Privat hjemmepleje er ikke den letteste branche at vælge som iværksætter. Men Abir Arja er en modig kvinde med klare ideer om de værdier og den kvalitet, hun kan tilbyde de borgere, som ønsker hjælp af hendes pleje-virksomhed, Kærfuld.
”De tilbød mig fastansættelse i hjemmeplejen, men jeg svarede, at jeg ikke manglede arbejde – jeg ville gerne gøre en større forskel.”
Abir Arja sænker tempoet i sit engagerede kropssprog og som for at understrege en vigtig pointe. Hun har tydeligvis ikke stiftet virksomheden Kærfuld i håbet om at tjene mange penge. At starte egen privat plejevirksomhed er en lang og sej proces, hvor borgerne først nu efter to års forløb for alvor begynder at ringe.
Hun har sit udgangspunkt i Favrskov Kommune, men har nu rykket sit kontor til KollektivByen på Gudrunsvej 78, hvor hun er flyttet ind sammen med en række andre mindre virksomheder.
Kærfuld har foreløbig cirka 12 medarbejdere, hovedsagelig med anden oprindelse end dansk. Og hun er klar til at ansætte endnu flere og har etableret et samarbejde med jobcentret og kommunens jobkonsulenter om mulige ansættelser.
”Mange spørger, hvorfor alle mine medarbejdere er udlændinge, og tænker måske at det er et bevidst valg. Men det er det ikke. Hvis de er gode nok og vil stå inde for den samme pleje, som jeg står for, så får de chancen. Så stoler jeg på dem.”
”Alle er velkomne. Skriv eller ring, så tager vi en samtale. Hvis det er ufaglærte med lyst til at komme ind i branchen, skal jeg nok introducere dem til jobbet. Forhåbentlig kan det blive vejen til, at de tager en uddannelse på Sosu-skolen.”
“Hver person har sin egen livshistorie”
Som borger har man frit valg, når det gælder hjemmepleje, og Aarhus Kommune har godkendt i alt tre virksomheder til at levere sygepleje, rengøring og andre opgaver i hjemmet.
Når borgerne ønsker en anden løsning end det kommunale tilbud, kan borgerkonsulenter og visitatorer henvise dem til de godkendte private firmaer. Ud over Kærfuld er der i Aarhus Kommune Sundplejen Aarhus og Svane Pleje, efter at Berits Hjemmepleje fik påbud om at indstille virksomheden.
”Hver person har sin egen livshistorie, og der kan være mange årsager til, at man vælger et privat firma. Vi skal ikke forsøge at opdrage på ældre mennesker, men må tilpasse os og løse opgaven, så godt vi kan,” siger Abir Arja.
Brænder for at hjælpe det enkelte menneske
Det har været en lang rejse. Hun blev uddannet sygeplejerske i Horsens i 2014 og har siden blandt andet arbejdet på Hammel Neurocenter samt haft en længere periode for et vikarbureau.
I 2019 tog hun mod til sig og stiftede sin egen virksomhed, Kærfuld, der tilbyder
sygepleje, rengøring, og anden form for praktisk hjælp. Hendes udgangspunkt er at lytte til borgerne og løse opgaverne på den bedste og mest fleksible måde: ”Bare ring til os, så finder vi en løsning”, lover hun på hjemmesiden.
Abir Arja fortæller dedikeret om sine visioner for en virksomhed, hvor alle hendes medarbejdere brænder for at hjælpe det enkelte menneske med de opgaver, personen ønsker at få løst.
”Vores kunder er sårbare, svage og syge borgere, som har brug for hjælp. Vi bruger lang tid på at tale med dem og deres pårørende. Det er jo vigtigt, at vi har et godt samarbejde med de pårørende.”
Besøg på hestemarked med kost og fejeblad
Kærfuld blev forholdsvis hurtigt efter etableringen i 2019 godkendt af Favrskov Kommune og opnåede i maj 2021 også godkendelse i Aarhus Kommune. Hun lægger ikke skjul på, at hun med udenlandsk baggrund føler, at hun skal arbejde ekstra hårdt for at bevise, at hun er dygtig nok.
”De to første år har været vanskelige. Jeg har faktisk tjent meget mindre, end jeg gjorde, da jeg arbejdede som vikar.”
Selvom hun altså nu er godkendt af de to kommuner, er der ingen garanti for, at kunderne strømmer til. Hun lægger ikke skjul på, at det har været en vanskelig start, men nu kan hun mærke, at hun får flere henvendelser, først og fremmest via anbefalinger fra andre.
Hun ved, at det er vigtigt, at hun viser sig i hverdagslivet og deltog i efteråret i et hestemarked i Hammel med kost og fejeblad og tilbød kaffe til de voksne og slikkepinde til børnene. Det var et godt sted at møde en masse mennesker, og langt de fleste var glade og positive, fortæller hun.
”Folk spørger rundt i deres netværk, når de skal finde privat hjemmehjælp. Og jeg kan høre, at mine patienter er begyndt at tale om mig, og flere i deres omgangskreds er begyndt at kende mig. Der er ikke en voldsom tilgang, men det begynder at blive bedre.”
Individuelle udfordringer
Abir Arja beskriver sig selv som et globalt menneske. Hun er født i Libanon, har rejst næsten hele verden rundt og samarbejder løbende med mange forskellige nationaliteter.
”Jeg læser meget og elsker at lære noget nyt hver dag. Jeg prøver at inspirere mine medarbejdere til at være lige så åbne over for nye udfordringer.”
Hun fortæller om at arbejde under foranderlige og vanskelige vilkår, hvor der konstant er behov for at tænke ud af boksen og finde den bedste løsning på meget individuelle udfordringer.
Hun fortæller om sine første klienter, der var svære for kommunen at håndtere, blandt andet fordi, de ikke kunne tale dansk. Her var det nødvendigt at bruge Google Translate for overhovedet at kunne kommunikere.
”Vi er rutinemennesker, og det kan være svært, når man ikke taler samme sprog. Men vi grinte meget, mens vi forsøgte at forstå hinanden. Det var jo ikke altid, at Google Translate oversatte 100 procent rigtigt. Men vi fandt ud af det,” smiler hun.
”Dine medarbejdere er farverige”
Hun har oplevet, at der i Aarhus er lidt større skepsis end Favrskov Kommune, når det gælder plejepersonale med en anden baggrund end dansk:
”I Favrskov har jeg oplevet, at de fleste borgere er nysgerrige og ikke bange for at møde andre kulturer. ”Dine medarbejdere er farverige,” siger de til mig.”
”Når folk ringer, er noget af det første, de spørger til, om mine medarbejdere taler dansk. Og ja, der er ingen, som er ansat hos mig, som ikke forstår dansk. Men selvfølgelig er der nogen, som taler med mere dialekt end andre.”
Hun fortæller om en medarbejder, som er kommet til Danmark som voksen og endnu ikke taler helt forståeligt dansk. Hun havde fået talrige afslag på jobansøgninger, inden de to mødtes i børnehaven, hvor de begge havde børn. Og nu er hun en meget vellidt medarbejder i Kærfuld.
”Man behøver ikke at være bachelor i dansk for at gøre rent. Og de borgere, hun kommer hos, elsker hende. Nogen skal give hende lov til at tjene sine egne penge.”