
Brabrands kultur- og forsamlingshus Gasværket blev skabt for over 20 år siden og er i dag et mødested for mange mennesker i bydelen. Nogle af pionerer fra dengang er stadig engageret i driften af huset. Men nu beder de yngre kræfter om at træde til for at hjælpe med at drive bydelens samlingssted.
Whiskyklub, lystfiskere, foredrag, koncerter og masser af private fester. Det gamle Gasværk – i daglig tale bare Gasværket – huser en mangfoldighed af aktiviteter, der alle har ét til fælles: Det gør huset til et samlingssted for masser af mennesker fra hele 8220 Brabrand.
Mange tænker sikkert, at huset nærmest kører af sig selv. Men i kulisserne sørger en fast skare på 20-30 frivillige for, at der er styr på alle detaljer – fra fondsansøgninger over bookinger og udlevering af nøgler til vedligeholdelse og rengøring.
Mange af de frivillige har været med i masser af år – nogle helt tilbage fra før indvielsen i 2002. Men nu er der brug for nye yngre kræfter, hvis Gasværket fortsat skal kunne drives så problemfrit som nu.
Når Foreningen Det Gamle Gasværk tirsdag d. 23. maj holder generalforsamling, håber den nuværende bestyrelse, at nogle flere vil melde sig til at være med til at drive kulturhuset.
Vores Brabrand har mødt formand Børge Bang og de to bestyrelsesmedlemmer Unn Høje og Ole Zahrtmann til en snak om at være en del af fællesskabet omkring Gasværket.
De taler alle tre begejstret om at være en del af livet omkring Gasværket – og de mange aktiviteter, der foregår her. Eksempelvis fortæller Unn Høje, som er en del af kunstmiljøet i Brabrand om kulturhusets talrige aktiviteter:
”Der er så mange muligheder her på Gasværket. Det er fordi rammerne er så rå. Man bygge næsten hvad som helst op her!”
Åbningsfest i 2002
Bygningen er fra 1912 og fungerede frem til 1979 som gasværk. Da der blev lukket for gassen, brugte Aarhus Kommunes vej- og park-afdeling i nogle år huset til at opbevare maskiner.
Det stod sløjt til med vedligeholdelsen af huset, så det var lidt af en ruin, da kreative folk i Brabrand i slutningen af 1990´erne så nye muligheder i bygningen.
Den lokale teaterforening manglede et sted at være, og da man så sig omkring i Brabrand, var den forladte bygning på Byleddet det mest oplagte bud.
Nogenlunde samtidig lukkede biblioteket i Brabrandhus og flyttede til Gellerup, og der manglede pludselig lokaler til alle mulige aktiviteter i den del af postnummeret.
Foreningen Forsamlingshusets Venner blev stiftet, og et langvarigt forløb med fondsansøgninger og gradvis renovering af bygningen gik i gang. Og i 2002 kunne kultur- og forsamlingshuset Det Gamle Gasværk holde åbningsfest.
Gasværket har skabt fællesskaber – både de små fællesskaber for mennesker, der er interesserede i et bestemt emne, men også større fællesskaber, hvor man arbejder sammen til glæde for en større kreds af både medlemmer og udefrakommende. (Foreningen for Bykultur i Aarhus da Gasværket i 2018 af blev indstillet til prisen Årets Bernhardt)
Børge Bang var en af de lokale folk, der dukkede op til den stiftende generalforsamling i Forsamlingshusets Venner og lod sig overtale til at gå ind i bestyrelsen.
Han har derfor været med hele vejen og er i dag ikke alene formand for Gasværkets bestyrelse men også bestyrelsesmedlem og frivillig i musikforeningen Jazzværket.
”Der var virkelig mange frivillige engageret i renoveringen af huset. Folk som kom lørdag efter lørdag og rensede mursten, brød ned og ryddede op,” husker han.
”Man går altid beriget hjem”
Ole Zahrtmann er som de fleste aktive omkring Gasværket ikke længere på arbejdsmarkedet. Men det var han, da han begyndte at engagere sig i fællesskabet omkring forsamlingshuset.
