City Vest, Jaka-fabrikken, Høiriisparken, Helheden, Karen Blixen-kvarteret… I 8220 Brabrand står der ”A. Enggaard” på de fleste større udviklingsprojekter i øjeblikket. Entreprenørvirksomheden kunne fornylig fejre 20 års jubilæum i Aarhus.
Siden 2017 har der stået ”A. Enggaard” på en række af de store byggeprojekter i 8220 Brabrand. Da spaden blev sat i jorden på det, man dengang kaldte Tulip-grunden, var A. Enggaard pludselig et navn, der var på manges læber – blandt andet i forventning om, hvad den tidligere konservesfabrik kunne omdannes til.
”Da vi købte grunden, syntes vi, at det er et spændende område, hvor det kunne være sjovt at bevare noget af det gamle og bruge det på en måde, der giver området andet indhold end blot boliger, og som gør området til et mere attraktivt sted at bo,” sagde direktør i A. Enggaard, Asger Enggaard til Stiften.
”Målet er at skabe et aktivt fælleshus med gode faciliteter i form af for eksempel værksteder. Et sted, hvor beboere kan lære hinanden at kende, og der kan opstå fællesskaber.”
Siden skød et helt nyt boligkvarter, Høiriisparken, op omkring den slidte fabriksbygning, mens mange – især de nye beboere i kvarteret – med stigende utålmodighed ventede på, hvad der skulle ske med bygningen, der efterhånden blev sendt som Jaka-fabrikken.
Et andet stort projekt for A. Enggaard er indkøbscentret City Vest. Entreprenørvirksomheden håber at få lov til at nedrive en del af centret og bygge boliger på grunden, men også her forestår en række forhandlinger med Aarhus Kommune.
”Vi vil gerne nedtage den sydlige del af bygningerne og etablere et bredt udvalg af boliger – det vil sige familieboliger, ungdomsboliger og seniorboliger. På den måde kan vi bidrage til at skabe et boligområde, hvor man kan bo, uanset om man er barn, ung, voksen eller gammel,” har afdelingschef Jens Skinnebach fortalt til Vores Brabrand.
Når det kommer til udviklingen af Gellerup, er A. Enggaard ligeledes en stor spiller. I samspil med pensionskassen PKA har virksomheden købt og har option på betydelige arealer og står for opførelsen af helt nye bykvarterer. A. Enggaard har ligeledes stået for markante byggerier som Aarhus Kommunes kontorhus Blixens.
”Vi begyndte at interessere os for Gellerup, da vi så den meget ambitiøse helhedsplan. Og da vi så, at den faktisk blev realiseret, trådte vi i operationelt mode. Vi er jo kommercielle – ingen tvivl om det – men vi vil også godt være med til at sætte vores præg på den del af byen med de værdier og holdninger vi har,” har Jens Skinnebach sagt i denne artikel.
Det begyndte med Musikhuset
Det var en større udvidelse af Musikhuset Aarhus, der for alvor satte skub i A. Enggaard i landets næststørste by, da virksomheden i 2004 besluttede at etablere sig med en mindre afdeling i Aarhus.
Virksomheden, der på daværende tidspunkt primært havde aktiviteter i Aalborg-området, bød kort efter etableringen ind på en større udvidelse af Musikhuset, og den opgave blev vundet af den nytilkomne entreprenør.
Opgaven gav et stort rygstød til etableringen i byen, og sidenhen har A. Enggaard stået bag en lang række markante byggerier som Blixens i Gellerup og Arkitektskolen på Godsbanen, foruden store byudviklingsprojekter både inden for og uden for Ringgaden i Aarhus:
”Det lå ikke nødvendigvis i kortene, at vi skulle vinde opgaven med udvidelsen for Musikhuset tilbage i midten af 00’erne. Men vi fik chancen, og vi greb den, og fik på den måde mulighed for at etablere en solid platform i Aarhus. Det har vi ikke et øjeblik fortrudt.”
Det sagde salgs- og udviklingschef Peter Thorsgaard fra A. Enggaards afdeling i Aarhus fornylig i forbindelse med 20 års jubilæet. Han var med til at etablere afdelingen i Aarhus i 2004 og har derfor også netop fejret 20 års jubilæum i virksomheden.
Ceres-byen, Skejbyen og Gellerup blandt de største projekter
A. Enggaard har stået for en lang række byudviklingsprojekter i Aarhus i de seneste 20 år. Ceres-byen er så langt det største projekt, som A. Enggaard har stået for. Her bor i dag ca. 2.000 aarhusianere, og mange flere har deres daglige gang i bydelen, der blandt andet huser VIA University College med 6.500 studerende.
Skejbyen mellem Skejbyvej og Vejlby Centervej er et andet stort byområde, som A. Enggaard har udviklet med 850 boliger. A. Enggaard i Aarhus har også stået for flere OPP-byggerier i Danmark. OPP står for Offentlige Private Partnerskaber og er en byggemodel, hvor entreprenøren både opfører, finansierer og drifter bygninger i op til 30 år.
Aktuelt er A. Enggaard aktiv flere steder i Aarhus. De mest iøjnefaldende byggerier er blandt andet opførelsen af et 20 etagers kontorhus for Incuba og opførelsen af en ny skole for BSS i det gamle kommunehospital. Derudover har A. Enggaard opstartet opførelsen af det Nye Aarhus Stadion.
“En af Danmarks bedste byer”
De to største byudviklingsområder er Sydhavnskvarteret nord for Jægergårdsgade, der bliver et fremtidigt kraftcentrum for kultur og erhverv, samt udvikling af Gellerup som A. Enggaard har en vision om at bringe tilbage til fordums tid som en af byens mest attraktive byområder:
”Der er virkelig sket meget med Aarhus som Jyllands hovedstad i de seneste 20 år. Det er sket både visionært og klogt fra bystyrets side, og vi føler os privilegerede, at vi har været med til at sætte vores præg på byen ud fra de forudsætninger og rammer, der er lagt. Aarhus er uden tvivl en af Danmarks bedste byer at bo, at uddanne sig og drive virksomhed, og vi føler et stort medansvar for også fortsat at sikre den position,” siger afdelingschef Jens Skinnebach.
20 års-jubilæet blev i april fejret med alle godt 180 medarbejdere på virksomhedens store byggeområde på Sydhavnen i Aarhus.
Artiklen er blandt andet baseret på en pressemeddelelse fra A. Enggaard.