Butikstyverier er ikke kun blevet et stort problem for Rema 1000 på Stenbækvej. Også føtex i City Vest har i løbet af året oplevet en kraftig vækst i tyverier af især dyr spiritus, parfume og kosmetik. Østjyllands Politi melder generelt om en stor stigning i antallet af butikstyverier, især i 2020.
Spiritus, champagne, kosmetik, oksemørbrad… alle de dyrere forbrugsvarer, der umiddelbart kan afsættes for en ”god pris” i de mørkere dele af byen. Den type varer bliver stjålet i stor stil i føtex i City Vest, der nu forsøger at sætte yderligere ind over for tyveknægtene.
Vores Brabrand fortalte i går om Rema 1000 på Stenbækvej, der i de seneste måneder har mærket en stor vækst i en særlig slags tyverier: Mindre organiserede grupper af folk, der kynisk fylder indkøbsvognen op og går ud af butikken uden at betale.
Også føtex i City Vest har gennem foråret og sommeren mærket en kraftig vækst i antallet af tyverier, fortæller varehuschef Niels Gårde.
”Der er stjålet for et virkelig stort beløb i de seneste tre måneder. For eksempel er det hele hylder af spiritus, der bliver ryddet. Jeg kan mærke, at tyverierne dræner mig og mit personale for kræfter,” siger han.
”Men vi har faktisk været præget af tyverier gennem det meste af året. Det er især noget, der eskalerede, da det meste af City Vest lukkede ned. Men den store bølge af tyverier har vi især oplevet siden starten af marts”.
For at sikre sig mod tyveri har føtex ellers alarmer på spiritusflaskerne og de andre kostbare varer, der især risikerer at blive stjålet.
Kræver fremvisning af bon fra selv-scanning
Men hvis du vil stjæle, kan du købe alt, hvad du skal bruge, på internettet. Det gælder blandt andet det lille værktøj, der skal til at fjerne alarmerne. Så kan du pludselig stjæle i hele føtex-kæden. Niels Gårde oplever, at butikstyvene er udstyret med dette værktøj, så de let kan tage alarmerne af varerne.
Som en konsekvens af tyverierne har føtex for nogen tid siden fjernet de frostposer, kunderne kunne anvende til at transportere frostvarer hjem i. Problemet var, at de samme poser blev brugt af butikstyve til at bære stjålne varer ud i.
Og nu har føtex taget endnu et initiativ: For at gå ud af butikken skal du kunne fremvise en bon på de købte varer.
Det sker for at bremse en af butikstyvenes meget brugte modeller, hvor personen går direkte gennem området, hvor man selv scanner sine varer, og ud af butikken.
Nogle butikstyve har dog allerede fundet ud af at omgå den regel ved så bare at scanne og betale for en enkelt ting, hvorefter man lister ud af butikken med de stjålne varer. Men nu vil man i højere grad kunne blive stoppet og bedt om at fremvise kvitteringen på det købte.
Endelig har føtex som tidligere ofte besøg af butiksdetektiver, som går rundt og holder øje med kunder, som viser mistænkelig adfærd.
Et klart mønster
Der er installeret overvågningskameraer i hele butikken, men personalet har generelt ikke lov til at sidde og holde øje med kunderne. Kun ved såkaldt ”begrundet mistanke” må medarbejderne overvåge kunder via videobilleder.
Men i forbindelse med tyverier har Niels Gårde og hans medarbejdere kunnet se et tydeligt mønster: Der er ofte tydeligvis tale om planlagte tyverier, vurderer Niels Gårde:
Personerne kommer typisk ind i butikken to-tre personer ad gangen og putter så ubemærket som muligt dyr whisky eller andre let omsættelige varer ind under frakken eller i medbragte rygsække.
”Man kender jo efterhånden en del til signalerne for mulige butikstyve: En åbentstående taske og lidt nervøse typer får os da til at være mere opmærksomme, siger Niels Gårde.
Kraftig stigning i 2020
Hos Østjyllands Politi siger vicepolitiinspektør Martin Rasmussen, at man også generelt i Aarhus Kommune har set tegn på et øget antal butikstyverier. Men det var især 2020, der var et stort år for butikstyvene: Her registrerede Østjyllands Politi en stigning på hele 35 procent i forhold til året før.
Til gengæld har politiet endnu ikke oplevet en tilsvarende udvikling i år. Faktisk er det Martin Rasmussens vurdering, at antallet af butikstyverier i 2021 er faldet en smule i forhold til året før.
”Vores tese er, at især supermarkederne i forbindelse med nedlukningen af hovedparten af den øvrige detailhandel har været et oplagt mål for butikstyverier. Men så vidt vi kan se på antallet af anmeldelser, er vi ved at være tilbage på samme niveau som før corona-nedlukningerne,” siger vicepolitiinspektøren.
Læs også:
Rema 1000 på Stenbækvej reagerer efter omfattende butikstyverier