Aarhus Kommune har åbnet for en offentlig høring, hvor alle kan komme med ideer og forslag til fremtidens anvendelse af City Vest. Blandt de første ideer er et forslag om at ombygge City Vest til et moderne iværksætterhus indrettet til både co-working og co-living.
Trenden har bredt sig fra Silicon Valley og New York til europæiske storbyer som London, Berlin, Amsterdam – og nu også København: Iværksætterhuse hvor ildsjælene både bor og arbejder i fællesskab.
Og hvorfor ikke også Aarhus? Det nu næsten tomme City Vest egner sig perfekt til at indrette et fællesskab af mange små virksomheder, som bor billigt og deler mange fælles faciliteter, mener Jacob Becker-Christensen. Han er en af dem, som har indsendt et forslag til den anvendelsen af City Vest.
”De nuværende butikker kan nemt og billigt omdannes til “studios”, sådanne virksomheder kan leje sig ind i. Specifikt af den type, hvorom det gælder, at lejere SKAL bruge deres studio som kombineret virksomhedsadresse OG privatadresse,” skriver han i sit høringssvar.
Han henviser til iværksætterhuset på Siljangade 4-8 ved Kløvermarken i København. Her har man i 2021 omdannet et tidligere bogbinderi til 139 erhvervsenheder og offentlige fællesfaciliteter. Realdania nominerede projektet til Renover-prisen og skrev i begrundelsen:
”Et svært hus at indrette moderne faciliteter i og som mange nok havde valgt at nedrive i stedet for at genanvende. Moderne kontorfaciliteter opført i det eksisterende bygning, hvor hele beton konstruktionen blev genanvendt.”
”Massiv iværksætter-hub”
Grundideen bag de mange iværksætterdrevne start-ups i bygningen er, at indehaverne kan bo det samme sted, som de driver deres virksomheder fra. På den måde undgår de at skulle betale to huslejer, forklarer Jacob Becker-Christensen.
”Iværksætterhuse, der adresserer denne udfordring, har store potentialer, og med beskeden renovering ville City Vest kunne blive en massiv iværksætter-hub, hele landet kunne misunde byen,” skriver han.
”Argumenter i retning af økonomisk vækst, jobskabelse, osv., er næsten for indlysende til at nævne.”
Stærkt community
I eksemplet fra Siljangade i København er det et krav, at beboeren har et cvr-nummer, og at man kun bruger en vis del af pladsen på privatbolig. Desuden kan man kræve, at virksomheden er startet inden for et begrænset antal år, for at sikre, at man får små virksomheder med reelle behov ind – og ikke bare privatpersoner der alene opretteret cvr-nummer for at få et nemt sted at bo.
”Skulle man vælge denne vej frem for City Vest, kan jeg ikke kraftigt nok understrege vigtigheden af (1) dygtig on-site management og (2) attraktive, nye, flotte, og “cool” fælles brugerfaciliteter. En del af City Vests arealer må indrettes efter dette behov, ellers udelukkes enhver succes.”
I Siljangade på Amager var det Nordens største ejendomsudvikler og investor NREP, der transformerede det gamle bogbinderi til trendy coworking og co-living studios.
En tung, nedslidt betonbygning, som mange muligvis havde valgt at rive ned, er nu genopstået i sin eksisterende ramme som attraktivt, indtagende kontormiljø med alle moderne faciliteter.
“Vores lejere er for en stor dels vedkommende iværksættere og developers inden for de kreative fag – it- og SoMe-folk, designere, grafikere, konsulenter og musikere. Vi har fra begyndelsen lagt stor vægt på at udvikle og håndhæve et stærkt socialt community med arrangementer og events samt fælles omdrejningspunkter som vores spisested The Kitchen og helt eget fitness,” siger community manager Lena Mølsted i denne artikel.
Jacob Becker-Christensen foreslår i sit høringssvar, at nogle af de mange kvadratmetre i City Vest indrettes til mødelokaler, arbejds-lounge-områder, café, auditorium til større møder, træning/fitness-rum og eventuelt et gaming-lokale:
”De fælles arealer/faciliteter kompenserer for den plads og de funktioner, der ikke er til rådighed i studios grundet disses begrænsede størrelse og indretning. Hvert studio ville alene skulle have eget toilet/bad og et minikøkken/tekøkken,” skriver han.
Du kan selv indsende et høringssvar om City Vests fremtid via dette link, hvor du også kan se de andre forslag. Aarhus Kommune inviterer i øvrigt til dialogmøde tirsdag den 24. oktober 2023, kl. 16.30 – 18.00, i auditoriet Blixens, Karen Blixens Boulevard 7, den kommende lokalplansproces for området omkring City Vest.