Da der sidste år blev gennemført million-besparelser på fritidstilbuddene i Ung i Aarhus, blev de mødt af stor kritik i Gellerup og Toveshøj. På tirsdagens kvartalsmøde i Samvirket kom det frem, at besparelserne har kostet over 200 pædagogtimer om ugen ud over sparede ledelses-ressourcer.
”Det her emne er utrolig vigtigt for os. Vi ved, at unge, der har et aktivt fritidsliv, trives meget bedre, end unge der ikke har det. Og vi ved også, at rigtig mange unge kæmper med dårlig trivsel.”
Det sagde Børn- og Ungeborgmester Ingrid Sofie Frich tirsdag aften, da Aarhus Kommunes besparelser på Ung i Aarhus blev diskuteret på kvartalsmødet i Samvirket for Gellerup og Toveshøj.
De 13-17-årige i Ungerådet havde overtaget kvartalsmødet for en aften. Og det blev en aften, hvor det var de unges tanker og udfordringer, der var på dagsordenen.
Først og fremmest blev det en samtale om de tunge besparelser på fritidsområdet for de unge i Aarhus. Besparelserne har ramt hårdt i Gellerup og Toveshøj. Fritids- og ungdomsskoleleder i Aarhus Vest, Rasmus Brandt Lauridsen, kunne fortælle om de konkrete konsekvenser.
Ud over besparelser på 12 mio. kr. på ledelsen i Ung i Aarhus har en ny budget-tildelingsmodel betydet, at i hundredevis af ugentlige pædagogtimer er forsvundet fra Gellerup og Toveshøj.
Blandt andet er fem pædagoger blevet flyttet til andre områder i Aarhus, og dertil er den tilbageværende del af personalet blevet beskåret i deres ugentlige arbejdstid. Det har samlet set betydet over 200 færre ugentlige pædagogtimer i klubberne.
”Det er klart, at det er noget, vi godt kan mærke herude. Vi har for eksempel måttet skrue ned for åbningstiden, bl.a. i weekender,” sagde Rasmus Brandt Lauridsen på mødet.
Dertil kommer konsekvenser for sommerferie-aktiviteter, samarbejdet med det lokale foreningsliv og aktører som for eksempel Get2Sport.
”Og så vil det få betydning, når det en gang imellem brænder på herude. Der skal være nogen til at gribe de beslutninger, der bliver truffet i det lokale beredskab. Der har klubberne i Gellerup og Toveshøj tidligere haft en vigtig rolle.”
Problemer ved Gellerup Bibliotek
Det fik blandt andre medlem af Samvirkets bestyrelse, Chadi Ali Kayed, til at bede om ordet:
”Hver eneste gang man laver en sparerunde, så går det den forkerte vej. Men når det brænder i lokalområdet, så mangler der aldrig penge. I stedet for kun at satse på at slukke brande skulle I i stedet for satse meget mere på forebyggelse,” sagde Chadi Ali Kayed, rettet mod de to deltagende byrådsmedlemmer, den radikale Mahad Yussuf og Katrine Vinther Nielsen fra SF.
Chadi Ali Kayed nævnte særligt området omkring Gellerup Bibliotek i Sports- og Kulturcampus, der det seneste år har været plaget af uro og hærværk.
”Mens vi snakker her, går måske omkring 50 unge rundt og hærger området. De har ikke noget at lave. Kontaktstedet er også lukket ned, desværre. Nu sidder de unge andre steder i området og ryger hash. De har ingen steder at være. Hvorfor forebygger vi ikke i stedet for bare at slukke brande?”
”Hvorfor har I sparet så mange penge på Ung i Aarhus,” spurgte et af medlemmerne af Ungerådet.
”Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt – men vi er nødt til at kigge på hele kommunens økonomi. Fritidsområdet har dog altid haft stor prioritet,” sagde den radikale Mahad Yussuf, mens Katrine Vinther Nielsen fremhævede, at hendes parti, SF, flere gange har forsøgt at få hævet skatten.
”Det har der desværre ikke været flertal for. Så har der ikke været penge til at undgå besparelser,” sagde hun.
Foreningslivet mere i spil
De to politikere fremhævede begge det lokale foreningsliv som en stor styrke ved Gellerup og Toveshøj.
”I weekenderne er der også andre tilbud. Man skal huske, at der i Gellerup og Toveshøj er et bredt foreningstilbud. Måske kan man få et fritidspas, der kan finansiere deltagelse i de tilbud,” sagde Mahad Yussuf.
”Det bedste vil være, at flere børn og unge deltager i foreningslivet. Jo mindre bliver chancen for, at de hænger ud på gaden. Her har lokalsamfundet også et ansvar. Men det er helt sikkert rigtigt, at der mangler steder for de unge her i Gellerup. Det fortalte de også selv, da jeg mødtes med dem her for nylig.”
Fritids- og ungdomsskoleleder i Aarhus Vest, Rasmus Brandt Lauridsen, konkluderede, at der er brug for at involvere foreningslivet noget mere i arbejdet for børn og unge:
”Det er noget af det smukke ved Samvirket og vores samarbejdet her i området. Og det er når vinden blæser, at sådan en fællesskab skal stå sin prøve. Vi har en hel masse super gode kræfter, der kan gå sammen om at lave en vifte af fine fritidsaktiviteter for alle målgrupper.”