
En tom tomatkasse kan med de rigtige ideer og en god mængde fantasi blive til en helt ny type boligblok. Og med bølgepap, træpinde og lim kan man udvikle en luksusvilla, ingen har set før. 4.D på Engdalskolen har været på besøg i Gellerup, og lod sig inspirere til nye blandede boligformer og væresteder i bydelen.
Eleverne i 4.D er endnu ikke uddannede arkitekter, men de er Bydetektiver, der kan bruge øjnene og omsætte fantasier til nye ideer.
Som bydetektiv går man rundt i et område og bruger alle sine sanser til at opleve og blive inspireret. Man fornemmer og sanser omgivelserne, får ny viden – og så reflekterer man over det, man har oplevet og bruger sin fantasi til at udvikle nye ideer oven på de eksisterende.
Børnekulturhuset i Aarhus har i en årrække gennemført Bydetektiv-forløb rundt om i Aarhus i samarbejde med kommunens folkeskoler. Denne gang tog arkitekt Sidsel Effersøe og byvandrer Pernille Helberg Stentoft 4.D fra Engdalskolen med rundt i Gellerup.

”Ikke bare en fortælling”
For et par uger siden gik de rundt i bydelen og oplevede området og de store forandringer, der er i gang. Nu lød opgaven at bygge videre på indtrykkene fra den dag. Via tegninger og børnenes egne fotografier blev inspirationen gradvist til helt nye ideer:
Nye typer boliger der kunne supplere de eksisterende. Nye mødesteder hvor beboere og besøgende kan samles. Nye oaser og gaderum. Pernille Helberg Stentoft forklarer:
”Det er ikke bare en fortælling om Gellerup. Vi oplever det selv. Måske genopdager man et område, man kender godt. Måske møder man noget helt nyt og bliver inspireret. De sansninger bliver så via børnenes fantasi til nye konkrete steder, som de skaber af materiale fra området. Det kan både være blade og kviste eller emballage fra Bazar Vest. Man kan bygge af alt.”
Det kan man, ja. Ét sted bliver bølgepap sirligt formet til elementer i en luksusvilla, ingen i Gellerup har set før. Med pool og grill på taget. ”Vi synes, det er kedeligt, hvis der kun er lejligheder i Gellerup”, forklarer pigerne.
Et andet sted bliver oplevelsen af kæmpe-orglet i Gellerup Kirke forvandlet til en vision om et helt nyt tårn i tilknytning til kirken, hvor man kan klatre op og nyde udsigten over hele Brabrand.
Det er også tydeligt, at Haveforeningen Grønærten lige midt i Gellerup har inspireret 4.D. Her er basis for endnu flere mødesteder af den slags, der samler folk og giver dem en anledning til at sættes sig og få en kop kaffe eller en is.
På torsdag d. 14. juni kl. 11.00 kan forældre og andre interesserede besigtige elevernes produktioner ved en udstilling i E&P Huset.
