
Det føltes lidt som et slag i mellemgulvet hos personale og forældre på Sødalskolen, da Berlingske i sidste uge bragte en artikel om skolen og de udfordringer, skolen har kæmpet med de senere år. Skoleleder Anne Katrine Kusk understreger, at skolen arbejder på at blive attraktiv for flere familier i lokalområdet.
Sødalskolen har i nogle år mellem 2018 og 2023 været udfordret af uro og elevflugt, men en helt ny ledelse har de sidste par år arbejdet på at ændre udviklingen.
Senest er Anne Katrine Kusk blevet ansat som skoleleder, og stemningen på skolen er præget af optimisme og en tro på, at skolen igen kan blive en central del af lokalsamfundet.
“Derfor bliver man da lidt trist over at skulle forholde sig til fortidens udfordringer, når man er i gang med at se fremad. Man bliver jo lidt ked af det på skolens vegne. For vi er jo glade for skolen – børnene, forældrene og personalet – og vi er glade for, at politikerne også tror på os.”
Det siger Anne Katrine Kusk ugen efter, at en artikel om skolen blev bragt i Berlingske. I artiklen peger avisen på udfordringer med mange elever med ikke-vestlig baggrund, og beskriver blandt andet nogle tidligere episoder med slag og trusler, som avisen har fået aktindsigt i.
“Jeg blev overrasket over det billede, der bliver tegnet i artiklen. Det svarer ikke til det, jeg oplever i hverdagen,” siger Anne Katrine Kusk. Hun understreger, at de beskrevne hændelser ligger noget tid tilbage.
“Skolen har været gennem nogle svære tider, men vi er i gang med at skabe en positiv udvikling. Blandt andet er lærere og pædagoger optaget af at styrke forældresamarbejdet endnu mere. Og jeg oplever faktisk som ny skoleleder, at det er godt allerede. Forældrene er gode til at komme og bakke op om skolen.”
“Vi kigger hele tiden fremad”
I forhold til antallet af registrerede hændelser har hun undersøgt de seneste års data, og hun understreger, at skolen ikke skiller sig meget ud i forhold til andre skoler.
Der har generelt været en vækst i antal skolernes registreringer i de senere år, da man fra forvaltningens side har ønsket en øget registrering, forklarer hun.
“Når episoder opstår – som de gør på alle skoler – er vores vigtigste opgave at være i det forebyggende felt. Det kan man ved at være klædt godt på, og vi arbejder meget med kompetenceudvikling, så alle er bedre til at håndtere eventuelle konflikter og på en fornuftig måde tage fat i situationen, når den opstår.”
Skolelederen bakkes op af medlem af skolebestyrelsen, Ayan Mahamud, som har en datter i 4. klasse:
“Jeg er rigtig glad for skolen, og jeg oplever, at personalet gør en stor indsats for at skabe god undervisning og et rart miljø for børnene,” siger hun.
“Det er ikke første gang, der er skrevet sådan nogle ting om Sødalskolen, men vi kigger hele tiden fremad. Vi vil vores lokale skole det bedste og ønsker at være positive. Vi ved godt, hvordan vores skoles hverdag er,” siger Ayan Mahamud.
Fokus på gode frikvarterer
Som en del af arbejdet på at styrke fællesskabet for alle børn, forældre og medarbejdere har den nye skoleleder, Anne Katrine Kusk, intensiveret arbejdet med en række nye initiativer.
“Vi havde et efterår med en del snak om en mulig skolefusion her i lokalområdet, og det har da påvirket og skabt usikkerhed hos både børn og forældre. Et af de steder, vi kan mærke det, er i pauser og frikvarterer,” siger hun.
På den pædagogiske dag for hele personalet forleden har alle arbejdet med nye måder at styrke børnenes fællesskaber i frikvarterer og andre pauser.
“Vi har sammen dykket ned i forskningen om, hvad de gode pauser betyder for børnenes trivsel og læring. Vi har talt om, hvordan vi som voksne kan understøtte trivslen i frikvartererne bl.a. være med til at sætte aktiviteter i gang, så der sker noget mere,” fortæller hun.
Der bliver nu lavet en plan for, hvilke dage der vil være aktiviteter – bl.a. fodbold, gåtur i skoven eller gøgl i skolegården. Aktiviteterne er blandt andet blevet til ud fra børnenes egne ideer.
Skolelederen er helt med på, at indsatsen i frikvartererne koster ressourcer.
“Så bruger vi vores ressourcer på en lidt anden måde. Vi er inde i en god spiral og har gang i en udvikling, som vi tror på,” siger hun.
“Gode pauser betyder også, at eleverne er mere klar til at vende tilbage til undervisningen. Og samtidig styrker det fællesskabet med kammeraterne, når de kan være sammen på en god måde.”
“Det føles trygt og godt”
Ayan Mahamud fra skolebestyrelsen er glad for, at man på Sødalskolen konsekvent følger op på situationer opstået i løbet af skoledagen og informerer forældrene, selv når det drejer sig om forholdsvis små ting.
“Som forældre skal vi være klar til at snakke med vores børn, når de har været en del af en episode. Det er vigtigt, at forældrene tager et ansvar og taler med deres børn.”
Hun gentager, at hun er glad for den lokale folkeskole og holder af nærheden til Sødalskolen.
“Når jeg har fri om morgenen, smutter jeg tit forbi skolen og går en tur gennem skolegården. Jeg oplever, at børnene leger godt sammen og har gang i alle mulige lege. Intet er anderledes i forhold til de andre folkeskoler, jeg har kendskab til,” siger hun.
Ayan Mahamud oplever en dansk folkeskole med stort fokus på de årstidsbestemte fællesskabende traditioner f.eks. Lucia-optog, juleklip, motionsdag, musical og alle de andre faste traditioner.
“Her kan vi også mødes som forældre og tale med hinanden,” siger hun.
“Og så betyder det meget for mig, at mit barn kan gå i den lokale skole og have venner og veninder her i nærområdet. Det føles trygt og godt, og jeg synes, det er ærgerligt, at vi konstant skal forsøge at overbevise andre om, at vi er glade for vores skole.”