Efter mange års ventetid er renoveringen af boligområdet Søvangen nu i fuld gang. I løbet af de kommende år får de velkendte gule murstensblokke med de hvide altaner en grundig opdatering udvendig og indvendig. Undervejs genhuses beboerne i rækkehusene, mens man i lejlighederne bliver boende, mens arbejdet står på.
I det sydvestlige hjørne af Søvangen har de store entreprenørmaskiner i flere måneder hersket mellem de gule murstensbygninger.
Nye kloakker bliver etableret, og regnvand bliver skilt fra spildevand, sådan som det skal ske i resten af Brabrand om nogle år. Der bliver lavet dræn omkring bygningerne, så der ikke kan løbe vand ind i kældrene.
Nogle af de fritlæggende huse rives helt ned, nogle genopføres, mens andre renoveres helt ind til det inderste med nye facader, gavle, tage og vinduer. Andre boliger ombygges til såkaldte tilgængelighedsboliger.
Der bliver gået grundigt til værks i Søvangen, efter at beboere, afdelingsbestyrelse og Brabrand Boligforening i mange år har taget tilløb til en renovering, som alle vidste var helt nødvendig – men hvor brikkerne bare ikke kunne falde på plads.
”Generne kan vi ikke undgå”
I april 2022 sagde beboerne ja til projektet, der kommer til at koste over 600 millioner kroner – en stor del med støtte fra Landsbyggefonden.
”Forandring er svær og hård – men nødvendig. Hvis vi kunne undgå genhusning, byggepladser, larm og andre gener, ville det være dejligt – men det kan vi desværre ikke,” skrev afdelingsbestyrelsen til beboerne.
”En renovering som denne er stor og meget bøvlet, men vi i bestyrelsen kan ikke se nogen vej udenom. Generne og besværet kan vi ikke undgå. Behovet for at der skal gøres noget gennemgribende, er vigtigere.”
Og nu er arbejdet i fuld gang. Arbejdet udføres af entreprenørvirksomheden Nordstern, der har opført en hel lille skurvognsby midt i Søvangen. Arbejdet koordineres og overvåges fra Brabrand Boligforenings projektkontor på Louisevej 18, hvor projektleder Henrik Hansen, projektassistent Zahra Shawkat og genhusningskonsulent Rikke Foldager Hejn har deres arbejdsplads.
”Beboerne har i forvejen modtaget meget information om renoveringen gennem nyhedsbreve og informationsmøder. Derudover er der telefontid for beboerne fire dage om ugen, og de kan træffe os på kontoret tirsdag og torsdag,” siger projektleder Henrik Hansen, som har arbejdet på projektet siden februar 2023, hvor han blev ansat i Brabrand Boligforening.
Opsætter en isoleret væg i stuen
Arbejdet bliver udført i etaper – startende med rækkehusene og de enkeltstående huse i den sydlige del af Søvangen, hvor beboerne for længst er genhuset.
Stort set alle, som ønskede det, har kunnet genhuses andre steder i Søvangen i de syv-otte måneder, arbejdet står på, oplyser Henrik Hansen.
I lejlighederne, derimod, må beboerne blive boende under renoveringen. Da Landsbyggefonden ikke støtter genhusning, ville det være blevet for dyrt for beboerne og afdelingen, hvis alle skulle genhuses, og der er derfor valgt en anden løsning, fortæller Henrik Hansen:
I den periode på knap et år, hvor altanerne skæres ud og rives ned, og der støbes nye fundamenter, mures og lave tag, bliver der sat en isoleret væg op i stuen, der adskiller beboerne fra støv og støj fra arbejdet.
Der er et vindue og en dør i væggen, så beboerne kan følge med i arbejdet, mens de fortsætter hverdagen i lejligheden.
Desuden må beboerne leve med, at der undervejs også indsættes nye vinduer, opsættes ventilationsanlæg og skiftes køkken.
Der indrettes pauserum flere steder, hvor man kan sidde med ørepropper, internet, tv og kaffe, når generne er værst.
Tilbage til oprindeligt udseende
Søvangen er tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen, som ligeledes har stået bag Brabrand Boligforenings første afdeling, Hans Broges Parken, og som også stod bag Gellerupparken, City Vest og en række andre markante byggerier i Brabrand.
Ligesom Hans Broges Parken har Søvangen sat et markant arkitektonisk aftryk i Brabrand, og byggeriet er vurderet som bevaringsværdigt. Det betyder, at Aarhus Kommune har stillet krav til udformningen af renoveringen, og stadsarkitekten har godkendt den endelige plan.
Resultatet bliver et visuelt udtryk, der bringer Søvangen tilbage til det udseende, byggeriet havde, da det blev opført i 1950´erne.
16 små boliger forsvinder
Men først og fremmest skal renoveringen sikre, at Søvangen kan bestå i mange år fremover. Blandt andet skal de efterisolerede teglfacader og gavle samt nye tage og vinduer være med til at sikre mod kulde og træk og skabe forbedret indeklima.
Altanerne har gennem mange år været under konstant nedbrydning. I 1999 blev der igangsat en renovering, hvor den defekte beton og rustne armeringsjern blev udskiftet, men nu er skaderne begyndt at opstå igen.
De nye altaner betyder ligeledes, at kuldebroer forsvinder i lejlighederne til gavn for varmeregnskabet. Og de nye ventilationsanlæg betyder en billigere varmeregning og forbedret indeklima.
Undervejs måtte projektledelsen erkende, at de fritliggende huse på Brabrand Skovvej 31-69 var i så dårlig stand, at de måtte nedrives og genopføres. Det samme gør sig gældende for rækkehusene på Birgittevej 31-39, Annettevej 41-49 og Annettevej 31-39.
Dermed kommer Søvangen i fremtiden også til at omfatte helt nyopførte boliger. Desuden kommer der 26 nye tilgængelighedsboliger i rækkehusene og de fritliggende huse.
Der er i alt 444 boliger i Søvangen. 16 af dem forsvinder undervejs i renoveringen. Der er tale om 18 kvadratmeter små værelser uden køkken, som man har vurderet er utidssvarende. De bliver nu lagt sammen med andre lejligheder.
Undgår ikke lejestigninger
Også udendørs sker der forandringer med opdateringer af udearealer og nye stier. Søvangen er i forvejen anerkendt i hele landet som en smuk parkbebyggelse med en fin kombination af rækkehuse og blokke.
Oplevelsen vil blive forstærket af en ny gennemgående sti, der vil gå gennem Søvangen fra Silkeborgvej til Brabrand Skovvej. Stien vil blive belyst og tilgængelig, selvom man bruger rollator eller kørestol.
Som før nævnt kommer hele renoveringen til at koste lidt over 600 millioner kroner. Ud over de 410 mio. kr. fra Landsbyggefonden og Brabrand Boligforening leverer Søvangen selv 50 mio. kr. i form af egne midler. Det resterende beløb på 145 mio. kr. hentes som et 30-årige lån og besparelser på driften:
Beboerne undgår dog ikke lejestigninger. Eksempelvis stiger en treværelses lejlighed på 80 kvadratmeter 1333 kr. – fra 5163 kr. til 6496 kr. i 2022-priser.
De første beboere kan flytte ind i deres nyrenoverede boliger i efteråret 2024, mens arbejdet ventes afsluttet i 2027.
Læs også: