
Lørdag modtog 25-årige Nagin Ravand Gerlev-prisen, der blev uddelt for 46. gang på Gerlev Idrætshøjskole. Hun modtog sammen med idræts-debattøren Søren Riiskjær prisen for “utrætteligt at udvide adgangen til idrætten og de kulturelle forestillinger om, hvem idrætten er for,” lyder begrundelsen.
“I år uddeles Gerlev-prisen til Nagin Ravand og Søren Riiskjær – to personer, der på hver sin måde har sat tydelige spor i udviklingen af idræt og bevægelse i Danmark,” lød det lørdag i en udmelding fra Gerlev Idrætshøjskole.
Nagin Ravand har i en årrække arbejdet for at gøre adgangen til idræt lettere for piger og kvinder med anden etnisk oprindelse end dansk i bl.a. Gellerup-området, mens Søren Riiskjær bl.a. er tidligere direktør i Team Danmark og en markant debattør i idræts-debatten i Danmark.
Gerlev-prisen gives til personer og organisationer, der arbejder nysgerrigt, kritisk og udviklende med idræt – og som bidrager til at forme bevægelse som noget, der rækker langt ud over sport og konkurrence.
Gerlev Idrætshøjskole har siden 1978 uddelt prisen som en del af sit virke for at udfordre og nytænke idrætsbegrebet i samfundet.
Anfægter etableret orden
Årets prismodtagere hyldes for på hver deres måde at bidrage til udviklingen i dansk idræt og som værdige modtagere af Gerlev-prisen, skriver Gerlev Idrætshøjskole.
“Nagin Ravand modtager Gerlevprisen, fordi hun med stort mod og stærk integritet har arbejdet utrætteligt for at udvide både adgangen til idræt og de kulturelle forestillinger om, hvem idrætten er for,” lyder det i begrundelsen.
“Gennem sin organisation Globall udfordrer Nagin de etablerede strukturer i idrætten – ikke med afstand, men indefra, ved at skabe positive fællesskaber, som både rummer forskellighed og insisterer på lige muligheder. I ånden fra Gerlev-prisen – om at udvikle idrættens kvaliteter, støtte ytringsfrihed og anfægte den etablerede idrætspolitiske orden – er Nagin Ravand en meget værdig modtager.”
Hun stiftede Globall i 2023 for at hjælpe flere piger og kvinder til at kunne udfolde sig i fodboldens verden. Nagin Ravand havde forinden selv sat gang i pige- og kvindefodbold i fodboldklubberne ACFC i Gellerup og i Vatanspor ved Sødalskolen.
”Globall er opstået ud fra tanken om at gøre mine koncepter mere bæredygtige og produktive. Målet med det hele er at gøre fodboldens verden mere inkluderende, ligesom i de to klubber, hvor jeg har været med til at starte pigefodbold,” siger hun.
Ambitionen er på længere sigt at skabe et globalt fællesskab af kvinder, som arbejder for at nedbryde tidligere grænser for, hvordan de kan udfolde sig.
Nagin Ravand etablerede Globall Academy med 11 lokale unge kvinder, som siden 2023 er blevet klædt på til at udvikle deres potentiale som ambassadører for arbejdet i fodboldens verden. Globall var for få uger siden vært for et fodboldstævne i Globus 1 på Gudrunsvej.
Insisterer på at stille spørgsmål
Søren Riiskjær modtager Gerlev-prisen for en livslang indsats i idrættens mangfoldige verden og via sit professionelle virke i en lang række af idrættens institutioner. Derudover virker han som forfatter, debattør, oplægsholder og podcastvært.
“Der er brug for stemmer som insisterer på at stille spørgsmål til det etablerede syn på idræt, og arbejde både formelt og uformelt med at oplyse og udvide synet på idræt i det danske samfund. Søren har været og er fortsat præcis sådan en stemme, og det ønsker Komiteen bag Gerlev-prisen at anerkende Søren Riiskjærs for,” lyder det blandt andet i begrundelsen.
Læs også:
Nagin Ravand starter Globall for mere ligestilling i fodboldens verden