Hanaan Yusuf blev i efteråret 2018 landskendt, da hun var en af fire langtidsledige, som sagde ja til at deltage i et tv-eksperiment: Hvad sker der, hvis jobcentret skruer helt op for opmærksomheden, og giver fire langtidsledige deres egen jobkonsulent? Nu er hun som mange andre i Gellerup i gang med at uddanne sig.
Hun har i en årrække forsøgt at komme ind på det danske arbejdsmarked, dog uden held. Men i 2017 viste der sig pludselig en ny mulighed. DR 1 søgte modtagere af kontanthjælp eller dagpenge, som ville medvirke i en serie tv-programmer om kampen for at finde et arbejde.
Gennem et år fulgte kameraerne blandt andre Hanaan Yusuf og jobkonsulenten Anne Mette Hjortshøj i jagten på jobmuligheder. Det blev senere til dokumentar-serien ”Fri os fra kontanthjælp”, og de fire tv-programmer blev hver set af over 600.000 danskere og startede en debat om jobcentrenes indsats.
I foråret 2018 lykkedes det hende at blive ansat med løntilskud på Næshøj Plejehjem i Harlev. Det blev et vendepunkt.
Økonomisk lettede det presset på familien, og samtidig fik hun en fornyet tro på, at der kunne være en plads til hende på det danske arbejdsmarked.
Vasker trapper om aftenen
Siden efteråret 2018 har hun været i gang med at tage 9. klasse på VUC Aarhus. Med den eksamen kan hun få adgang til at starte på Social- og Sundhedsskolen Sosu Østjylland og uddanne sig til SoSu-assistent.
Egentlig har hun altid drømt om at blive sygeplejerske eller pædagog. Men det vil belaste familiens økonomi at tage en mellemlang uddannelse, så hun er lige nu tilbøjelig til at lytte til sagsbehandlerens råd om at gå efter en sosu-uddannelse, hvor jobmulighederne også er bedre.
Hun får SU på 5500 om måneden, men supplerer lidt med, hvad hun kan tjene ved et par gange om ugen at vaske trapper i en boligblok med ejerlejligheder i lokalområdet. Hendes mand har også fået job, så nu begynder det at se lysere ud for familien.
”Man må stole på hinanden”
Hun har hovedsagelig haft positive oplevelser ved at medvirke i tv-dokumentaren.
”I starten var jeg lidt usikker på, hvad det hele gik ud på. Men mit mål var at komme af med kontanthjælpen, og folkene bag tv-programmet lovede at hjælpe til, at det kunne ske. Så derfor sprang jeg ud i det”.
Hun blev af venner og bekendte advaret mod at deltage. De mente, at hun kunne risikere, at DR ville manipulere med optagelserne. Men hun holdt sig til, at der var en underskrevet kontrakt om, hvad der måtte filmes, og hvad målet med udsendelsen var.
”Jeg vidste, at DR ikke kunne gå ud over, hvad der stod i kontrakten. Man må stole på hinanden,” forklarer hun.
Blev forsvaret på de sociale medier
Hun fik både positive og negative reaktioner på sin optræden i tv-dokumentaren, fortæller hun:
”Mange skrev negative kommentarer på Facebook, som for eksempel ”hun skal bare skride ud af vores land”. Men jeg har også fået mange positive hilsner. Og jeg tænker, at dem, som har været negative, ikke repræsenterer hele Danmark. Måske har de et dårligt liv derhjemme bag skærmen, der kan forklare, hvorfor de skriver sådan.”
Hun har glædet sig over, at andre har forsvaret hende, når hun blev udsat for angreb på sociale medier.
”Og jeg har mødt mange på gaden, som kommer hen og smiler og spørger, om jeg ikke er Hanaan, som var med i det tv-program?”
Optimisme i Gellerup
Hun er 35 år og kom til Danmark i 2003 fra den somaliske delstat Puntland. I en årrække har hun lagt mange frivillige timer hos bl.a. bydelsmødrene i Gellerup og i Skovgårdsparkens afdelingsbestyrelse. Desuden er hun medstifter af kulturforeningen Gobaad, hvor hun er kasserer og aktivitetsansvarlig.
Hun har også gennem årene været aktiv i forældreråd i børnenes klasser. Fire af de seks børn går på Sødalskolen, mens én går på Engdalskolen. I øjeblikket er hun også forældre-repræsentant i børneinstitutionen Viben, hvor den yngste går.
”Det har givet mig rigtig meget viden at deltage i alle de sammenhænge. Man lærer en masse om, hvordan samfundet fungerer,” siger hun.
Arbejdsmarkedet har hun dog hidtil ikke formået at knække koden til. Det skulle der dog gerne blive ændret på i løbet af de kommende år.
Hanaan Yusuf er ikke den eneste i Gellerup og Toveshøj, som nu er kommet i gang med en uddannelse. Blandt andet er 45 gået i gang med danskkurser, som VUC Aarhus gennemfører i Gellerup.
Hanaan Yusuf har lagt mærke til, at en del i lokalområdet er begyndt på uddannelse og job, og hun oplever den samme optimisme: Det er faktisk muligt at komme i arbejde.