Det er en helt speciel virksomhed, der lørdag d. 2. oktober fylder 75 år. Fra en snæver baggård i Åbyhøj har AAV Dæk udviklet sig til en solid millionforretning med hovedkvarter på Sintrupvej og aktiviteter i hele landet. I centrum for det hele er en unik service på alle tidspunkter af døgnet.
Niels Kjær er ingen typisk direktør. Han er den første, der kommer hver morgen kl. 5.30 – og han er den sidste, som går hjem om aftenen. Og den 57-årige ejer af AAV Dæk trives allerbedst på værkstedet eller ude og løse en opgave for en kunde.
Aftenen inden interviewet finder sted, havde Niels Kjær en lidt længere arbejdsdag end normalt. Kort før fyraften skulle en lastvogn akut have skiftet dæk ude hos Danske Fragtmænd i Årslev. Det ordnede direktøren for de 45 ansatte selv.
”Det er jo fordi, jeg synes, det er sjovt. Men det var også et møgvejr i går, hvor man ikke kunne lave andet. Jeg ringede hjem og sagde, at der lige ville gå en halv time, fordi jeg lige skulle ud og skifte to dæk.”
Niels Kjær lægger ikke skjul på, at han nyder den slags opgaver. Når telefonen ringer en lørdag morgen, hvor der ikke er andre familieplaner, tager han ofte selv af sted for at skifte nogle dæk.
”Det er det bedste, jeg ved. Det er jo hygge i det. Mange har jo travlt, men jeg kan godt li´ at komme ud og få en snak med kunderne. Mange af dem har jeg jo kendt i masser af år.”
Det er den kultur, der præger AAV Dæk. Mange af de ansatte har været i virksomheden i 25-30 år og ved alt om dæk, og hvad der gør at kunderne bliver ved med at vende tilbage.
”Alle ved, at når vi sender en medarbejder ud, så gør han opgaven færdig . Når en mejetærsker bryder sammen, så har vi den indstilling, at vi bliver ved, til den kører igen.”
Lørdag d. 2. oktober bliver en festlig dag hos AAV Dæk. Den dag fejrer virksomheden 75 år og inviterer kunder, medarbejdere, familie og venner til at komme og fejre dagen.
Afgørende med hurtig hjælp
Break down-service 24 timer i døgnet er det helt centrale element i virksomhedens virke. Uanset om du er entreprenør, vognmand eller landmand, skal du kunne få skiftet hjul hurtigst muligt, så arbejdet kan fortsætte. Hvert minut, man holder stille, koster dyrt.
”Før i tiden var tempoet ikke nær så højt. I dag er det helt afgørende, at man kan få hjælp med det samme. Hvis en maskine går i stykker, eller en lastbil punkterer, påvirker det en masse andre processer – nærmest som en domino-effekt.”
Alle i branchen ved, at AAV Dæk straks rykker ud. Ingen har større viden om dæk, og der er respekt for, at kunden har brug for den bedst mulige service.
De første slidbaner
Det var lige efter krigen. 1946. Niels Kjærs bedstefar, Marius Kjær Rasmussen, fik mulighed for at åbne værksted i gården på Silkeborgvej 236 med navnet Aabyhøj Vulkanisering. Der var mangel på alle slags råvarer, men det lykkedes alligevel at skaffe rågummi, så han kunne reparere gummistøvler, lave slidbaner til cykeldæk og senere også reparere motorcykeldæk.
Hans yngste søn, Poul, var som regel altid med på arbejde i gården. Han havde til opgave at holde dampkedlen kørende med brændsel. Vulkaniseringsmaskinen krævede en konstant temperatur på 160 grader.
I 1950 blev privatbilismen sluppet løs i hele landet. Så blev der efterspørgsel efter bildæk, og Marius Kjær vovede sig ud i produktion af slidbaner. Det krævede præcision og snilde at raspe det slidte gummi af, før slidbanen blev lagt på. I 1961 investerede han i en ny vulkaniseringsmaskine, så han kunne klare de fleste opgaver.
Fremgangstiderne fortsatte op gennem 1960´erne. Far og søn begyndte nu også at producere slidbaner til lastbiler, og den lille virksomhed voksede og fik sin første ansatte.
Ind i virksomheden som 13-årig
En dag i maj 1978 skete arbejdsulykken, der forandrede alt for familien Kjær. Niels Kjærs far, Poul, fik højre arm i klemme i værkstedets raspemaskine og var i lang tid indlagt på sygehuset. Selvom Niels kun var 13 år, gik han ud af skolen for at hjælpe til i firmaet sammen med sin farfar.
”Vi kommer jo af bondeslægt, hvor alle hjælper til. Det passede mig nu også fint, for jeg var ikke særlig glad for skolen.”
