
Gellerupparkens afdelingsbestyrelse kritiserer Brabrand Boligforenings behandling af de tilbageværende beboere i de nedrivningsdømte blokke. Men direktør i boligforeningen, Kristian Würtz, svarer, at de beboere, som har valgt at blive boende, må været forberedt på særlige gener.
Smadrede ruder der ikke bliver dækket af. Manglende lys ved indgangen til blokkene. Hoveddøre der rives af til de øvrige lejligheder.
Det er alt andet end hyggeligt at være blandt de få, som er blevet boende i de boligblokke, som Aarhus Kommune har besluttet at rive ned.
Det gælder et mindre antal familier, som har gjort indsigelse mod Brabrand Boligforenings opsigelse og nægter at flytte, mens de venter på, at Boligretten kan afgøre tvisten.

Gellerupparkens afdelingsbestyrelse mener, at de tilbageværende beboere behandles ekstraordinært dårligt, og formand Helle Hansen sendte onsdag en mail til Brabrand Boligforenings repræsentantskab med kritik af boligforeningens behandling af familierne, der har gjort indsigelse og bliver boende.
“Som formand for Gellerupparkens afdelingsbestyrelse, og dermed beboernes repræsentant, mener jeg, at der foregår stærkt kritisable ting, som rammer beboerne, der har brugt deres ret til at gøre indsigelse mod opsigelsen i forbindelse med gennemførelsen af udviklingsplanen,” skriver hun.
Helle Hansen nævner en række eksempler på de forhold, de tilbageværende beboere oplever, og beder om repræsentantskabets stillingtagen.
”Alt ser hærget ud”
Hun nævner et helt aktuelt eksempel, hvor nedrivningsfirmaet Kingos medarbejdere onsdag formiddag gik i gang med at rive hoveddørene af ind til alle tomme lejligheder i opgangen til Inger Christensens Gade 39 i en af de nedrivningsdømte blokke – bortset fra anden sal, hvor der bor en familie, som gjort indsigelse.
”Det vil sige, at familien nu skal gå op ad trappen til synet af en opgang, hvor alt ser hærget ud. Nedrivningsfirmaet er i gang med lignende opgave i andre opgange, hvor der stadig er beboere (som alle betaler fuld husleje for at bo i deres lejligheder). Jeg kunne komme med mange grimme eksempler på, hvordan beboerne i de nedrivningstruede blokke bliver behandlet,” skriver Helle Hansen.
I en opgang i nummer 33 har en rude i indgangspartiet siden starten af november været smadret. Og dørpumpen ind til opgangen er i stykker, så når det blæser, står en kold vind ind i opgangen og op i familiens lejlighed.

Må beskytte projektets økonomi
Vores Brabrand har forelagt den nævnte eksempler for direktør for Brabrand Boligforening, Kristian Würtz.
Når det gælder dørene, der nu fjernes i den opgang på Inger Christensens Gade, hvor der stadig bor en familie, mener han, at generne for familien er beklagelige men uundgåelige.
”I nedbrydnings- og saneringsarbejdet i de blokke, der skal rives ned, har vi i første omgang holdt os fra de opgange, hvor der stadig er beboere. Men da entreprenøren inden for overskuelig fremtid løber tør for arbejde, har vi for at sikre fredrift i projektet besluttet, også at lade dem gå i gang med opgaver i de resterende opgange,” siger Kristian Würtz.
”Jeg anerkender, at det kan være rigtig træls for de tilbageværende beboere. Men vi gør det for at beskytte projektets økonomi – eller beboernes økonomi, for det er i sidste ende dem, der finansierer udviklingsplanen. Og så har vi jo en pligt til at gennemføre de politiske beslutninger, der er en del af udviklingsplanen for Gellerupparken,” tilføjer direktøren.
”Det skal selvfølgelig ske under hensyn til de resterende lejemål. Men det kan ikke undgås, at arbejdet vil betyde gener for dem,” siger han.

Driftsfolk uddelte lommelygter
Afdelingsformand Helle Hansen skriver i sin henvendelse til boligforeningens repræsentantskab, at hun tilbage i november har gjort opmærksom på den nævnte smadrede rude i opgangen på Inger Christensens Gade 39.
Hun fortæller, at hun kort før jul af direktionen fik juletravlhed som forklaring på, at der stadig ikke var sat afdækningsplader for de smadrede vinduer.
Dags dato, hvor det igen er snestorm udenfor, ja der er der fortsat ikke sat afdækningsplader for de smadrede vinduer,” siger hun og nævner endnu et eksempel:
”To familier, der har gjort indsigelse i en blok på Lottesvej, har hen over julen måtte famle sig frem, når de skal hjem. Fordi lyset i lygtepælene på bagsiden af blokken, som er eneste adgangsvej til opgangen, er blevet slået fra af nedrivningsfirmaet.”
”Familierne får 19. december overbragt lommelygter af driften, efter at klagen over det manglende lys blev indrapporteret. Jeg skrev og spurgte direktionen, om det var en joke?”
Kan ikke forvente samme standard
Først torsdag den 28. december kunne familierne igen se, hvor de gik, når de skulle hen til deres opgang. Da blev der lagt en ti meter lang lyskæde på jorden bag blokken.
”Og sådan kunne jeg remse et par sider mere op med dårlig behandling af beboerne i de nedrivningstruede blokken. Så der er helt klart plads til forbedringer, Brabrand Boligforening,” fastholder hun.
Brabrand Boligforenings direktør, Kristian Würtz, ønsker ikke at gå ind i de konkrete sager – ”men generelt vil jeg sige, at vi selvfølgelig agter at leve op til forpligtelserne til, at folk kan blive boende, mens de retstvister der er i gang kan blive afgjort.”
”Vi kommer til løbende at sørge for at holde de tilbageværende lejemål i en rimelig stand. Men selvfølgelig skal vi også tage hensyn til, at der er tale om ejendomme, der står over for nedrivning. Man kan som beboer her ikke forvente den samme standard som normalt,” siger boligforeningens direktør.