Kulturhuset Jaka. Det er den foreløbige arbejdstitel for den tidligere konservesfabrik, der i løbet af de næste par år kan komme til at huse mange forskellige aktiviteter i Brabrand. I denne uge blev et visionskatalog for den knap 7000 kvadratmeter store bygning færdigt.
Siden nytår har en gruppe arkitekter og andre fagfolk været i dialog med lokale organisationer og borgere om værdier og visioner for anvendelsen af den tidligere Jaka- og Tulipfabrik. Nu er ideerne og diskussionerne samlet i et visionskatalog, der er trykt og udleveres til alle interesserede.
Værdier som ”dannelse” og ”krop og sind” bliver de overordnede værdier, der samler visionen for huset, og som skal være pejlemærker for den videre udvikling.
De to arkitekter Peter Skjalm og Anders Lyhne forklarer i kataloget, at dannelsen for eksempel kunne være at lade de unge i Brabrand tage en slags selvstyre og være med til at drifte dele af husets funktioner. Lade dem være entreprenører og derved tage ansvar og ejerskab.
”Krop og sind” kunne eksempelvis være rum til stilhed, yoga, meditation – eller bevægelsesaktivitet som gymnastik, zumba eller fitness.
”Her ser vi en oplagt mulighed for, at huset kan supplere den allerede stærke idræt, som findes i Brabrand”, skriver de.
Endelig ser de ”kost og ernæring” som endnu et vigtigt spor i husets videre udvikling. Det kunne for eksempel være etablering af et fælleskøkken med tilknyttet madskole og madklubber for børn, unge og voksne i Brabrand.
Det fælles tredje
De næste skridt for de to arkitekter bliver at tegne et udkast til, hvordan fabriksbygningen konkret kan anvendes til de projekter, der foreløbig tegner sig.
Visionskataloget beskriver dog allerede en grundlæggende idé om, at bygningens centrale hoveddel i fire etager kan blive et midtpunkt for det, arkitekterne kalder ”et fælles tredje”. Med det ener de et område, der kan supplere de specifikke aktiviteter i huset og være med til at skabe liv og fællesskab mellem husets brugere.
Især 3. og 4. etage i hovedbygningen rummer med ovenlys og et stort åbent rum store muligheder. De to etager ser arkitekterne som centrale for husets liv og som et supplement for de eksisterende kultur-institutioner i Brabrand.

De seks projekter
Arkitekterne har stadig en liste på seks aktører, de ønsker at fortsætte samtaler med. De seks aktører er
• De Blå Spejdere
• Svømmehallen Spanien
• Brabrand IF Gymnastik
• Aarhus Kommune
• Engdalskolen
• Birks Køkken
At processen endnu er åben, er samtalerne med Engdalskolen et eksempel på. Skolen er interesseret i at have lokaler, men det er endnu ikke defineret, præcis hvad de skal anvendes til, eller hvordan de skal indrettes.
”Vi vil rigtig gerne have Engdalskolen med. Skolen er meget bredt repræsenteret i lokalområdet og er derfor en oplagt aktør her. Vi har drøftet en række forskellige muligheder, blandt andet indretningen af helt nye former for læringsrum”, siger Peter Skjalm og henviser til begrebet dannelse som et bærende element i huset.
500 eksemplarer af visionskataloget
Der er trykt 500 eksemplarer af visionskataloget, der udleveres til alle, som er interesserede i projektet. Desuden får de kommende købere af områdets nye boliger også et eksemplar.
Har I fået det ud af Bylivskontoret, I havde håbet på?
”Vi har fået bekræftet, at et overordnet værdisæt omkring dannelse og krop og sind hænger fint sammen med og underbygger den nuværende kultur i Brabrand. Alle de borgere og aktører, vi har talt med, har bekræftet, at der er noget i det fortæller Peter Skjalm Det er vi enormt glade for”, siger Anders Lyhne.
Arkitekterne kan komme i tanker om én person, som gennem forløbet har været stærkt kritisk over for projektet. Ellers har reaktionerne kun været positive.
”Det med at lave bylivskontor og holde åbent hver onsdag har fungeret helt vildt godt, især i forhold til at vi har kunnet invitere folk ind. Kontoret har i mindre grad været opsøgt af borgere, som lige er kommet forbi”, tilføjer han.
Plads til det uforudsete
De seks nævnte aktører vil ikke være i stand til at fylde huset, endsige lægge den nødvendige husleje. Men det ser de to arkitekter ikke som et problem.
”For hele processens skyld er det rigtig fint, at det hele ikke straks er fyldt op. Så er der basis for, at projektet kan udvikle sig. Der er plads til de uforudsete ting”, siger de.
Nu vil de med visionskataloget i hånden invitere yderligere interesserede aktører til møde om planerne.
Peter Skjalm og Anders Lyhne skal inden sommerferien præsentere eksempler på, hvordan fabriksbygningen kan anvendes til de skitserede projekter. De kan i øvrigt fortsat træffes hver onsdag i Bylivskontoret på Høiriisgaardsvej 1.