Hun nyder at skrive, men har aldrig tidligere skrevet bøger. Men da Julia Rolsted Stacey i 2018 blev ansat hos en forfatter, tog hun mod til sig og gik i gang. Og nu ligger børnebogen ”Chips, mod og gulerødder” færdig. Hun har selv stået for alt fra tekst og fotos til færdigt layout.
”Bævie bor hos en sød dreng, der hedder Martin. Når Bævie vågner om morgenen, er han næsten altid smidt på gulvet i søvne af den ellers så søde Martin.”
Sådan begynder historien om de to bamser Bævie og Hubba, som ind i mellem spiser for mange chips, fordi de keder sig. Skrevet af Julia Rolsted Stacey fra Helenelyst.
Hun har altid fortalt børnene bamsehistorier. De to bamser Bævie og Hubba kender hendes to drenge på 11 og 13 rigtig godt. Og det kan andre nu også komme til. De to bamser spiller hovedrollerne i bogen.
Et job hos en iværksætter, som også er forfatter, gav hende blod på tanden. Og en dag i sommeren 2018 gik hun i gang. I løbet af tre timer havde hun fået hul på historien, og i løbet af vinteren 2019 har hun skrevet den færdig.
Hun har også selv taget billederne, der via et program på kameraet kommer til at ligne tegninger. Og layoutet har hun også selv stået for.
”Jeg har altid skullet samarbejde med mange forskellige mennesker. Det er rigtig fint, men man forsvinder lidt i det. Det giver mig da en særlig glæde, at jeg har lavet det hele selv”, siger hun.
For eksempel har hun selv sat ind i layout-programmet InDesign, og hvordan hun kunne tilrette bogens design, så den kan læses på en tablet. Det første oplag er trykt hos hendes tidligere arbejdsgiver, så prisen har kunnet holdes nede. Hun overvejer fortsat, om hun skal forsøge at få et forlag til at udgive bogen.
Læring skal være sjovt
Bogen er skrevet, så den passer til 5-8-årige. Julia Rolsted Stacey håber, at historien vil give læselyst til børn, som måske ellers har svært ved at finde motivationen til at læse.
”Jeg syntes selv, at mine egne drenge har haft svært ved at finde noget spændende at læse. De syntes ikke ret meget af det, de fik tilbudt i skolen, var sjovt. Og læring skal også være sjovt. Jeg tror, skolen taber mange drenge på den konto. Det er hele tiden skal-ting. Det rykker bare ikke. Først når de kan vælge noget selv, kommer de i gang.”
Det såkaldte lixtal – der beskriver en teksts sværhedsgrad – er helt nede på 18. Tallet kunne komme endnu længere ned, men så ville noget af humoren i historien forsvinde, forklarer hun.
”Det er vildt underligt at have lavet en bog. Man går først og gemmer den lidt. Men ingen får den jo læst, hvis den ligger gemt væk i en skuffe så…”
Anskaffelse af bogen
Hun har testet den på flere børn, som har været glade for at læse den. Nu glæder hun sig til at nogle flere vil læse den, og håber, at familier i Brabrand-området vil tage bogen til sig.
”Det kunne også være sjovt, hvis der er nogle børnehaver, der har lyst til at anvende bogen. Og på bibliotekerne kunne man have samtaler med børn om den. Måske er det sværere med skolerne”, funderer hun.
Man kan hente en digital udgave af bogen gratis på nettet på denne adresse og læse den på en tablet/computer. Desuden kan børnehaver og skoler ved henvendelse til Julia Rolsted Stacey på e-mail juliarolstedstacey7@gmail.com få en trykt udgave.