
En stor del af vores drikkevand dannes under byen, og vi har derfor et fælles ansvar for at beskytte det. Vandværkerne i Aarhus opfordrer på FN’s mærkedag ”Vandets Dag” lørdag den 22. marts haveejere til at droppe sprøjtegift.
Regnvandet, som falder ned i dag, bliver på et tidspunkt til det vand, som vi tapper fra hanen. I Aarhus bliver ¼ af drikkevandet dannet i byområder under vores haver og indkørsler. I anledning af Vandets Dag den 22. marts opfordrer vandværkerne i Aarhus derfor alle haveejere til at droppe sprøjtegiften for på den måde at bidrage til at beskytte drikkevandet.
“Regnvandet i byen bliver på et tidspunkt til dit eget drikkevand. Så for din egen – og kommende generationers – skyld, bør du undlade at bruge sprøjtegift,” siger Flemming Fogh Pedersen, formand for VPU, som er foreningen af vandværker i Aarhus.
Han forklarer, at forurening af grundvand med miljøfremmede stoffer er et stigende problem. En fremtid med forurenet vand vil kræve avanceret rensning af grundvandet for at opnå drikkevandskvalitet, hvilket vil få vandprisen til at stige.
Afhængige af husejernes hjælp
En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at sprøjtegift er en del af hverdagen for hver anden danske haveejer, og vandværkerne finder ofte pesticidrester under byområder – og tit i meget højere koncentrationer end ude under landbrugsarealerne.
“Vi ved, at sprøjtegift rammer hele økosystemet i haven – ikke kun de såkaldte skadedyr og ukrudt, som giften er beregnet til at udrydde. Insekter og fugle nyder godt af et fristed med træer, buske og urter. Mikroorganismer og et mylder af små dyr i jorden omsætter dødt plantemateriale og omdanner det til næring for planterne,” lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
“Pindsvin æder snegle, egern hugger nødder, og nogle steder kigger rådyr, harer, ræve og andre dyr forbi. Dyr, planter og mikroorganismer indgår i et fint samspil, som vi påvirker, hvis vi sprøjter. Hele økosystemet har det bedst uden gift.”
”Hvis vi hjælper hinanden med at undgå sprøjtegifte, så kan vi have rent drikkevand i Aarhus for evigt,” siger Flemming Fogh Pedersen.
I landområderne arbejder Vandværkerne i Aarhus allerede på at beskytte vandboringerne. Drikkevandsbeskyttelsen indebærer, at områder bliver fri for landbrugsdrift og at der i stedet etableres skov- og naturområder.
“Jorde over områder, hvor drikkevand bliver dannet, er sårbare. Derfor opkøber vi jorden og etablerer vand- og naturparker her. Men i byerne er vi afhængige af husejernes hjælp til at passe på drikkevandet ved at undgå sprøjtegifte,” siger Bo Vægter, drikkevandsekspert i Aarhus Vand.
Ny lovgivning fra 2024 forbyder brugen af Roundup på befæstede arealer som flise- og grusarealer, fordi risikoen for, at det siver ned uden at blive nedbrudt er stor på disse arealer. I 2020 blev salg af ufortyndet Roundup forbudt.