21-årige Ahmad Ali er en glad ung mand. Han har fået en læreplads – og så i anlægsbranchen, hvor tonen kan være rigtig barsk. Personlige angreb som nogle ville kalde racistiske, var lige ved at få ham til at give op, men den lokale ledelse i entreprenørvirksomheden Arkil tog fat i problemerne og fik det stoppet.
Man tænker umiddelbart, at de to personer på billedet ikke har meget til fælles. Ahmad Ali, 21 år og vokset op i Gellerup. Og Rico Sejr Nielsen, 49, med snart 25 år i entreprenørvirksomheden Arkil, hvor han er formand.
Men når man hører den ligefremme tone og rå hjertelighed i mellem dem, kan man mærke, at de er tættere på hinanden end man umiddelbart skulle tro. De har nu gået op og ned ad hinanden i Byparken i Gellerup i knapt et år og kender hinanden ganske godt nu:
”Mange er nok tilbøjelig til at have fordomme om folk herude i området, men når man lærer Ahmad at kende, gør han jo et andet indtryk, end mange måske ville forvente. Han er altid i godt humør og møder frisk og til tiden. Vi havde Ahmad på prøve, og det viste sig, at han både var ihærdig og havde gå-på-mod. Så der var ingen tvivl om, at vi ville ansætte ham.”
Det siger Rico Sejr Nielsen, som det sidste halvandet år har ledet anlægsarbejdet i den nye bypark i Gellerup. Arkil har stået for alt det grove forberedende arbejde til byparken. Desuden er han blevet en slags mentor for Ahmad. Arkil har nu tilbudt ham en læreplads.
Den dag det hele blev for meget
”Du får det hårdt, når du er sort…”
Ahmad Ali siger ordene med et skævt smil. Den første tid i anlægsbranchen har ikke været let. Tonen kan både i skurvognen og ude på pladsen være hård. Han nævner flere episoder, der har været ved at få ham til at miste modet.
Flere gange havde han fået at vide, at en person med en hudfarve som hans godt kunne forsvinde fra området – eller måske helt ud af landet. Men en dag blev det for meget. En person, som ikke var ansat i Arkil, men som han kendte og ikke havde noget udestående med, kom kørende forbi, stoppede, rullede vinduet ned og råbte ”I skulle satme´ bare skydes alle sammen…” suppleret med flere andre bemærkninger i samme stil.
Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Han gik ned mod skurvognen for at sige op. Undervejs mødte han to Arkil-ansatte, der opfordrede ham til ikke at lade sig kue. Da han nævnte episoden for Rico Sejr Nielsen, fik han også fuld opbakning og lovning på, at den slags adfærd ikke ville blive tolereret. Overrasket over opbakningen opgav han tanken om at sige op.
”Det var dejligt at få opbakningen. Jeg havde ikke regnet med det. Jeg tænkte, at de ville sige, at ham perkeren dér, det kunne være lige meget med ham.”
”Vi tolererer ikke racisme”
Rico Sejr Nielsen erkender, at der har været situationer, hvor der er blevet gået over grænsen.
”Den her branche er nok lidt hårdere end de fleste andre. Det er nok ikke lige som at være i et kontormiljø. Jeg oplevede også en hård tone, da jeg startede her. Laver man en lille fejl, så får man det også at vide. Men vi tolererer ikke racisme eller mobning.”
Efter episoden, der fik Ahmad til at ville sige op, tog Arkils lokale ledelse hånd om sagen. Og den pågældende medarbejder, som Arkil havde hyret fra et andet firma, arbejder ikke i området mere.
Noget andet når det bliver sagt af en “dansker”
Ahmad Ali er af palæstinensisk oprindelse, men har boet i Gellerup hele sit liv. Han manglede som så mange andre i området et job. Han sigtede egentlig mod at blive industrioperatør, men da der opstod en mulighed hos entreprenørvirksomheden Arkil, sagde han ja.
”Det ville måske være et fysisk lettere arbejde at være industrioperatør, men tiden går bare meget hurtigere her. Jeg vil hellere bruge min krop end sidde ved en computer. Og så kan jeg godt li´ samværet med kollegerne her.”
Men han erkender, at tonen i skurvognen var noget af et chok for ham.
”Jeg er vant til, at vi blandt kammeraterne snakker ret hårdt til hinanden. Men det er bare noget andet, når det er en ”dansker”, der siger det. Det er meget lettere at tage imod det, når det er en af sine egne”, forklarer Ahmad.
Sjov og ballade skaber en god kemi
”Men kemien imellem os er meget bedre nu. Nu ved jeg, at de mobber alle sammen hinanden. Det er en del af kulturen. Jeg gør det samme nu. Jeg har ikke arbejdet sammen med etniske danskere før, og jeg har lært en masse. Og jeg tror også, de har lært noget af mig.”
For eksempel har de gæve anlægsfolk fået smag for en god rullekebab. Ahmad har flere gange sørget for at hente frokost til sjakket i Bazar Vest.
”Det er mere sjov og ballade nu. Når man mødes ude i området, stopper man lige i nogle minutter og snakker lidt. Det skaber en god kemi og man arbejder bedre sammen”, forklarer Ahmad.
13. august begynder han på Aarhus Tech, hvor han skal lære alt, hvad der er værd at vide om kloak, belægning og hvad man ellers skal kunne for at blive anlægsstruktør.