Den nu 60-årige Brabrand Erhvervsforening har formået at samle det lokale erhvervsliv fra solo-selvstændige til giganter som Salling Group og Jysk. Erhvervsforeningens bestyrelse oplever nu en opblomstring i virksomhedernes interesse for lokalområdets udvikling og trivsel.
”Det er vores held og samtidig store udfordring.”
Sådan beskriver formand for Brabrand Erhvervsforening Susanne Lee Jørgensen den kendsgerning, at foreningen især i de senere år har formået at samle virksomheder i alle størrelser og brancher.
Da erhvervsforeningen startede for 60 år siden, var den især et fællesskab for slagteren, købmanden og de øvrige handlende på Hovedgaden.
Nu har erhvervslivet i Brabrand et langt mere mangfoldigt udtryk end dengang – og det repræsenterer erhvervsforeningen også. Først i de senere år er ellers globalt orienterede virksomheder som Jysk, Salling Group og Søstrene Grene blevet medlemmer. Også de har set en interesse i at engagere sig lokalt.
”Det er også et udtryk for, at infrastrukturen her og de store linjer i byens erhvervsudvikling vedrører alle, store som små,” siger Susanne Lee Jørgensen.
Bestyrelsesmedlem Kim Groth tilføjer, at virksomhedernes sammenhold og lokale engagement også kommer blandt andet det lokale foreningsliv til gavn, når firmaerne vælger at gå ind i lokale sponsorater.
De mange mindre virksomheder er blandt andet samlet i netværket for solo-selvstændige, Brabrand Freebirds, og i en række iværksætterhuse i Gellerup og andre dele af 8220 Brabrand. Brabrand Erhvervsforening ønsker et øget samarbejde med dem, hvor det er muligt.
Samarbejde med Grimfest på vej
Da erhvervsforeningen i efteråret 2021 inviterede til en konference om erhvervsudviklingen i det vestlige Brabrand, var der stort set fuldt hus i Danske Fragtmænds lokaler.
I en periode var der kun få deltagere i foreningens aktiviteter, men nu har medlemmerne igen for alvor fået smag for at mødes i både faglige og sociale sammenhænge.
Målet er nu at tilbyde to-tre netværksmøder om året, hvor medlemsvirksomheder er værter og tilbyder et kig ind i deres meget forskelligartede arbejdspladser.
Desuden er foreningen på vej med et samarbejde med Grimfest. Det betyder, at medlemmerne senere på året bliver inviteret til en koncert på gården for enden af Grimhøjvej samt et oplæg fra stifteren Aage Stokholm om festivalens udviklingen.
”Medlemmerne har efterspurgt flere sociale arrangementer, og det er helt oplagt, at foreningen tilbyder at være med til at udvide virksomhedernes netværk. Det vedrører jo os alle sammen,” siger Susanne Lee Jørgensen, som blev valgt til bestyrelsen i 2013 og blev formand året efter.
”8220 Brabrand er ét samlet område”
Konferencen Rethink Brabrand i 2017 blev et vendepunkt. Den satte for alvor lokalområdet på dagsordenen og lagde grunden til et styrket samarbejde både med Brabrand-Årslev Fællesråd og med borgergruppen ”Brabrand på Skinner”, der kæmper for genåbning af et trinbræt i Brabrand.
”Vi fik det lokale lidt tilbage på dagsordenen. Vi er ikke et område opdelt Gellerup, Gl. Brabrand og Årslev, 8220 Brabrand er ét samlet område med en stor mangfoldighed, som vi gerne vil bruge konstruktivt,” siger Susanne Lee Jørgensen.
Derfor har erhvervsforeningen et stort fokus på hele lokalområdets udvikling, og bestyrelsen følger blandt andet levende med i, hvordan både Gellerupparken og Logistikparken udvikler sig. Foreningen er også en aktiv medspiller i den kommende byudvikling i Årslev.
Ikke mindst er infrastruktur et vigtigt område. Foreningen er en stærk tilhænger af både genåbning af et trinbræt i Brabrand og af at føre en mulig kommende letbane helt ud til Årslev.
Det strategiske samarbejde er vigtigt
Bestyrelsen lægger også stor vægt på at der bl.a. på rådhuset i Aarhus er opmærksomhed på erhvervsudviklingen i Aarhus. Det sker som regel via samarbejdet med Erhverv Aarhus. I 2012 indgik Brabrand Erhvervsforening et samarbejde med Erhverv Aarhus, og det fortsætter også i den nærmeste fremtid, understreger Susanne Lee Jørgensen.
Men Brabrand Erhvervsforening giver også gerne selv en kommentar med, for eksempel i form af høringssvar om anvendelsen af kommunens erhvervsplaner.
”Vi synes stadig, det strategiske samarbejde med erhvervslivet i resten af Aarhus er super vigtigt. Når vi har nogle synspunkter, kan vi til enhver tid føre dem frem i diverse fora og udvalg,” siger bestyrelsesmedlem Kim Groth.
Brabrand Erhvervsforening har blandt andet fokus på, hvordan Aarhus Kommunes erhvervsplaner påvirker vilkårene for at drive virksomhed. Blandt andet ændrer kommunen løbende nogle arealers status som rene erhvervsområder og giver mulighed for boligbyggeri i stedet.
”Vi afventer lidt, hvad der kommer til at ske. Men som erhvervsforening vil vi være kede af, at alt bliver udlagt til boliger. Blandt andre de små håndværksvirksomheder kan så komme i klemme. Det er vigtigt, at de også fortsat er synlige i bybilledet,” siger Susanne Lee Jørgensen.
Brabrand Erhvervsforenings bestyrelse udgøres af:
Susanne Lee Jørgensen, Malerfirma Helge & Michael Jørgensen A/S
Michael Niemann, Buus Anlægsgartner A/S
Rikke Lykkegaard, VVS-installatør Lars Lykkegaard Aps
Kim Groth, SparNord
Henrik Flugt, Danske Fragtmænd
Thomas Schioldan Sørensen, Advokatfirmaet Rödstenen
Poul Jakob Bønløkke, Lyngbygård Gods (supp.)
Artiklen er blevet til på basis af et samlet interview med hovedparten af bestyrelsesmedlemmerne i Brabrand Erhvervsforening, hvor også flere end de citerede personer gav deres besyv med.