Den første sprogklub i Brabrand er kommet flyvende fra start. Pladserne i sprogklubben var fyldt op i løbet af to dage, og mange frivillige møder op hver mandag eftermiddag i Laden i Toveshøj. De 5-7-årige flersprogede børn føler sig trygge og tilpas ved at snakke en masse på dansk.
”Er der nogen af jer, som har været til halloween? Så ved I måske, hvordan man ser ud, når man bliver helt vildt bange?”
Børnene tænker sig tydeligvis om et øjeblik – og så ryger der en skov af hænder i vejret. Nogle fulde af energi og med stor lyst til at blive udvalgt. Andre mere forsigtigt. De har dog samlet mod og er klar til at byde ind.
De sidder i en rundkreds på gulvet. De fleste tillidsfuldt og tæt på de voksne frivillige. Nogle endda trygt på skødet eller henslængt hen over et udstrakt ben.
En af de frivillige, Rasmine, fortæller om de seks grundfølelser sorg, glæde, frygt, vrede, overraskelse og afsky. Hvordan ser man ud, når man er glad, ked af det, overrasket, og når der er noget, man absolut ikke kan li´? Børnene byder på skift ind og viser med mimik og kropssprog, hvordan de vil se ud.
Vi er i sprogklubben i beboerhuset Laden. Klubben drives af organisationen 2 Timer om Ugen og er baseret på, at frivillige voksne hver mandag kommer og er med til at drive sprogklubben via små samtaler, lege og såkaldte filosofiske dialoger.
Materialet er udarbejdet af Syddansk Universitet i et samarbejde med 2 Timer om Ugen. Flere steder i landet leder organisationen både sprogklubber og indsatser, hvor frivillige ugentligt mødes med et eller flere flersprogede børn.
Koordinator i 2 Timer om Ugen, Emma Kjærsgaard, oplever, at børnene har udviklet sig meget, siden de begyndte i sprogklubben efter sommerferien. De var meget generte og turde knap nok komme ind i lokalet.
”Nu er de meget mere udadvendte, og føler tydeligvis, at det er deres sted. De snakker uden problemer til alle voksne. Det er et klart tegn på, at de føler sig trygge og godt tilpas,” siger hun.
Stærk opbakning fra forældrene
I Aarhus har sprogklubben flere gange været afholdt i Tilst, mens det er første gang, forløbet afvikles i Brabrand.
Da 2 Timer om Ugen i foråret meldte ud, at de var på vej med en sprogklub i Brabrand, var alle pladser besat to dage efter. Også efterfølgende har der været en del henvendelser, og der er etableret en venteliste, fortæller Emma Kjærsgaard.
”Jeg oplever, at børnene har en stærk opbakning fra forældrene. De synes, det er vigtigt, at børnene lærer dansk, og de oplever sprogklubben som noget positivt,” siger hun.
Kommunikationen foregår via en WhatsApp-gruppe, hvor der sendes beskeder ud til forældrene. Hver gang får børnene dagens materiale med hjem, sådan at de kan øve sig inden næste gang.
Forældrene deltager ikke i selve sprogklubben, men mange vælger at sidde og hygge sig og snakke i Ladens stue-etage. En del er i forvejen bydelsmødre i Gellerup og kender hinanden.
Små grupper giver nærvær og tryghed
Børnene mødes én gang om ugen i 20 uger, og forløbet er planlagt uge for uge med specifikke læringsmål indenfor de sproglige områder: lydlig opmærksomhed, ordforråd, grammatik, samtale og dialog, fortælling og oplæsning samt tidlig læsning og skrivning.
De frivillige skiftes til at planlægge en mandag i sprogklubben med udgangspunkt i det materiale, Center for Sprog og Læring på Syddansk Universitet har udviklet.
Sprogklubben skal skabe rammerne for, at børnene får snakket en masse dansk. Det fylder ikke det hele, for der skal også være plads til bare at være sammen.
Men de får brugt deres dansk og øver sig i at sætte ord på det, de laver i sprogklubben. Derfor foregår en masse små grupper, hvor der er plads til, at flere får sagt noget. Samtidig giver de små grupper nærvær.
”Målet er, at de får mere mod på at snakke dansk. Når de føler sig trygge med sproget, tør de godt sige noget, som de ikke er helt sikre på er rigtigt. Lige så vigtigt er det dog, at sprogklubben er et godt sted at være. Det skal opleves som et fællesskab,” siger hun.
”Vi krydrer de sproglige aktiviteter med en masse stoledans og andre ting, hvor børnene kan få rystet numsen og bruge en del af al den energi, der sidder i dem. Måske har de ikke lagt så meget mærke til de faglige ting, de også har været igennem. Det er legen, der gør, at mange af børnene synes, det er fedt.”
Bekymring over sprogtesten
Børnene er 5-7 år, hvoraf de ældste er begyndt i 0. klasse, mens en del slutter i børnehaven til sommer og i februar skal de til sprogscreening, hvor det skal vurderes om de har behov for sprogstøtte, når de begynder i 0. klasse.
Da 2 Timer om Ugen i 2019 startede i Odense og Esbjerg, var initiativet baseret på, at en frivillig mødtes med barnet en gang om ugen og stimulerede til at tale dansk via hyggelige aktiviteter.
Senere har det vist sig, at der blandt mange forældre var en bekymring og frustration over sprogtesten i børnehaven op til skolestarten, og det blev startskuddet til samarbejdet med SDU om udvikling af materialet til sprogklubberne.
Det er særligt udviklet ud fra en række gennemgående udfordringer, sprogscreeningen har afsløret. Ud fra dem er temaerne og indholdet i sprogklubberne udviklet. Blandt dem er temaer som følelser – som tidligere nævnt i artiklen – udsagnsord, forholdsord, og rim og remser. Hver uge har ligeledes et sprogtema.
”Overordnet skal sprogklubben være med til at styrke overgangen fra børnehave til skole. De øver sig også i at sidde stille, række hånden op, og vente til det bliver deres tur. Det er også rigtig godt at få med sig,” siger Emma Kjærsgaard.
Stoledans vækker jubel
Sådan en mandag eftermiddag kan være lang at komme igennem, hvis man forinden har haft en lang dag i børnehaven.
Samtidig har en del af børnene tydeligvis svært ved at sidde stille i ret mange minutter ad gangen. De rykker sig uroligt rundt på gulvet og prøver at følge med i samtalen, så godt de kan, men opmærksomheden afledes let af alt, hvad der ellers sker omkring dem.
”Nu skal vi lege stoledans,” afgør Rasmine, da hun kan mærke, at nu kan hun ikke trække mere samtale om følelser ud af børnene.
Beskeden vækker vild jubel, og de fleste af børnene farer op og hopper rundt i rummet af ren glæde.
Slutter med stor fest
Gennem efteråret er 2 Timer om Ugen lykkedes med at rekruttere flere nye frivillige til sprogklubben i Laden, og nu er der fundet en fin balance, hvor der hver gang er cirka otte voksne til stede sammen med de 11 børn. Det betyder, at der er plads til, at et par af de frivillige kan melde afbud.
I løbet af de 20 ugers sprogklub gennemgår børnene som nævnt en række temaer. Undervejs stiger sværhedsgraden en smule. Men det helt centrale er, at børnene i stadig højere grad føler sig frie til bare at snakke løs.
Hele forløbet afsluttes d. 3. februar med en stor fest, hvor børnene får diplomer for deres indsats.
Sprogklubben er etableret i samarbejde med Det Boligsociale Hus i Gellerup og Toveshøj.
Læs også:
Sprogklub på vej i Gellerup: Vil du være frivillig en gang om ugen?