
På Sødalskolen får pædagoger og lærere på de yngste klassetrin nu fælles ledelse. Det bliver 32-årige Simon Frank Nielsen, som skal samle de to fagligheder om den samlede udvikling på skolens yngste klassetrin. Han har været lærer på skolen i syv år og nyder den særlige landsby-stemning på skolen.
”Vi skal jo præsentere en helt ny verden for de her børn. Vise dem at det at gå i skole faktisk er mega fedt!”
Engagementet lyser ud af øjnene på Simon Frank Nielsen. Han glæder sig til at være med til at samle pædagoger og lærere om at skabe de bedst mulige betingelser, for at børn i 0. til 3. klasse kommer godt i gang med skolen, både når det gælder læring og deltagelse i sociale fællesskaber.
Da Sødalskolens SFO-leder Lars Nielsson for få måneder siden meddelte, at han har fået nyt job, besluttede skolen at omorganisere ledelsen, så man får en overordnet pædagogisk leder for indskolingen – 0.-3. klasse – og for SFO´en, hvor mange af eleverne går over efter skoletid.
Valget faldt på 32-årige Simon Frank Nielsen, som i sine syv år som ansat på skolen har undervist på alle klassetrin og glæder sig til sin nye rolle på skolen.
”Jeg er helt vild med den landsbyskole-vibe, der er her på Sødalskolen. Jeg oplever, at alle nærmest kender alle her og udgør ét samlet fællesskab, og hvor eleverne er gode til at vise omsorg for hinanden på tværs af klassetrin,” siger han.
”Efter at have været her i så mange år blandt dygtige, engagerede lærere og pædagoger, der virkelig brænder for deres fag og for skolen, glæder jeg mig til at være med til at præge skolen i bredere forstand.”
Tæt samarbejde på tværs af fagligheder
Han ser det som et stort ansvar og en stor opgave at være med til at sætte retningen for elevernes trivsel og lyst til at lære.
”Det er virkelig fedt at få lov til. Måske skal vi turde at gøre tingene lidt anderledes. Man kan opleve, at folkeskolen får et lidt for snævert bogligt fokus. Når vi nu ved, at børn har brug for at udvikle sig gennem leg og kreativ udfoldelse – skal vi så ikke tænke det mere ind,” spørger han på en måde, der antyder, at han godt kender svaret på det spørgsmål.
Han ser det som særligt spændende, at pædagoger og lærere nu får mulighed for at arbejde endnu tættere sammen om at skabe gode rammer for de yngste elever.
”Vi har en stor gevinst i, at inddrage begge fagligheder i at skabe en fed indskoling. Vi har i forvejen et tæt samarbejde, og det tror jeg bare bliver endnu tættere – og det behøver ikke kun at foregå i klasserummet,” siger han.
Forskelle er en styrke
Sødalskolen elevgruppe er sammensat af børn og unge fra mange forskellige kulturer, og det ser Simon Frank Nielsen som en styrke.
”Vores sammensathed på baggrund af forskellige kulturer stiller jo krav til, at vi kan samles i et stærkt fællesskab. På Sødalskolen ser vi vores forskellighed som en styrke. Vi har forskellige rødder, livsfortællinger og nuancer, som vi kan tage med ind i samtalen.”
Han nævner et eksempel, hvor han i undervisningen for sjov begyndte at tælle på spansk – og da han gik i stå, var der en af eleverne som fortsatte. Og det viste sig, at klassens elever samlet set kunne tælle på seks forskellige sprog: Dansk, tysk, engelsk, rumænsk, tyrkisk….
”Det er vigtigt, at vi tør bruge forskellene som en styrke. Man kan godt insistere på værdierne i det og bruge det aktivt. Alle skal jo ud og være medborgere – og være sammen med andre, der ikke ligner dig selv. Vi vil på skolen gerne styrke alles forståelse af vigtigheden af samhørighed – og medborgerskab og demokrati.”
Mens Simon Frank Nielsen som nævnt bliver pædagogisk leder for indskolingen, fortsætter Mikkel Holm som pædagogisk leder for de resterende klassetrin på skolen, hvor Karen Henriette Jessen er skoleleder.