Stemningen i Gellerup og Toveshøj er trykket, og mange beboere har efter de seneste politiske udmeldinger mistet troen på, at der venter dem en god fremtid i det udsatte boligområde, fortæller Abdinasir Jama, som er formand for Brabrand Boligforenings afdelingsbestyrelse i Gellerupparken. Han opfordrer politikerne i byrådet til at gå i dialog med lokalområdet.
Gennem de sidste par år har Abdinasir Jama i Gellerup indtaget en vigtig rolle som brobygger – som den der opfordrede til samarbejde og fortsat tillidsskabende arbejde mellem Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune på den ene side og skeptiske grupper af beboere på den anden side.
Han er dog på vej til at miste modet oven på de seneste politiske beslutninger blandt andet nedrivninger af boligblokke i udsatte boligområder som Gellerup og Toveshøj.
Senest meddelte boligminister Ole Birk Olesen i sidste uge, at politikerne i Aarhus har lov til at trumfe nedrivninger og andre gennemgribende beslutninger igennem hen over hovedet på Brabrand Boligforening og beboerne i Gellerup og Toveshøj.
Abdinasir Jama appellerer dog fortsat til, at områdets fremtid afgøres ved forhandlinger, i stedet for at politikerne i Aarhus gennemtrumfer deres plan:
”Hvis byrådet mener, at man kan lave alle de her forandringer uden at samarbejde med Brabrand Boligforening, beboerne eller os beboerrepræsentanter, må de gøre det. Men vi ved alle, at det går ikke. Det er meget vigtigt, at vi nu får en dialog, hvor vi ikke undergraver hinanden.”
”Min indsats har været nytteløs”
Han forstår ikke, at politikerne i Aarhus Byråd presser så hårdt på for at få gennemført en plan, der blandt andet betyder, at 600 familier skal flytte væk fra lokalområdet.
”Alle kan se, at der er en positiv udvikling i gang i Gellerup. Men den går åbenbart ikke hurtigt nok. Hvorfor kan politikerne ikke vente? Og hvorfor er Aarhus den eneste kommune i Danmark, der vil gå så drastisk til værks”, spørger han.
”Nu er lokalområdet blevet nulstillet, og min og andres indsats her de seneste år har været nytteløs. Vi har forsøgt at opbygge en tillid og tro på at det nytter at bidrage til udviklingen af lokalområdet. Men nu er de folk, der bor her, reduceret til ghettofolk. En stor del af dem vil blive tvunget til at flytte til Tranbjerg og andre steder. Tror du, de bliver budt velkommen dér”, spørger han og ligner én, der kender svaret.
Forvirring over forskellige udmeldinger
Regeringen kræver, at de udsatte boligområder inden 2030 reducerer andelen af almene boliger til 40% af det samlede antal boliger. Politikerne i Aarhus mener, at der skal nedrives yderligere ni boligblokke i Gellerup og Toveshøj, hvilket svarer til 600 almene boliger.
Omvendt har Brabrand Boligforening efter en workshop med inviterede arkitekter og andre eksperter meldt ud, at kravet kan opfyldes med langt færre nedrivninger.
”Folk er forvirrede over de forskellige udmeldinger. De forstår ikke, at eksperternes vurderinger ikke bliver brugt at politikerne. Det skaber en ekstra utryghed, og viser efter mange beboeres mening, at byrådspolitikerne er ude efter os her i Gellerup og Toveshøj”, siger Abdinasir Jama.
Helhedsplanen var accepteret
Han oplever, at deltagelsen i forskellige møder og aktiviteter i Gellerup-området er faldet siden den politiske udmelding i juni, og han ser en opgivende holdning hos mange beboere.
”Vi har ellers haft en positiv udvikling i gang her i lokalområdet, og folk har troet på den og bakket op om den. Helhedsplanen var accepteret og anerkendt af både de unge og ældre. De sidste tre år har forandringerne i området haft en voksende opbakning, og det var samtidig tydeligt, at Brabrand Boligforening havde et godt samarbejde med Aarhus Kommune.”
Et eksempel er trygheden i Gellerup. Der er trygt at bo – men stadig med plads til forbedring, mener Abdinasir Jama For eksempel bør man for alt i verden undgå, at drenge fra lokalområdet rekrutteres til bander. Og en anden problemstilling, der skaber utryghed i området er et stigende antal ”kamphunde”.
”Men flere forskere har påvist, at udviklingen i Gellerup-området har været i bedring. Der er blevet skabt tillid blandt beboerne.”
Gravearbejde skabte utryghed
Blandt andet mener Abdinasir Jama, at de år-lange byggerier i lokalområdet har betydet, at beboernes hverdag har været påvirket meget af omdannelsen af området. Gravearbejde, dybe huller i jorden, fjernede hegn og trapper har gjort det utrygt at sende børnene ud at lege. Der har manglet udendørs områder til grill og havefest.
”Man har fået at vide, at det ville tage 10 år at forandre området. Og nu, hvor vi nærmer os målet, får vi så at vide, at 1000 af beboerne, som har stået alt det igennem, ikke får lov at opleve, at det bliver færdigt”.
Hvem er det, der skal flytte?
Abdinasir Jama overvejer, om han og familien skal flytte fra Gellerup, sådan at andre, som har mere behov for hjælp, kan få den i det område, hvor de føler sig mest trygge.
Han forklarer, at der bag overvejelsen ligger et ønske om at prøve at forstå politikernes plan. Er det de mest sårbare eller de mest ressourcestærke, man ønsker skal blive tilbage i området?
”Jeg har prøvet at få den aftale til at give mening. Og det giver absolut ingen mening, hvis de mennesker, der har mest brug for hjælp, skal flytte ud, hvor de bliver endnu mere isolerede. Det giver kun mening, hvis det er folk med ressourcer og jobs, som skal flytte væk fra Gellerup!”