Året efter, i en alder af bare 14 år, indgik Niels en aftale med sine forældre om senere at overtage familiens dækvirksomhed og køre den videre. Det var en stor beslutning, men Niels var helt sikker. Han havde aldrig villet andet.
Niels Kjær var også en talentfuld cykelrytter, som i sin fritid kørte løb i ind- og udland. Han mødte dog tidligt sin kone Marlene, og så var det familie- og arbejdslivet, han prioriterede.
Ud og skifte dæk hos kunderne
Som 24-årig købte Niels Kjær sig ind i virksomheden og gik straks i gang med at indføre nye tiltag. Han blev meget mere udfarende og opsøgte nye kunder i det tunge erhvervsliv med store lastbiler, entreprenørmaskiner og landbrugsmaskiner.
”Jeg følte jo allerede, at det var min virksomhed. Min far var en fantastisk dygtig håndværker, og han var også god til at snakke med kunderne. Men han var ikke den, der sparkede døre ind.”
Han så især store muligheder i at køre ud og skifte dæk hos kunderne. I starten gjorde han det selv om aftenen og i weekenden.
”Det var virkelig en succes. Hvem vil ikke gerne give lidt ekstra for at få tingene ordnet hurtigt og godt? Vognmænd, entreprenører og store landbrug fandt hurtigt ud af, at den knægt i Aarhus kunne noget, så jeg kørte land og rige rundt og løste masser af opgaver.”
En af de første virksomheder på Sintrupvej
Som tiden gik, havde de stadig større lastbiler svært ved at komme ind i gården ude fra den smalle og trafikerede Silkeborgvej. Niels Kjær begyndte at se sig om efter et andet sted at placere virksomheden.
I 1994 købte han et stort stykke jord på Sintrupvej. På det tidspunkt bestod den del af Brabrand stort set kun af marker og tilhørende gårde. På Sintrupvej var Aabyhøj Vulkanisering en af de første virksomheder.
De store tunge erhvervsvirksomheder blev en stadig større del af virksomhedens kundeunderlag, og de ønskede at blive betjent over hele landet. Nye afdelinger kom til. Først Herning, så Kolding, Aalborg, Mors, Sorø, Viborg, Vejle og Skive i en lind strøm.
Det var efterhånden længe siden, Aabyhøj Vulkanisering havde huseret i et lille baggårdsværksted på Silkeborgvej. Det gik strygende for den nu landsdækkende virksomhed, og i 2006 besluttede virksomheden et navneskifte til det mere mundrette navn AAV Dæk.
”Vi skylder ikke en krone!”
Gradvist er virksomheden blevet udbygget på Sintrupvej og i resten af landet, i takt med at der var penge i kassen til det. Det har hele vejen været vigtigt for Niels Kjær at være 100 procent selvfinansierende.
”Det fylder mig med stolthed, at vi har kunnet være selvfinansierende. Vi skylder ikke en krone,” siger han alvorligt.
Beslutningen traf han i forbindelse med det første byggeri: Pludselig gik byggeriet i stå, da lånet var forsinket. Den oplevelse sad i kroppen længe efter, og han besluttede, at det ikke skulle ske igen.
”Jeg arbejder hellere 10-15 timer ekstra om ugen for at kunne betale, hvad jeg skylder. Det har jeg det bedst med. Du kan ikke finde nuværende eller tidligere ansatte, som vil sige, at jeg ikke har betalt, hvad jeg lovede.”
Trods 45 ansatte og en omsætning på langt over 100 millioner kroner er Niels Kjær en chef med et gammeldags forhold til penge.
”Selvom jeg har, hvad jeg skal bruge, bukker jeg mig stadig ned, hvis jeg ser en 50 øre på jorden. Sådan har jeg det bare.”
Som én stor familie
De var fire ansatte, da virksomheden flyttede til Sintrupvej, men så gik det stærkt. Både omsætning og antal medarbejdere steg kraftigt i de følgende år, indtil Niels Kjær trykkede på bremsen. Det var gået lidt for stærkt.
Det er få virksomhedsejere, som med vilje bremser virksomhedens udvikling, men for Niels Kjær var det vigtigt, at både han og medarbejderne fortsat kunne have et godt arbejdsliv. Som ejer og direktør prioriterer han stadig, at AAV Dæk ikke har flere opgaver, end at medarbejderne kan nå at løse dem alle ordentligt.
”Det her er ikke bare en virksomhed, hvor man stempler ind om morgenen og ud om eftermiddagen. Vi er lidt som én stor familie. Naturligvis er vi ikke enige om alting hver dag. Men så tager vi en snak om det.”
Dele af artiklen er lånt/inspireret af jubilæumsbogen ”75 år med AAV Dæk” skrevet af Marlene Kjær.