”Jeg havde lejet Gasværket til min 50 års fødselsdag og var så som mange andre medlem et par år derefter. Så snakkede vi om derhjemme, at vi hellere måtte gå til en genforsamling. Og det skulle vi aldrig have gjort, for det endte med, at jeg blev valgt ind i bestyrelsen,” fortæller han med et lunt smil.
”Og det har jeg på ingen måde fortrudt!”

Unn Høje er som den eneste af de tre i fuld gang på arbejdsmarkedet. Hendes engagement i Gasværket kom via hendes bi-beskæftigelse som kunstner.
”Vi har boet på Hovedgaden siden 1994 og havde i mange år ingen relation til Gasværket. Men som lokal kunstner blev jeg en del af kunstudstillinger i huset,” fortæller hun.
Gradvist blev hun stadig mere involveret i arbejdet omkring udstillingerne, og på et tidspunkt lod hun sig overtale til også at være en del af husets bestyrelse. Og hun glæder sig over at være en del af aktiviteterne på Gasværket.
”Man står aldrig alene med noget. Hvis vi bare kan sprede opgaverne på flere skuldre, er det ingen tung skude at sejle. Man giver bolden op, og så er der altid nogen, der griber den. Der er gode kræfter rundt omkring. Det løfter bare én at være med i det fællesskab, og man går altid beriget hjem,” siger hun, og Børge Bang supplerer:
”Man får på en måde en ekstra familie.”
Forskellige grupper af frivillige
Omkring Gasværket er der gennem årene opstået grupperinger, som klarer forskellige opgaver. Eksempelvis mødes en gruppe af frivillige, som ikke længere har et job at passe, den anden torsdag i måneden til rundstykker og formiddagskaffe – og derefter går de i gang med forefaldende vedligeholdelse og rengøring i og omkring huset.
Også når det gælder aktiviteter, har Gasværket mere eller mindre faste grupper af frivillige. Eksempelvis er musikforeningen Jazzværket en selvstændig forening med egen bestyrelse, mens Kulturgas er en løsere organiseret gruppering, hvor man bare kan melde sig og bidrage med det, man kan.

En af Gasværkets solide succes´er er de jævnlige naturvidenskabelige foredrag, der video-streames direkte fra Aarhus Universitet. Hver gang møder omkring 50 tilhørere op. Bag det arrangement står en sammensat gruppe af frivillige, hvoraf nogle er med i bestyrelsen, mens andre kun er en del af de aktiviteter.
Ud over Gasværkets eget liv sørger husets bestyrelse i øvrigt også for det praktiske arbejde med at producere og udgive programmet for Brabrand Kulturuge, der hvert år afholdes midt i september.
”Det er jo bydelens hus”
Bygningen ejes fortsat af Aarhus Kommune, og foreningen Det Gamle Gasværk betaler ca. 135.000 kr. om året i husleje til Teknik og Miljø. Indtægterne hentes via udlejningen. Det er især udlejning til private fester, der sikrer økonomien.
Dilemmaet for bestyrelsen er, at den nødvendige udlejning til private forhindrer, at der især i weekenderne kan være flere åbne arrangementer. Derfor arbejder bestyrelsen fortsat på at få sænket huslejen.
”Når det kommer til stykket, er det jo bydelens hus. Fordi vi er en forening, er det medlemmerne, der bestemmer, hvordan Gasværket skal udvikle sig,” understreger Børge Bang.
Det er dette udviklingsarbejde, den nuværende bestyrelse gerne vil have flere og yngre kræfter med i:
”Vi er nødt til at være realistiske nok til at erkende, at de fleste af os nok er en del af ”det grå guld”. Jeg bliver selv 77 i år. Jeg synes ikke selv, det er en høj alder, men det bliver jo ikke ved at gå på den måde,” siger Børge Bang med et skævt smil.
Foreningen Det Gamle Gasværk holder generalforsamling på Gasværket tirsdag d. 23. maj kl. 19.00. Alle er velkomne.