Bit Boel Buhl har i 11 år været ansat som kirke- og kulturmedarbejder i Gellerup Kirke. Hun koordinerer kirkens sociale arrangementer for danskere såvel som internationale beboere i området. For det er netop mødet mellem forskellige mennesker, som driver hende.
Det lå ikke umiddelbart i kortene at Bit Boel Buhl skulle fejre 10-års jubilæum som kirke- og kulturmedarbejder i Gellerup Kirke:
”Overhovedet ikke! Jeg havde aldrig tænkt, jeg skulle arbejde i en kirke. Jeg var frygtelig religiøst blufærdig og tænkte, at det var en privat sag”.
Da hun begyndte i sin nuværende stilling for 11 år siden, var det derfor med en forventning om, at hun på et eller andet tidspunkt ville ”ramme loftet for, hvornår noget blev for pinligt”:
”Men det har jeg så ikke gjort endnu”, griner Bit Boel Buhl.
Kirkens danske og internationale socialarbejder
Bit Boel Buhl er med egne ord Gellerup Kirkes socialarbejder eller diakon. Hun står blandt andet for babysalmesang, konfirmandforberedelse for udviklingshæmmede, sogneeftermiddage med ældre og så koordinerer hun en del de mange frivillige blot at nævne nogle få arbejdsopgaver.
Og så er der hele den internationale side af Bit Boel Buhls arbejde med International Café og International Aften. Sidstnævnte har kørt i mere end 30 år og består af seks årlige fester, som fungerer, som fungerer som et mødested mellem danskere og folk fra resten af verden.
”Den internationale del er noget, jeg sætter rigtig højt i mit arbejde, fordi jeg synes, det er dét Gellerup Kirke også er”.
I Gellerup er cirka 23 procent medlem af Folkekirken, mens det på landsplan er 74 procent. Dermed er den kristne befolkning en minoritet i sognet, og det afspejles i kirkens sociale arbejde, hvor integration, fællesskab og samarbejde er i højsædet:
”Kirkens to store opgaver er dels at være kirke indadtil for menigheden, der bruger kirken som kirke, men det er også at være en god nabo. Og i Gellerup betyder det jo at samarbejde med folk i lokalområdet, som også har en anden tro. De muslimer, jeg møder i mit arbejde har ikke et problem med, at jeg har et ståsted som kristen. Dybest set er de måske mere forvirrede over, hvis man kan vælge ikke at tro på noget”, siger Bit Boel Buhl.
Medmenneskelige værdier i centrum
”Mødet mellem mennesker, det tror jeg aldrig, jeg bliver mæt af. Det er min benzin.”
Sådan beskriver Bit Boel Buhl, hvad der driver hende i hendes arbejde. Inden hun kom til Gellerup Kirke, havde hun blandt andet arbejdet 16 år som skolelærer på Frydenlundskolen i vestbyen som lukkede sammen med Nordgaardsskolen.
”Jeg var i vestbyen og kom så ind til midtbyen, men jeg savnede simpelthen vestbyen. Noget af det jeg synes var fedt ved at være lærer på Frydenlund, det var; at hvis du kunne komme til tiden, hvis du kunne tale ordentligt og hvis du kunne overholde dine aftaler, så var du en god elev. Sådan nogle helt fundamentalt gode menneskelige egenskaber havde afgørende betydning”.
Og nogle af de ting hun savnede i midtbyen, fandt hun igen, da hun kom til Gellerup Kirke:
”Dybest set oplever jeg lidt Gellerup som en landsby. Der er en nærhed i Gellerup, hvor man nemt kan etablere samarbejder og få ting til at ske, og jeg har en oplevelse af at møde positive mennesker på min vej”.
Siden hun var ganske ung, har hun været optaget af tro, og hvad det er, der driver mennesker, og i Gellerup Kirke er det blevet en del af hendes faglighed, som nok også vil følge hende den dag, hun går på pension:
”Jeg kunne godt se mig selv som frivillig her en dag. Jeg tænker, det er svært at slippe Gellerup.”
Bit Boel Buhl kunne fejre 10-års jubilæum i Gellerup Kirke d. 29. august 2020, men på grund af Covid-19 blev fejringen udskudt et år.