Har du også lagt mærke til, at City Vest er blevet grønnere, i takt med at indkøbscentret er blevet tømt for butikker? Det er virksomheden Decoplant, der bruger City Vest som et kæmpe-stort drivhus for brugte planter, der er på vej til at få et nyt sted at bo.
Når der står et mere eller mindre tomt indkøbscenter, er der altid folk, som går og får gode ideer. En af dem er Claus Stoustrup.
Han driver virksomheden Decoplant, der sælger planter og andre grønne løsninger til virksomheder og organisationer. Længe før man begyndte at snakke om bæredygtighed, fik han den idé, at han kunne tage brugte planter tilbage i stedet for at smide dem ud.
”Det er jo ikke bare fordi, jeg er en nærig fynbo, men man smider da ikke noget ud, hvis det kan gøre gavn andre steder – for eksempel hjemme i din stue,” siger Claus Stoustrup.
Han indrømmer, at en anden grund var, at det var begyndt at blive sværere at skaffe gode planter til en rimelig pris. Men da man så begyndte at snakke bæredygtighed, var Decoplant allerede godt i gang.
En fin forretning
Når en plante er vokset en kunde over hovedet, eller den trænger til en kærlig hånd, tager Decoplant planten retur og sælger den videre til en anden kunde, når den har fået lidt kærlig pleje. Det er både billigere for kunderne og bedre for klimaet.
”Jeg fandt jo ud af, at det var bæredygtigt, det jeg lavede. For mig gav det bare rigtig god mening. Og jeg kan mærke, at mange virksomheder meget gerne vil aftage de brugte planter, så det er også en fin forretning at genbruge planterne,” siger han.
Men ude i Herskind, hvor Decoplant holder til, var der efterhånden ikke plads til flere planter, og Claus Stoustrup så sig om efter andre muligheder.
”Da der var omkring 20 butikker tilbage i City Vest, gik jeg op til ledelsen og præsenterede min idé om at sætte planter bag de tomme facader og på den måde gøre centret meget grønnere.”
Den idé var den nye ejer, A. Enggaard, med på, og Decoplant har nu gjort City Vest til et kæmpe drivhus, hvor planterne får masser af dagslys og hurtigt får det godt igen.
”Folk er bare vilde med planter”
Når nu planterne står dér i City Vest, skal de også plejes lidt og ha´ noget vand. Det har han hyret nogle af de gode folk fra Livsværkstedernes café til. Caféen har ligeledes til huse i City Vest.
”Vi inviterede en gruppe fra Livsværkstederne til at komme ud og se, hvad vi laver i Herskind. Og der kom 17 fra Syrien, Somalia og alle mulige lande. Jeg havde aldrig mødt en somalier før, men de var virkelig begejstrede, og én sagde, at han gerne ville arbejde frivilligt for os. Folk er bare vilde med planter, også i de lande de kommer fra,” fortæller Claus Stoustrup engageret.
Han ser for sig, at han hen ad vejen kan beskæftige endnu flere med pasning og transport af brugte planter frem og tilbage mellem skiftende ejermænd.
”Det er planter, jeg kan stå helt inde for, også selvom de er brugte. Og klimamæssigt er det jo en bedre løsning end at købe en plante, der er kørt op gennem Europa. Man vinder måske 8 kilo co2 ved at købe planten brugt, og det gavner jo virksomhedernes ESG-regnskab. Det bliver helt klart min forretning fremover. Ingen andre gider at rode med det, fordi det er for besværligt.”
Eksperimenterer med biokul
Hver uge kommer der nye virksomheder til, som helst vil købe brugte planter. Blandt andet har Claus Stoustrup solgt en masse genbrugsplanter til det nye friplejehjem i Gellerup.
”De offentlige institutioner skal jo ikke bruge vores skattepenge på nye planter. De skal da købe en service-løsning af os og få planterne passet af én, som ellers ikke ville ha´ et arbejde – og til en betaling, der er langt lavere, end hvis planten kom fra Costa Rica eller andre steder.”
Claus Stoustrup er endda blevet grebet så meget af det bæredygtige, at virksomheden nu eksperimenterer med at lade planterne gro i biokul, der kan lagre co2.
Selvbetjent plantecenter
Decoplant har lejet et lokale ved siden af Lidl, og desuden står virksomheden for et lille selvbetjent plantecenter midt på det lille torv i den nederste del af City Vest.
”Vi har en masse genbrugsplanter, vi skal af med, og folk betaler bare på Mobile Pay. Det er en glad kunde, som klarer sig selv – og det giver liv i centret, så det er en rigtig fin løsning,” siger han.