Her i januar er det 25 år siden, Jytte Hammer Hansen, Engdalsvej, begyndte som zoneterapeut. Her fortæller hun om sine tanker og refleksioner i forbindelse med jubilæet – og om glæden ved de sidste par års udvikling af og undervisning på kurset Holistisk Stressbehandling.
25 år. Et skarpt hjørne der giver anledning til refleksion og til at gøre status over de år, der er gået. Sådan er det også hos Jytte Hammer Hansen, som nu i et kvart århundrede har arbejdet som zoneterapeut.
”Den rejse, uddannelsen som zoneterapeut har ført med sig, har været helt fantastisk,” fortæller hun.
Hendes mor er ligeledes zoneterapeut. Hun var en af de første i Danmark, som tog uddannelsen i begyndelsen af 1980´erne. Jyttes søster uddannede sig ligeledes som zoneterapeut.
”Jeg mærkede, hvad zoneterapien gjorde for mig, og det var stærkt motiverende for, at jeg tog uddannelsen”, siger Jytte Hammer Hansen.
I mange år var hun zoneterapeut ved siden af jobbet som lærer. Men i 2015 tog hun springet til at blive selvstændig på fuldtid i Engdalens Klinik. Det var et stort spring at gå fra det faste lønarbejde til at blive selvstændig. Man skal have modet til at stå igennem de perioder i starten, hvor der ikke er så mange klienter, og usikkerheden om fremtiden kan fylde.
”Jeg valgte zoneterapien, og det har jeg ikke fortrudt et sekund, det er gået over al forventning, og jeg kan mærke, at det er det helt rigtige for mig.”
Og nu er det så 25 år siden, hun tog fat på zoneterapien. Hun er 62 og føler stadig, at der er meget, hun gerne vil udvikle.
”Det er en kreativ proces at arbejde i det her felt. Der findes ingen standard- behandlinger. Der opstår hele tiden muligheder for udvikling. Jeg har taget mange kurser og efteruddannelser indenfor zoneterapi, massage, kraniosakralterapi, øreakupunktur, posturologi og chromoterapi både med danske og udenlandske lærere.”
Desuden mødes hun jævnligt med kollegaer, hvor de diskuterer faglige emner og giver hinanden sparring.
”Man skal være ydmyg”
Mange af Jytte Hammer Hansens klienter møder op med for eksempel stress, indre uro tankemylder, spændinger, hovedpine, migræne, allergi eller problemer med fordøjelsen. Nogle har haft lidelserne i mange år.
Hun tilføjer, at mange kommer helt af med deres lidelser eller oplever en stor bedring efter en periode med jævnlige behandlinger.
”Når jeg får en forespørgsel fra en ny klient, så lover jeg aldrig noget. Jeg fortæller, hvad mine erfaringer er fra andre klienter med en lignende lidelse men det er vigtigt at være ydmyg. Man kan jo ikke præcis vide, hvordan den enkelte tager imod behandlingen,” siger hun.
Har udviklet forløbet Holistisk Stressbehandling
Hun har de seneste par år udviklet sin helt egen behandlingsform, som behandlere fra hele landet kører til Brabrand for at blive undervist i: Holistisk Stressbehandling.
”I årevis havde jeg ønsket at undervise i noget af det, jeg har erfaring for virker godt. Jeg fornemmede, at jeg var på sporet af en ny behandlingsform, som bare endnu ikke stod helt klart for mig,” fortæller hun.
”Men så en nat, hvor jeg ikke kunne sove, kom det hele til mig. Det var som en film, der rullede forbi, hvor jeg så kursister, som ringede på og kom ind. Jeg så undervisningsmaterialet med en udførlig behandlingsplan og endda prisen på kurset. Det var som om, jeg fik det hele foræret den nat”, fortæller hun.
Om morgenen var hun meget optændt af det, hun havde oplevet, og satte sig og skrev det hele ned. Kursus-beskrivelsen blev sendt ind til zoneterapeuternes brancheforening og blev godkendt til at give RAB-points til kursisterne. RAB står for Registreret Alternativ Behandler.
Efter nogle måneder havde hun det hele klar og følte sig parat til at invitere ind til Holistisk Stressbehandling, der første gang blev afviklet i september 2022. Siden har kurset været afholdt hele syv gange.
Kurset har ramt den epidemi af stress, der præger samfundet. På kurset lægger hun stor vægt på, at behandlerne også er opmærksomme på deres egen indre tilstand, mens de behandler. Det er afgørende for deres indsats, at de selv er i ro og balance. Derfor er der på kurset også nogle øvelser i mindfulness.
”Det er en øjenåbner for mange kursister, at man skal bruge meget langsomme bevægelser, når man giver holistisk stressbehandling. Det giver desuden større mulighed for at fokusere energien.”
”Man skal yderligere have en intention om at få klienten til at slappe helt af og mærke sin krop. For at kunne det, skal man selv have en god kropskontakt: ”Stop op et øjeblik mærk indad og fordyb din vejrtrækning,” siger jeg til kursisterne, når de er for hurtige eller ufokuserede”.
En anden meget vigtig ting for en god behandling er den hjertelige intention, den bliver givet med. At finde ind til den hjertelighed er også en del af kurset.
”Jeg lærer dem også at arbejde blidt. Det må ikke gør ondt, så klienten spænder op og blokerer energien i kroppen. Det er kun den forløsende lette smerte, som man må mærke,” fortæller Jytte.
Den kreative proces
Jytte Hammer Hansen føler sig godt tilpas med sin hverdag i huset på Engdalsvej, hvor hun også driver Engdalens Klinik med smuk udsigt ud over ådalen.
Hun har behandlinger fra kl. 8 om morgenen til kl. 17. I løbet af dagen benytter hun pauserne til bl.a. at gå ture i lokalområdet.
”Mange af de lidelser vi får, kommer af den måde, vi lever på. Vi er ikke skabt til at sidde så stille, som mange af os gør. Jeg prøver selv, at holde mig i form ved at ride, løbe og gå lange ture.”
”Behandlingerne består af kreative processer, hvor jeg fortsat prøver at forholde mig til behandlingen på nye måder. Jeg kan mærke, at det kreative element fylder mere og mere, og det synes jeg er utrolig spændende,” siger hun.
Du kan få mere information om Engdalens Klinik via hjemmesiden her, hvor du kan læse om behandlinger, tilskudsordninger m.m.