vil være en person, som har lyst til at tage sig af den økonomiske side af aktiviteterne.
Tirsdag d. 8. februar kan du kl. 14.00 opleve foredrag med Torben Gang Rasmussen, som fortæller om Brabrand Sø og Årslev Engsø. Pris inkl. kaffe og kage er 60 kr. Derefter, kl. 16.30, er der årsmøde, hvor formand Frede Schmidt-Hansen fortæller om arbejdet i Centerrådet, og frivilligkonsulent Ulla Bording Jørgensen fortæller om at deltage i frivilligt arbejde i Folkehuset Brabrand.