Det hører med til et godt lokalområde, at man har sange, der fortæller, hvor glade vi er for at bo her. Den slags sange er der i Brabrand skrevet mange af gennem årene. Og nu opfordrer festudvalget bag den kommende halfest i september 2025 til, at der bliver skrevet en ny Brabrand-sang.
”Folk i Brabrand er jo meget lokalpatriotiske,” siger Vibeke Harsberg fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv.
Hun er ikke selv født i bydelen, men da hun for en del år siden flyttede til området og begyndte at bruge en stor del af sin fritid i lokalarkivet, fandt hun ud af, hvor dybe rødder mange af beboerne her har til deres lokalområde.
”Det har nok blandt andet noget at gøre med, at vi tidligere havde vores egen sognekommune. Folk blev boende i generationer. Det er her, man hører til,” siger hun.
Og da hun her i foråret begyndte at lede efter gamle lejlighedssange fra og om Brabrand, blev hun mindet om det igen: Der findes mange lejlighedssange om Brabrand skrevet til mange forskellige begivenheder.
Som for eksempel denne her, Brabrand-valsen, der blev sunget i ”Smedens Hule” under byfesten i Hovedgaden i slutningen af 60´erne. Et af versene lyder sådan her:
Oh Brabrand By, dit navn har minders klang
Fra søen hører man nattergalesang.
En sti om søen, Hans Broges Bakkes stilhed
Du gamle by, som har vokset sig så bred.
Vi nyder synet af dyr og fugleskare
Og blomsterdrys – må det hele vare ved?
Din skønhed trues, vi vil dig helst bevare,
Du lille by, her ved Brabrandsøens bred
De er gennem årene lidt tilfældigt kommet i lokalarkivets varetægt, når de frivillige i arkivet har hørt om dem – eller når beboere afleverer papirer og billeder, de har haft liggende.
Det vender vi lige tilbage til. For nu er der måske en ny Brabrand-sang på vej. Festudvalget, der stod bag 90 års jubilæumsfesten i Brabrandhallen i september, har sagt ja til at arrangere endnu en fest. Og for at gøre den næste endnu mere festlig håber de at kunne præsentere en nyskrevet Brabrand-sang, som alle kan synge med på.
Selvom festen igen foregår i Brabrandhallen, skal det være en sang for hele Brabrand og ikke bare en BIF-sang, understreger Kirsten Lundsgaard, som er med i festudvalget.
Men hvor lang eller kort, den skal være, og hvad sangen skal handle om, det bestemmer sangskriveren selv. Den må meget gerne være let at synge på en melodi, som mange kender.
Som belønning til den, der skriver den bedste sang, udlover festudvalget to billetter til festen, der holdes lørdag d. 13. september. Send gerne dit forslag til Kirsten Lundsgaard på kirstenlundsgaard@hotmail.com senest d. 31. januar.
”Vi vil leve ved Brabrand Sø”
Helt tilbage fra 1925 har lokalarkivet registreret lokale sange. ”Klagesang fra de Arbejdsløse” blev sunget ved en jubilæumsfest i Arbejdsmændenes Fagforening i Brabrand. På melodien ”Jens Vejmand” fik medlemmerne sendt skarpe stikpiller til ”pamperne” i bestyrelsen.
Til høstfesten i Årslev i 1933 var stemningen mere munter, og der var venskabelige drillerier til mange af de lokale borgere i landsbyen.
Der er gennem årene blev skrevet mange hyldest-ord til Brabrand – blandt andet på ”Der bor en bager”:
Du Brabrand-borger
Som fuld af sorger
Går rundt og skumler
Går rundt og tumler
Med oms og moms og med skat i sky
Så se dig om i din skønne by
Dog Hovedgaden
Som var facaden
Den var just ikke
en pryd for staden
men se nu bare, den er så fin
at Picadilly er helt til grin
Jeg ej begriber
En digter siger
At der er bedre
på andre steder.
”Kom se Neapel og derpå dø”,
NEJ, VI VIL LEVE
VED BRABRAND SØ
Samme glade melodi – ”Der bor en bager” – blev også brugt, da Jaka-fabrikken skulle indvies i 1954:
Der bor en slagter i mange stæder
Men ofte slagteren ynksomt græder
For det kan se saa mærkværdigt ud
Hans overskud det gir underskud
Se hvis den slagter blot JAKA kendte
Hans kummer fluks sig til glæde vendte
Her konserverer man hver en klump
Fra grisetryner til halestump
Lokalarkivet efterspørger flere sange
Sangen er udtryk for fællesskabsfølelse, forklarer Vibeke Harsberg fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv. Når vi synger sammen, har vi endnu mere til fælles – noget at samles om. Blandt andet fik man et sprog for nationale og lokalpatriotiske følelser.
”Da jeg først begyndte at lede efter Brabrand-sange, fandt jeg ud af, at det myldrede med lejlighedssange,” siger hun.
Anledningen var, at hun til et udstillings-stativ på Gellerup Bibliotek ville lave en udstilling af Brabrand-sange i anledning af efterårets Alsang på Fredspladsen ved Gellerup Kirke.
Udstillingen kan stadig ses på biblioteket, inden lokalarkivet inden længe går i gang med at præsentere en ny udstilling om jul i gamle dage.
Vibeke Harsberg glæder sig over muligheden for at vise en lille del af alt det materiale, lokalarkivet har indsamlet gennem årene.
Når der er lokale anledninger, for eksempel en aften om de lokale vandstigninger eller en beredskabsdag på Verdenspladsen, er lokalarkivet ofte klar til at bidrage.
Den seneste Brabrand-sang, lokalarkivet ligger inde med, er ”Åbn Din Gyldne Port”, som Martin Hornstrup og Chadi Alderbas skrev til Gellerup i 2021.
Og lokalarkivet vil meget gerne have endnu flere af lokalområdets sange, hvis du ligger inde med eksemplarer.
” Vi vil i det hele taget utrolig gerne have alt, hvad der har med hverdagslivet at gøre. Der ligger så meget kulturhistorie i det,” siger hun.
Du finder Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv på Gellerup Bibliotek. Lokalarkivet har åbent den første lørdag i hver måned kl. 10-13 – eller efter aftale.
Som skrevet midt i artiklen: Har du tid og lyst til at skrive et nyt bud på en rigtig Brabrand-sang, kan du vinde to billetter til næste års Brabrand-fest, der afholdes i Brabrandhallen d. 13. september. Send gerne dit forslag til Kirsten Lundsgaard på kirstenlundsgaard@hotmail.dk senest d. 31. januar.