Arkitektskolen i Aarhus melder sig nu også i koret af stemmer, som fraråder nedrivning af en del af City Vest. Skolens undervisere og forskere mener, at indkøbscentret i sin nuværende form kan blive et afgørende element i udviklingen af en selvstændig bydels-identitet i Brabrand.
”At funktionen forsvinder fra huset er én ting. At anvende en brug-og-smid-væk-tilgang til byudvikling er noget andet. Vi mener, at planlægningsmyndigheden har en forpligtelse til at tænke værdibaseret og langsigtet – også ud over en bygningsejers forretningsmodel og umiddelbare interesser.”
Sådan lyder den kontante opfordring til Aarhus Kommune fra Arkitektskolen i Aarhus, der som mange andre har engageret sig i City Vests fremtid.
Tirsdag var sidste frist for at indsende høringssvar til debatoplægget om omdannelse og delvis nedrivning af det tidligere indkøbscenter. Aarhus Kommune har modtaget 50 høringssvar, der alle kan læses på kommunens høringsportal.
De fleste af høringssvarene går imod ønsket fra City Vests nye ejer, A. Enggaard A/S, om at nedrive to tredjedele af bygningen for i stedet at bygge boliger på grunden. Blandt de mest passionerede stemmer er Arkitektskolen i Aarhus, der i kraftige vendinger anbefaler Aarhus Kommune at lægge op til at genanvende bygningen:
“Aarhus Kommune vil kunne vise et forbilledligt eksempel ved at gå mod bølgen af nedrivninger og vise, at løsningen også kan findes i bevaring, transformation og omdannelser af eksisterende bygninger,” skriver professor Tom Nielsen og adjunkterne Nina Ventzel Riis og Sidse Martens Gudmand-Høyer på vegne af Arkitektskolen.
De understreger, at forskningen viser, at bevaring og genanvendelse af eksisterende bygninger er en mere co2-venlig løsning frem for at rive ned og bygge nyt. Nedrivning vil ikke kunne retfærdiggøres ud fra et bæredygtighedsperspektiv, mener de.
Et Brabrand som særligt bycentrum
Arkitektskolens undervisere og forskere argumenterer desuden for, at City Vest i sin nuværende form har potentiale til at fungere som et afgørende forbindelsesled både lokalt i Gellerup, mellem Gellerup og de omgivende kvarterer og regionalt mellem Brabrand og det øvrige Aarhus.
Det vil kunne forstærke udviklingen af Brabrand/Gellerup som et nyt bycentrum med sin egen identitet:
”Med enklere tiltag end nedrivning kan City Vest styrkes som et vigtigt bydelscenter og ramme om kollektive by-funktioner i tæt sammenhæng med Bygaden (Karen Blixens Boulevard, red.), Fredspladsen og Kollektivhuset. Det er vigtigt, fordi det kan understøtte udviklingen af Aarhus til at være en storby med flere centre end et,” skriver de.
”Brabrand/Gellerup er allerede igennem de store investeringer, der er lavet der, i kraft af dets placering i by-landskabet og i kraft af den fornuftige prioritering af den skinnebårne offentlige trafik med letbane og ny Brabrand station godt i gang med at blive udviklet til sådan et bycentrum med egen identitet.”
”Det lå også i de oprindelige planer men var tænkt alt for tidligt og uden en infrastruktur-planlægning, der understøttede det.”
Et anker i omdannelsen af Gellerup
Desuden mener de, at det er vigtigt at fastholde centret som et vigtigt anker i forhold til den planlagte bygade, Karen Blixens Boulevard. De mener, at netop det allerede ligger i intentionen i den første helhedsplan for Gellerup:
”Der synes ikke at være noget til hinder for, at en dygtig bearbejdning af det eksisterende byggeri kan sikre City Vest som den ankerfunktion, centret blev tiltænkt i dispositionsplanen for omdannelsen af Gellerup fra 2011,” skriver de i oplægget fra Arkitektskolen:
”Hvis området primært omdannes til boligområde, vil dette grundlæggende forskyde de oprindelige planintentioner for omdannelsen af Gellerup.”
De mener samtidig at visionen om ”den blandede by”, ikke alene handler om Gellerup-området men skal ses som ”et samspil med hele det vestlige Aarhus, som allerede er kraftigt domineret af boliger”.
Arkitektonisk og kulturhistorisk værdi
Som et tredje argument for en bevarelse af bygningen mener de tre skribenter, at den har arkitektonisk og kulturhistorisk værdi:
”Der er i sjælden grad arbejdet med dagslys i det system af overdækkede gader og pladser, der forbinder centrets bygninger,” skriver de blandt andet.
Desuden vurderer de, at tilpasningen til det skrånende terræn for at sikre udsynet for de bagvedliggende boligblokke mod Brabrand Sø er et eksempel på hensigtsmæssig landskabsarkitektonisk tilgang i Gellerup.
”Opførelsen af et eller flere højhuse vil modarbejde dette landskabs-arkitektoniske greb,” skriver de og henviser ligeledes til, at den nuværende bygning er tænkt sammen med det tidligere kultur-og aktivitetscenter, der nu er kendt som KollektivByen og Fredspladsen.
”Vi håber, at kommunen vil tage ovenstående perspektiver i betragtning i den videre planlægning af omdannelsen af City Vest. Bevarelse og genanvendelse bør være førsteprioritet, og centrets potentiale som centralt knudepunkt i Gellerup bør udforskes nærmere,” slutter de høringssvaret.